Cestu k nemeckému finále odštartovalo fiasko na Eure

Mario Götze.
Mario Götze. (Autor: SITA/AP)
Sportnet|24. máj 2013 o 16:33

Dva nemecké kluby vo finále Ligy Majstrov – pred pár rokmi utópia, dnes realita. Navyše podčiarknutá atraktívnou ofenzívnou hrou, pri Nemcoch kedysi nevídanou. Čo stojí za nemeckou futbalovou revolúciou?

Hoci na prelome tisícročí zaznamenal nemecký futbal vďaka Bayernu Mníchov a Bayeru Leverkusen až tri účasti vo finále Ligy Majstrov, mužstvá boli zväčša postavené na kvalitných legionároch a skúsených domácich hráčoch. Dlhodobá perspektíva chýbala.

Odzrkadlením reálneho stavu nemeckého futbalu bola pohroma na Európskom šampionáte v roku 2000. Tím tridsiatnikov - v základnej zostave s 39-ročným Lotharom Matthäusom – získal jediný bod, strelil jediný gól a v skupine skončil na potupnom poslednom mieste. Hra bola nezáživná, medzi hráčmi chýbali osobnosti lákajúce ľudí na tribúny.

Nemecký futbalový zväz vycítil potrebu radikálnych systémových krokov a ešte v decembri toho istého roku založil orgán DFL (Nemecká futbalová liga), zastrešujúci prvú a druhú Bundesligu.

Reforma mládežníckeho systému

Medzi prvé nariadenia DFL pre kluby oboch súťaží patrila povinná mládežnícka akadémia, navyše spĺňajúca prísne kritériá. Jedným z nich bolo, že kluby musia primárne vychovávať potenciálnych nemeckých reprezentantov.

„To bol jeden z kľúčových bodov,“ hovorí Christian Seifert, bývalý výkonný riaditeľ Bundesligy. „V Nemecku musia mať všetky akadémie v každej vekovej kategórii aspoň 12 domácich futbalistov,“ vysvetľuje Seifert pre anglický Observer Sport.

Okrem toho, v akadémiách je veľký dôraz kladený na techniku a prácu s loptou. „Neboli len rýchlejší a silnejší, prevýšili nás i technicky,“ priznal po vypadnutí s mníchovským Bayernom strednopoliar Barcelony Xavi.

Hneď v prvej dekáde od zavedenia nového mládežníckeho systému získali Nemci titul európskych šampiónov v kategóriách do 17, 19 aj 21 rokov. Aj s hráčmi ako Götze, Neuer, Hummels či Boateng – oporami aktuálnych finalistov Ligy Majstrov.

Takmer 600 miliónov eur investovaných do mládeže v posledných desiatich rokoch sa bohato vypláca. Priemerný vek bundesligového hráča sa za ten čas znížil o takmer o rok a pol.

Hoci Ribéry, Robben či Lewandowski budú v sobotnom zápase zastupovať kontingent zahraničných hviezd, veľkú časť kádrov oboch finalistov tvoria práve produkty nemeckých mládežníckych akadémii.

Okrem spomínaných juniorských európskych šampiónov sú to aj Müller, Badstuber a Kroos na strane Bayernu či Reus, Schmelzer a Gündogan v zostave Borussie Dortmund.

Nemcom sa aj s úrokmi vracia odvaha dávať šancu mladým hráčom na bundesligovej a dokonca aj na reprezentačnej úrovni.

K ofenzíve zavelil Klinsmann

Po Eure 2004 sa reprezentačným trénerom Nemecka stal Jürgen Klinsmann. ,,Keď sme ja a Jogi prebrali nemeckú reprezentáciu, hneď sme verejne vyhlásili, že chystáme generačnú prestavbu tímu,“ spomína Klinsmann na spoluprácu s asistentom Joachimom Löwom (v súčasnosti už hlavným trénerom Nemecka).

Hoci v omladzovaní reprezentačného výberu im pomáhala mládežnícka reforma, stále sa museli rozhodnúť, aký herný štýl „Novému Nemecku“ určia.

,,Pýtali sme sa každého, koho sme mohli. Organizovali sme workshopy s nemeckými trénermi a hráčmi a kládli sme im tri otázky: Ako chcete hrať? Ako chcete, aby našu hru vnímal svet? Ako nás chce vidieť hrať nemecká verejnosť? Napokon nám z toho vyšlo - hrať rýchlo, útočne a aktívne,“ spomína Klinsmann.

Odvtedy reprezentácia pokračuje v nastúpenom trende ofenzívnej futbalovej moderny, ktorý postupne prebrali aj nemecké kluby. Aj preto má momentálne Bundesliga najvyšší gólový priemer spomedzi špičkových európskych líg.

Talenty bez konca

Takto v Nemecku označujú ideál výchovy mladých hviezd. Stav, v ktorom na každý odchádzajúci talent pripadá jeden nový. A v napĺňaní tohto ideálu sú Nemci viac než úspešní.

Keď pred dvomi rokmi neodolal po majstrovskej sezóne vábeniu Realu Madrid štítový záložník Nuri Sahin, Borussia Dortmund ho hneď nahradila vtedy 20-ročným Ilkayom Gündoganom, dnes už nemeckým reprezentantom.

Začiatkom tohto roka prestúpil Lewis Holtby, ďalší z nemeckých talentov, zo Schalke 04 do londýnskeho Tottenhamu. Na poste tvorcu hry ho v mužstve z Gelsenkirchenu okamžite plnohodnotne nahradil Julien Draxler. Vekom ešte len tínedžer, avšak majúci na konte už štyri štarty za nemeckú reprezentáciu.

Aj v Bayerne sa na kľúčovom poste ofenzívneho stredového hráča striedajú odchovanci Kroos a Müller.

Čisto nemecké zastúpenie vo finále najprestížnejšej klubovej súťaže nie je náhodné. Ide o výsledok dlhodobej koncepcie a výborne nastaveného systému, na pôde ktorého si Nemci prakticky vypestovali finalistov Ligy Majstrov.

A dominovať môžu dlho. Minimálne Bayern, schopný nielen vychovať, ale aj kúpiť najväčšie domáce talenty. A zveriť ich do rúk jedného z najžiadanejších trénerov na svete.

„Som presvedčený o tom, že pod Guardiolom bude Bayern v najbližších rokoch dominovať Európe rovnako ako nedávno Barcelona,“ povedal pre ESPN Brasil legendárny nemecký futbalista Paul Breitner.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Nemecko»Cestu k nemeckému finále odštartovalo fiasko na Eure