Bývalý dlhoročný šéf FIFA bral úplatky

Joao Havelange (vľavo) a generálny sekretár FIFA Sepp Blatter.
Joao Havelange (vľavo) a generálny sekretár FIFA Sepp Blatter. (Autor: SITA/AP)
SITA|30. apr 2013 o 11:14

Havelange stál na čele svetového futbalu v rokoch 1974 - 1998.

BERLÍN. Bývalý líder Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Joao Havelange sa vzdal postu čestného prezidenta organizácie. Uvádza sa to v správe šéfa súdnej komory etickej komisie FIFA Hansa-Joachima Eckerta, ktorá sa zaoberala korupčným prípadom okolo skrachovaného marketingového partnera International Sports and Leisure (ISL).

Podľa Eckerta Brazílčan odstúpil už 18. apríla. Nemecký sudca zároveň dospel k zisteniu, že Havelangeov nástupca Sepp Blatter nemal s vecou nič spoločné.

Dnes už 96-ročný Havelange a tiež ďalší Brazílčan - dlhoročný líder národnej futbalovej konfederácie Ricardo Teixeira brali vysoké provízie či úplatky od niekdajšieho marketingového partnera FIFA International Sports and Leisure (ISL), ktorý pre dlhy skrachoval v roku 2001.

Havelange sa takto obohatil o najmenej 1,5 milióna švajčiarskych frankov, Teixeira zinkasoval oveľa viac - minimálne 12,74 milióna frankov. Vyplýva to z dokumentu, ktorého zverejnenie po dlhých prieťahoch povolil najvyšší švajčiarsky súd.

Havelange bol prezidentom FIFA v rokoch 1974 - 1998, ešte dlhšie (1963 - 2011) mu patrilo členstvo v Medzinárodnom olympijskom výbore.

Iný zdiskreditovaný futbalový funkcionár Jack Warner nedávno vyhlásil, že FIFA mu kedysi venovala 6 miliónov USD na výstavbu tréningového centra v Trinidade a Tobagu výmenou za podporu Blattera pred jeho prvou kandidatúrou na post šéfa spomenutej organizácie.

Špecifikoval, že vtedajší prezident FIFA Joao Havelange si v roku 1998 štedrým príspevkom poistil podporu od Futbalovej konfederácie Strednej a Severnej Ameriky a karibskej oblasti (CONCACAF) pre svojho favorita Blattera na úkor Lennarta Johanssona.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Bývalý dlhoročný šéf FIFA bral úplatky