Chorkinová obvinila rozhodcov, že ju obrali o zlato

TASR|22. aug 2004 o 18:05

Moskva 22. augusta (TASR) - Ruská gymnastka Svetlana Chorkinová obvinila rozhodcov na olympiáde v Aténach, že ju obrali o zlatú medailu vo viacboji jednotlivkýň ...

Moskva 22. augusta (TASR) - Ruská gymnastka Svetlana Chorkinová obvinila rozhodcov na olympiáde v Aténach, že ju obrali o zlatú medailu vo viacboji jednotlivkýň a že o výsledku súťaže bolo rozhodnuté už v predstihu.

Nekorunovanej kráľovnej športovej gymnastiky poslednej dekády sa pod Akropolou ani do tretice nepodarilo získať olympijský triumf v súťaži všestrannosti, keď sa musela uspokojiť so striebrom a pogratulovať k zlatej medaile 16-ročnej Američanke Carly Pattersonovej. "Som nazlostená. Ešte predtým, ako som nastúpila na svoju prvú disciplínu, vedela som, že zlato nezískam," uviedla 25-ročná gymnastka pre ruský denník Izvestia. "O všetkom bolo rozhodnuté už v predstihu. Prestala som si robiť ilúzie po tom, ako mi rozhodcovia udelili známku 9,462 za preskok po nekonečne dlhej porade. Urobila som prakticky všetko pre víťazstvo, no rozhodcovia ma o zlato obrali," dodala Chorkinová, ktorá má v nedeľu ešte šancu zapísať sa do histórie zlatým olympijským hetrikom na bradlách. Na otázku, prečo si myslí, že ju rozhodcovia zámerne poškodili, Ruska odpovedala: "Mali by ste sa na to opýtať ich. Podľa mňa je to preto, že som z Ruska, a nie z Ameriky."

Ukrivdená Ruska nešetrila pred novinármi ani svoju rivalku Pattersonovú: "Už som zažila lepšiu konkurenciu, akou bola ona. Uvidíme, ako dlho sa udrží na špici a či sa jej podarí štartovať na ďalších dvoch olympiádach ako mne," povedala Chorkinová a sarkasticky dodala: "Vlastne nie, radšej napíšte, že Pattersonová je vynikajúcou šampiónkou a má pred sebou skvelú budúcnosť."

Chorkinová bola horúcou favoritkou na víťazstvo vo viacboji aj pred štyrmi rokmi v Sydney, no vtedy doplatila na technickú chybu usporiadateľov. Na preskoku dopadla na kolená a až neskôr sa zistilo, že kôň bol zle umiestnený. Organizátori jej síce umožnili opravný pokus, no zneistená Ruska už medzitým pokazila aj kladinu a bolo po nádejach.

Medailová rekordérka z vrcholných podujatí v rozhovore pre Izvestia zároveň potvrdila, že vzhľadom na jej vek boli Atény jej poslednou olympijskou účasťou, definitívny odchod z gymnastiky však nechystá: "Chcela by som pracovať pre Medzinárodnú gymnastickú federáciu. Súťaž v Aténach ukázala, že tento šport potrebuje veľa zmien."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Chorkinová obvinila rozhodcov, že ju obrali o zlato