Cibulková má prvý titul: Niet krajšieho pocitu

Šťastná Dominika Cibulková so svojou prvou trofejou v turnajoch WTA Tour. Moskva zostane pre ňu špeciálnym mestom.
Šťastná Dominika Cibulková so svojou prvou trofejou v turnajoch WTA Tour. Moskva zostane pre ňu špeciálnym mestom. (Autor: SITA)
Ondrej Gajdoš|23. okt 2011 o 18:32

Slovenská tenistka triumfovala na štvrtý finálový pokus v turnaji WTA. Vyhrala Kremeľský pohár.

MOSKVA, BRATISLAVA. Konečne! Uľavilo sa slovenskej tenisovej jednotke Dominike Cibulkovej, keď v nedeľňajšom finále turnaja o Kremeľský pohár v Moskve s Estónkou Kaiou Kanepiovou premenila hneď svoj prvý mečbal.

„Krajší pocit som v tenise nezažila. Tento moment mi navždy zostane v pamäti,“ povedala do telefónu 22-ročná Bratislavčanka po víťazstve 3:6, 7:6, 7:5. Keď o hlavu vyššia Estónka poslala pri mečbale po krátkej výmene forhend do siete, Cibulková si od šťastia ľahla na kurt. Spadol jej kameň zo srdca. Už nebude počúvať otázky: Kedy vyhrá svoj prvý turnaj WTA? Získala ho na štvrtý finálový pokus.

Bola lepšia v dlhých výmenách

Pred týždňom vo finále v rakúskom Linci nestačila Cibulková (20. vo WTA) na wimbledonskú víťazku Petru Kvitovú z Česka, teraz sa energiou nabitá slovenská tenistka po prehratom prvom sete s Kanepiovou (43.) zahryzla do súperky a v druhom i treťom sete bola lepšou hráčkou.

Estónka mala lepší servis, ale nepomohlo jej ani 11 es. Keď sa hráčky dostali do výmeny, viac fiftínov si pripísala rýchlonohá Cibulková. Slovenka mala pevnejšie nervy i viac síl. Lepšie zvládla kritické momenty. Vyšiel jej tajbrejk druhého setu - po svojej dvojchybe vybojovala vzápätí sedem víťazných loptičiek za sebou.

„Od druhého setu som hrala aktívnejšie, obiehala som si forhend a tlačila na súperku,“ vrátila sa Dominika do zápasu. „Nebolo mi všetko jedno, keď som v treťom sete stratila servis za stavu 4:3 a potom aj 5:4. No zvládla som to. V samom závere som dokázala pridať aj niečo navyše, prinútila som Kaiu robiť chyby. Bol to veľmi ťažký zápas, o to viac si víťazstvo vážim. Vydrela som ho.“

Prvý titul – bez trénera

V hľadisku obrovskej haly Olimpijskij tlieskalo Cibulkovej vyše 5000 divákov, v lóži ju povzbudzoval priateľ Michal Navara aj kondičný tréner Dejan Vojnovič.

„Už dávnejšie sme sa strénerom Željkom Krajanom dohodli, že tak ako vlani nepôjde so mnou do Moskvy. Už si zobral dovolenku,“ vysvetľovala Dominika absenciu chorvátskeho kouča. „Po piatkovom štvrťfinálovom víťazstve nad turnajovou jednotkou Verou Zvonariovovou potom esemeskou žartoval, že trénera už nepotrebujem...“

Tréner Krajan pozeral finále v televízii a mobilom cez Vojnoviča vydával pokyny.

„Počula som, ako mi Dejan po prvom sete tlmočil: Treba hrať agresívnejšie, chodiť si pre body,“ vravela Cibulková. „Verím, že po zápase bol na mňa hrdý. A prišlo mi trochu ľúto, že Željko sem neprišiel so mnou. Nevidel, aká som bola šťastná.“

Rok 2012: priblížiť sa k top 10

Za prvý titul v kariére si Cibulková pripísala 470 bodov do rebríčka WTA a 118 500 dolárov na účet. Tento rok zarobila viac len za štvrťfinále Wimbledonu.

„Už to nebude kabelka ako predtým, ale niečím pekným sa určite odmením,“ doplnila. „A pre pondelňajšie oslavy v Bratislave som radšej posunula odlet na dovolenku k moru na utorok.“

Dominika sa vráti na Slovensko v pondelok predpoludním. V novom renkingu WTA sa posunie asi na 17. miesto, pred dvoma rokmi bola už dvanásta.

„Povzbudená týmto úspechom trúfam si v roku 2012 priblížiť sa k top 10,“ vyhlásila sebavedome. „Neviem si predstaviť krajší záver tejto sezóny a už sa teším na novú.“



Slovenky s titulmi
Turnaje v dvojhre na okruhu WTA Tour (spolu 22)
9 – Henrieta Nagyová
4 – Daniela Hantuchová
3 – Radka Zrubáková
2 – Martina Suchá
2 – Magdaléna Rybáriková
1 – Karina Cíleková-Habšudová
1 – Dominika Cibulková

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Cibulková má prvý titul: Niet krajšieho pocitu