Česko otvorí kvôli olympiáde konzulát v Soči

Špeciálna česká konzulárna kancelária otvára 5. februára a zatvára sa 24. februára.
Špeciálna česká konzulárna kancelária otvára 5. februára a zatvára sa 24. februára. (Autor: TASR/AP)
TASR|21. jan 2014 o 14:30

Špeciálny konzulát má fungovať v centre Soči. Českým športovcom ide podľa ministerstva fandiť až 2000 krajanov.

PRAHA. České ministerstvo zahraničných vecí otvorí počas zimných olympijských hier mimoriadne konzulárnu kanceláriu priamo v dejisku olympiády v Soči pre prípad, že by návštevníci aj športovci potrebovali služby českých úradov.

Fungovať má v centre Soči. Českým športovcom ide podľa ministerstva fandiť až 2000 krajanov. Informovala o tom dnes televízia ČT24 na svojej webovej stránke.

Na straty dokladov sú pripravení

České ministerstvo odporúča obzvlášť ľuďom, ktorí pocestujú bez cestovnej kancelárie, aby sa registrovali v systéme DROZD (zhromažďuje kontaktné údaje a predpokladanú trasu jednotlivca).

Zároveň upozornilo, aby ľudia nepodcenili všetky náležitosti, ktoré pri vstupe do krajiny musia splniť.

Konzulárna kancelária bude na ulici Pervomajskaja 19. Česká kancelária má poskytovať podľa dohody služby aj maďarským občanom a športovcom. S kanceláriou v Soči bude bežne fungovať aj česká ambasáda v Moskve.

Konzulárna kancelária sa otvára 5. februára a zatvára sa 24. februára. Väčšinou bude zrejme riešiť problémy ako straty dokladov a bude teda pomáhať aj s vystavením cestovných preukazov, aby sa ľudia dostali späť domov.

Cestovný pas musí mať platnosť ešte ďalších šesť mesiacov po konci víza, ktoré musí návštevník pre cestu do Ruska mať - musí oň požiadať na ruskom veľvyslanectve, nemožno ho získať na hraniciach, upozornila ČT24 na webe.

Cintorín pár metrov od štadióna

Organizátori ZOH sa neúmyselne postarali o raritu v porovnaní s predchádzajúcimi olympijskými hrami, keď sa priamo pri športoviskách v prímorskom pásme rozhodli ponechať cintorín.

Ten sa nachádza iba pár metrov od Olympijského štadióna Fišt, Korčuliarskeho paláca Ľadovec či priestoru pre olympijský oheň. Spomenutý cintorín je poslednou pamiatkou na prvých obyvateľov regiónu, ktorí v minulosti osídlili lesy na úpätí Kaukazu pri Čiernom mori.

Na území Olympijského parku donedávna žila skupina pôvodných obyvateľov. Tí bez námietok a požiadavky na vysoké finančné odškodnenie prijali za svoje nové územie, ktoré im miestne úrady pridelili približne kilometer od pobrežia.

Nesúhlasili však so zrušením či premiestnením hrobových miest.

Dizajnéri v spolupráci so staviteľmi si poradili aj s touto výzvou a cintorín z jednej strany prekryli trojicou veľkých červených panelov, aby návštevníci prichádzajúci do areálu po chodníkoch vo farbách olympijských kruhov nevideli primárne miesto posledného odpočinku.

Kruhovú lokalitu, ktorú volajú aj olympijský cintorín, navyše "schovali" za rad vysadených stromov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Česko otvorí kvôli olympiáde konzulát v Soči