Don Luka ďalšie finále nepridá. Chorvátov skolila výmena kopačiek i pitie vody

Chorvátsko s kapitánom Lukom Modričom nezopakuje ťaženie z MS 2018.
Chorvátsko s kapitánom Lukom Modričom nezopakuje ťaženie z MS 2018. (Zdroj: SITA/AP)
Daniel Dedina|29. jún 2021 o 00:28 (aktualizované 29. jún 2021 o 08:00)

K vyradeniu Chorvátska prispel hráč, ktorý sa stal hviezdou v Diname Záhreb.

28.06.2021 | Osemfinále
28.06.2021 | Osemfinále
3 - 5 pp
(3:3, 0:2)

BRATISLAVA. Len jeden zápas majstrovstiev Európy vo futbale ponúkol viac gólov. Pred šesťdesiatimi rokmi zdolala Juhoslávia v semifinále Francúzsko 5:4.

Do histórie vojde aj strhujúci osemfinálový súboj EURO 2020 Chorvátsko - Španielsko.

Absolútny rekord v ňom mohol byť vyrovnaný i prekonaný. Napokon za ním o jeden gól zaostal. Španieli vyhrali 5:3 po predĺžení, navyše veľa ďalších príležitostí hráči na oboch stranách nevyužili.

„Môžeme, prosím, sledovať zápas týchto tímov každý týždeň?“ pýtal sa reportér UEFA Graham Hunter.

Lineker: Ou, počkajte minútu

Ešte šesť minút pred koncom riadneho hracieho času viedli Španieli 3:1. Zdalo sa, že smerujú do štvrťfinále.

Nepoddajní Balkánci však znížili a počas šesťminútového nadstaveného času poslali zápas vyrovnávajúcim gólom do predĺženia.

V ňom mohli dokonať senzačný obrat, ale brankár Simon predviedol zázračný zákrok pri Kramaričovej strele.

Z babráka, ktorý v prvom polčase pustil neuveriteľný gól, keď si nespracoval prihrávku spoluhráča Pedriho, bol napokon jeden z hrdinov zápasu.

Španieli v závere úvodnej časti predĺženia dvakrát gólovo udreli a viedli 5:3.

„Ak sa Chorváti z toho dostanú, potom som Dumbo. Ou, počkajte minútu,“ krotil Gary Lineker vlastný status na twitteri po tom, čo Chorváti hneď po rozohrávke mohli znížiť.

V závere si Španieli vypracovali možnosti na gólový knokaut, ale trafili len žrď súperovej brány.

Hotovo za stavu 3:1? Bola to chyba

Jedným zo španielskych hrdinov bol krídelník Dani Olmo, barcelonský rodák, ktorý od šestnástich rokov hrával za Dinamo Záhreb.

Z kádra B-mužstva sa postupne vypracoval na najlepšieho hráča chorvátskej ligy. Získal päť majstrovských titulov a vlani prestúpil do RB Lipsko.

„Vidíme sa v pondelok. Bude to veľký a špeciálny zápas,“ napísal pred zápasom po chorvátsky na sociálnej sieti. Pridal k tomu svoju fotku s dresmi chorvátskej reprezentácie i Dinama.

Práve Dani Olmo prihral v predĺžení na oba španielske góly.

„Bol to epický zápas. Za stavu 3:1 sme si mysleli, že je hotovo. A to bola chyba,“ citovala Marca španielskeho trénera Luisa Enriqueho. 

„Mohli sme rozhodnúť skôr. Keď Chorváti zmenili systém a začali vysoko napádať, dostatočne rýchlo sme sa tomu neprispôsobili. Ukázali sme však obrovský charakter. Počas turnaja výkonnostne rastieme,“ vyhlásil španielsky kapitán Sergio Busquets, ktorý bol rovnako ako proti Slovensku vyhlásený za hráča zápasu.

Dalič: Tí dvaja by spolu nehrali

Chorváti pykali za vlastné chyby. Pri prvom inkasovanom góle si Rebič príliš dlho menil kopačky.

„Kapitán Modrič sa na svojho spoluhráča hneval a žiadal ho o vysvetlenie. Tréner Dalič sa hneval takisto. Rebič odchádzal do šatne rozladený a emočne skolaboval,“ tvrdí Marca.

Pred tretím španielskym gólom zase 19-ročný obranca Gvardiol počas občerstvovacej pauzy príliš dlho pil vodu. Súper to využil, rýchlo rozohral, cez Gvardiola sa predral Torres a skóroval.

Pred zápasom sa Chorváti obávali absencie Perišiča, ktorého vyradil pozitívny test na koronavírus.

Skvele ho však nahradil Mislav Oršič, ktorý v závere riadneho hracieho času znížil a následne centroval na vyrovnávajúci gól. Bola to pre neho premiéra na turnaji.

„Perišič a Oršič nemôžu hrať spolu,“ vyhlásil podľa portálu jutarnji.hr Dalič.

Som smutný a je mi ľúto všetkých, ktorí nás prišli podporiť. Môžeme však byť hrdí na výkon, ktorý sme predviedli. Najmä na to, ako sme sa do zápasu za stavu 1:3 dokázali vrátiť," komentoval Dalič.

Chorváti s kapitánom Lukom Modričom sa po účasti vo finále majstrovstiev sveta 2018 nedočkajú ďalšieho prenikavého úspechu.

„Po zápase pozdravil španielskych hráčov a šiel na tribúnu utešiť svoje deti. Don Luka Modrič, génius,“ napísala o hviezde Realu Madrid s obdivom Marca.

Koniec reprezentačnej kariéry ostáva pre 35-ročného stredopoliara zatiaľ otvorený.

"Uvidíme, čo bude. Musím si oddýchnuť a všetko premyslieť. Teraz je čas hodiť za hlavu EURO," citovala agentúra DPA 141-násobného chorvátskeho reprezentanta.

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Don Luka ďalšie finále nepridá. Chorvátov skolila výmena kopačiek i pitie vody