Cháru by chcel v tíme každý, tvrdí kapitán Phoenixu

Shane Doan počas pražského tréningu.
Shane Doan počas pražského tréningu. (Autor: ČTK)
Tomáš Prokop|8. okt 2010 o 16:20

Patrí k najrešpektovanejším kapitánom v NHL. Cez víkend vedie v otváracích zápasoch proti Bostonu Kojotov z Phoenixu. SHANE DOAN (33 r.).

Patrí k najrešpektovanejším kapitánom v NHL. S reprezentáciou Kanady sa stal dvakrát majstrom sveta a v roku 2004 vyhral aj prestížny svetový pohár. Cez víkend vedie v otváracích zápasoch proti Bostonu Kojotov z Phoenixu. SHANE DOAN (33 r.).

V minulej sezóne bol Phoenix najväčším prekvapením sezóny. Podceňovaný tím ste vytiahli až do play off. V čom bolo kúzlo vášho klubu?

„Sezóna bola pre nás zo začiatku ťažká. Nevedelo sa či klub predajú a kde budeme vlastne hrávať. V kabíne sme sa však zhodli, že to nebudeme riešiť a sústredíme sa len na hokej. Vytvorili sme výbornú patriu, čoho výsledkom bol postup do play off, kde sme potrápili silný Detroit."

Po úspešnom roku sa ciele väčšinou zvyšujú. Súperi si však na vás dajú určite pozor.

„V prvom rade sa musíme dostať do play off, od toho sa budú zvyšovať aj naše ciele. V príprave sme odohrali viacero dobrých zápasov a aj súpisku máme o niečo silnejšiu ako vlani."

Vy vediete v Prahe Phoenix a Zdeno Chára zas Boston, čo si o ňom myslíte?

„Je to skvelý obranca. Dostatočne tvrdý, ale pritom hrá v rámci pravidiel. Každý tréner by ho chcel mať v tíme. Musíme si dávať na neho pozor a hrať naplno, lebo on je typ, ktorý vám nedaruje nikdy nič a je jedno, či hráte prípravu alebo zápas play off."

Pred pár rokmi sa otvorila otázka, že NHL by sa rozšírila do Európy. Aký máte na to názor?

„Myslím si, že všetko nasvedčuje tomu, že sa bude hrať profiliga aj v Európe, len neviem povedať kedy. Nemám predstavu ako ekonomicky na tom tímy sú a čo im chýba ešte na splnenie podmienok. Je ale vidieť, že ľudia tu milujú hokej, podobne ako v Kanade.

d_riga_res.jpg

Shane Doan počas prípravného zápasu s tímom KHL Dinamo Riga

Ako Kanaďan ste zvyknutý na studené počasie, Phoenix však hrá svoje domáce zápasy v strede púšte, nevadí vám to?

„Nie vôbec, práve že je to výborné a Phoenix je športové mesto a atmosféra v ňom sa neskutočne mení, keď vyhrávate. Bolo to vidieť aj pri poslednom play off, keď sme mali vypredané. Je jedno či hráte basketbal, bejzbal alebo hokej."

Ste dvojnásobným majstrom sveta a celkovo máte z MS päť medailí. Nechceli by ste pridať na šampionáte na Slovensku ďalšiu?

„V prvom rade sa sústredím na Phoenix, ale to neznamená, že nechcem reprezentovať. Ak sa naskytne príležitosť, na Slovensku by som si veľmi rád zahral a pomohol národnému tímu k ďalšiemu úspechu."

V NHL musia byť presné zmluva a aj odkrojené ovocie

NHL je obrovský kolotoč peňazí, biznisu a stopercentného nasadenia z každej strany. To, že hráči idú v každom zápase na doraz je samozrejmosť, ale taký istý výkon musí byť aj zo strany organizátorov.

Stačí vojsť do hociktorej šatne z tridsiatich tímov profiligy. A je jedno či sezóna začína v USA, Štokholme alebo Prahe, všetko musí byť tip-top.

Slovenskí hráči radi opakujú, že, keď hráte v NHL, musíte sa starať len o vašu výkonnosť. Dresy, výstroj, občerstvenie, ťažké tašky majú na starosti ľudia okolo klubu.

Pred vchodom do kabíny Phoenixu stoja švédske stoly. Šišky, mafiny, koláče od výmyslu sveta, vločky, na mesiačiky nakrájané ovocie. Vnútri v šatni je živo, hráči sa vracajú z tréningu a ochotne sa rozprávaj s novinármi.

V najväčšom obkľúčení sú pochopiteľne Česi. „Hneď som pri vás, len si zoberiem niečo na pitie," ospravedlňuje sa mladý útočník Martin Hanzal a rozhoduje sa čo si vyberie na pitie. Chladničky sú plné vôd, džúsov, jontových nápojov, čajov. Všetkého je dostatok, aby sa náhodou nestalo, že hráči musia na niečo čakať.

Čas sú peniaze a v Amerike obzvlášť. Zatiaľ čo Hanzal odpovedá na otázky novinárov, prichádza do šatne kapitán Coyotes Shane Doan. Volá k sebe kustóda a ukazuje mu hokejku, po chvíli kustód prikyvuje a berie jednu z mnohých pások, ktoré sú pripravené na stole. Okrem nich sú tam žuvačky, energetické tyčinky a ďalšie sladkosti na zahryznutie.

„Máte už len päť minút, prvý autobus odchádza o 11.35," opakuje Jim O´Neal, ktorý má vo Phoenixe na starosti zabezpečenie tímu.

Všetko je načasované presne, príchody, odchody, rozhovory s hráčmi. Hodiny ukazujú 11.35. „Páni ďakujeme vám, hráči vám budu k dispozícii zajtra," ukončuje debaty O´Neal. Nijak arogantne, ale rázne, presne podľa pravidiel.

Tie sa v NHL dodržujú, čo je v zmluvách a pokynoch, to sa musí dodržiavať, či už to je to príchod a odchod autobusu alebo dokonalosť nakrájaných mesiačikov pomarančov v šatni.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Cháru by chcel v tíme každý, tvrdí kapitán Phoenixu