Cavendish: O zelený dres sa pobijem so Saganom

Mark Cavendish
Mark Cavendish (Autor: FOTOARCHÍV SME - JÁN KROŠLÁK)
Miloslav Šebela|27. nov 2012 o 20:52

V čiernej bunde a šiltovke pôsobí placho až zakríknuto. Na stretnutí cyklistov belgického tímu však priťahuje veľkú pozornosť. Mark Cavendish prišiel na Slovensko.

V čiernej bunde a šiltovke pôsobí placho až zakríknuto. Na stretnutí cyklistov belgického tímu však priťahuje veľkú pozornosť. Najlepší šprintér Mark Cavendish prišiel na Slovensko.

BRATISLAVA. Vraví o sebe, že je najrýchlejší človek na dvoch kolesách. Ľudská strela. V maximálnom šprinte uháňa aj vyše sedemdesiatkilometrovou rýchlosťou.

Mark Cavendish v utorok večer priletel na Slovensko ako nový člen tímu OmegaPharma – QuickStep. Cyklisti si vybrali vojenský výcvikový priestor Lešť za miesto prvého sústredenia pred sezónou.

Perfekcionista

„Na Slovensku som prvý raz. Viem o ňom len, že tu máte dobrých cyklistov a vraj aj pekné dievčatá. Spomínali mi to Velitsovci,“ hovoril novinárom 27-ročný šprintér. „Peter a Martin sú pre mňa viac kamaráti ako tímoví kolegovia. Rozumieme si.“

Petra Velitsa potešilo, že sa s Cavendishom znova stretáva v jednom tíme. Spoločne jazdili v rokoch 2009 a 2010.

((piano))

„Mark je super pretekár a výborný človek. Vždy sme si s ním rozumeli. Sám som dosiahol najlepšie výsledky v kariére vždy, keď som s ním jazdil a rozbiehal mu šprinty. Aj teraz to vnímam, že z toho bude ťažiť celý tím. Prinesie novú motiváciu. Na Tour pôjdeme s tým, aby sme získali zelený dres a vyhrali, čo najviac etáp,“ myslí si Velits.

„Je známy najmä ako veľký perfekcionista. Všetko chce mať natrénované do posledného detailu,“ vraví o ňom František Raboň.

Prišiel o strojcov úspechu

Reputáciu si vybojoval Cavendish zničujúcimi koncovkami počas pôsobenia v tíme HTC-Highroad. Na Tour de France nemal vtedy v šprinte rovnocenného súpera. Veľký podiel na jeho úspechoch mali práve kolegovia, ktorí mu odovzdávali všetky sily. Dvoch najdôležitejších členov vláčika, ktorý mu šprinty rozbiehal, Marka Renshawa a Bernieho Eisela stratil. Ostali u konkurencie.

O Renshawovi pred časom povedal, že ho nedokáže nik nahradiť.

„Bohužiaľ, prišiel som o dobrých kamarátov. No sú tu ďalší chalani. Viem, že sú oddaní a môžem sa na nich spoľahnúť.“

Cavendish mal byť v tomto roku lídrom britského tímu Sky. Nemal však podporu, akú očakával. Hoci vybojoval pätnásť víťazstiev a z toho tri boli na Tour de France, čakal viac. Rozhodol sa odísť.

Všetko pre zelený dres

„Omega je silný tím. Asi najsilnejší na klasiky a verím, že mi dokážu zabezpečiť dobrú podporu pri rozbiehaní šprintov. Nemôžem tvrdiť, že toto je najlepší tím, v akom som bol, pretože sme spolu ešte nejazdili. Uvidíme v budúcej sezóne.“

Cieľ má jasný – zelený dres z Tour. „Je to tá najdôležitejšia vec pre šprintéra na svete spolu s dresom majstra sveta. Je vrchol. Najviac, čo môžem získať.“

Tento rok však v bodovacej súťaži slávnej Tour uspel Peter Sagan.

„V šprintoch nie je mojím súperom, pretože je iný typ jazdca. Peter sa dokáže presadiť skôr na zvlnenom teréne, možno aj v kopcoch. Ja som šprintérom na rovinatých dojazdoch. O zelený dres však budem musieť s ním bojovať.“

Mark Cavendish

  • Má najviac etapových víťazstiev na Tour de France medzi aktívnymi cyklistami – 23.
  • Celkovo vyhral 36 etáp na všetkých Grand Tour (Giro, Vuelta, Tour).
  • Bodovaciu súťaž na Tour vyhral iba raz – 2011.
  • Vlani sa stal majstrom sveta.
  • Patrí medzi najlepšie platených cyklistov. Jeho ročný plat sa odhaduje na 1,5 milióna eur.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Cavendish: O zelený dres sa pobijem so Saganom