Milujú ho aj v Holandsku i Anglicku. Kto je Christian Eriksen?

Christian Eriksen je najväčšou osobnosťou súčasnej dánskej reprezentácie.
Christian Eriksen je najväčšou osobnosťou súčasnej dánskej reprezentácie. (Zdroj: TASR/AP)
Titanilla Bőd|12. jún 2021 o 21:00

Štyrikrát sa stal najlepším futbalistom Dánska.

Pred štyrmi mesiacmi rozosmial celé Taliansko. V rozhovore s domácim novinárom sa snažil hovoriť po taliansky. V skutočnosti však len opakoval viac-menej náhodné slovíčka a v jeho výpovedi bolo ťažké nájsť nejaký význam.

„Áno, nie… Predtým na ihrisku… Trochu zlé… Ťažké… Správny futbal… Veľmi ťažké, lebo je to veľa času… Ale je to 2:0 pre nás… Áno… Jeden. Ale to trvá,“ skúsil odpovedať Christian Eriksen, kapitán Interu Miláno, na otázku novinára, ako sa cítil v strede poľa v zápase proti Laziu.

Teraz sa za dánskeho stredopoliara modlí celý svet. Skolaboval počas stretnutia Dánsko – Fínsko na ihrisku, bez cudzieho zavinenia.

Lekári ho museli oživovať priamo na trávniku.

Typický produkt dánskej školy

Narodil sa na Valentína v roku 1992 v dánskom mestečku Middelfart, začínal na tamojšej akadémii, potom hral za Odense.

Už v dorasteneckom veku oňho prejavil záujem Ajax Amsterdam. Zaplatili zaňho milión eur, 35 tisíc z toho pripadlo malému klubu Middelfarte, kde z tejto sumy vybudovali ďalšie ihrisko.

Eriksen sa v Holandsku rýchlo udomácnil. Dostal aj pozvánku do národného mužstva. V sezóne 2010/11 ho zvolili v Ajaxe za Talenta roka a podobné ocenenie získal aj v celom Holandsku ako druhý hráč z Dánska.

„Typický produkt dánskej školy,“ chválil ho Johan Cruyff, člen poroty.

O niekoľko mesiacov neskôr sa stal dánskym futbalistom roka a bol už neodmysliteľnou súčasťou reprezentácie.

Za Ajax odohral 162 zápasov a strelil 32 gólov. Jeho talent si všimli aj na Britských ostrovoch.

V Tottenhame si ho fanúšikovia ihneď obľúbili.
V Tottenhame si ho fanúšikovia ihneď obľúbili. (Zdroj: TASR/AP)

Miláčik Tottenhamu

Zakotvil v Tottenhame Hotspur. „Je to čistá desiatka, kreatívny, rozdielový hráč,“ rozplýval sa tréner André Villas-Boas. Právom.

Eriksenovi sa naďalej darilo, vo svojej prvej sezóne za Tottenham strelil vo všetkých súťažných zápasoch desať gólov a pridal 13 asistencií. Fanúšikovia klubu ho zvolili za najlepšieho futbalistu sezóny.

Ostal kľúčovým hráčom aj potom, keď Villasa-Boasa vystriedal na lavičke Mauricio Pochettino. V Tottenhame sa cítil ako doma a neodišiel ani vtedy, keď ho lákal Manchester United.

Vo svojej štvrtej sezóne zaknihoval dvestý zápas aj päťdesiaty gól v drese Spurs. V Tottenhame napokon ostal až do januára 2020. Za Spurs odohral 305 súťažných stretnutí. Skóroval v nich 69-krát.

Vlani prestúpil do milánskeho Interu, tam sa však necítil najlepšie. Jeho spoluhráč Romelu Lukaku prezradil, že najviac sa trápil pre jazykovú bariéru.

Keď Inter prehral finále Európskej ligy, stal sa negatívnym rekordérom: bol prvým hráčom, ktorý v dvoch ročníkoch po sebe prehral vo finále oboch veľkých európskych pohárov. O rok skôr totiž Tottenham vo finále Ligy majstrov podľahol Liverpoolu. 

Zdalo sa, že Eriksen rýchlo opustí Inter, ale postupne si zvykol. Tréner Antonio Conte už o jeho odchode nechcel ani počuť.

V Interi sa najprv trápil pre jazykovú bariéru.
V Interi sa najprv trápil pre jazykovú bariéru. (Zdroj: TASR/AP)

Predbehol aj Laudrupa

Mal osemnásť rokov, keď ho povolali do dánskej reprezentácie. Dostal sa aj do kádra, ktorý cestoval na svetový šampionát a v Južnej Afrike nastúpil v dvoch zápasoch. Bol najmladším hráčom šampionátu.

Odvtedy je stabilným členom národného mužstva. Svoj prvý reprezentačný gól strelil v júni 2011 v kvalifikačnom stretnutí na EURO 2012, a stal sa najmladším Dánom, ktorý skóroval kvalifikácii. Legendárneho Michaela Laudrupa predbehol o deväť dní.

Je tímovým hráčom, ale zbiera aj individuálne ocenenia. Štyrikrát sa stal najlepším futbalistom Dánska.

Eriksen nastúpil za reprezentáciu v 108 zápasoch a dal v nich 36 gólov. Stretnutie s Fínmi bolo jeho 109. štartom v národnom tíme.

Celý futbalový svet dúfa, že nie posledný.

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Milujú ho aj v Holandsku i Anglicku. Kto je Christian Eriksen?