Šport je luxusný artikel, vravia Maďari. Z troch šampionátov ostal v Budapešti jeden

Hádzanárska aréna MVM Dome v Budapešti.
Hádzanárska aréna MVM Dome v Budapešti. (Autor: Facebook / MVM Dome Official)
Titanilla Bőd|8. jan 2024 o 19:40

Maďarská metropola sa pýši veľkolepými športoviskami.

BRATISLAVA. V litovskom Kaunase sa v stredu začínajú majstrovstvá Európy v krasokorčuľovaní. Pôvodne sa však mali konať inde – podobne ako v roku 2004 a 2014, aj v roku 2024 mala hostiť krasokorčuliarsku elitu kontinentu Budapešť.

V článku sa dočítate:

  • Aké veľké športové podujatia sa mali konať v tomto roku v Budapešti?
  • Prečo z nich ostalo v maďarskej metropole iba jedno?
  • Ako odôvodnili maďarské zväzy svoje rozhodnutie?
  • Koľko stálo vybudovanie nových športovísk?

Hlavné mesto Maďarska však začiatkom minulého roka, prakticky na poslednú chvíľu, oznámilo, že šampionát nevie usporiadať.

Medzinárodná korčuliarska únia narýchlo hľadala nové dejisko, kandidátmi boli Sofia, Varšava a Kaunas, z ktorých napokon vyšlo víťazne práve druhé najväčšie mesto Litvy.

Dejiskom mala byť nová hala

V Litve sa nikdy predtým nekonalo veľké krasokorčuliarske podujatie. Žalgiris Arena v Kaunase je najväčšia multifunkčná športová hala v pobaltských štátoch a hostila už aj majstrovstvá Európy v basketbale. Pri ľadových športoch je jej kapacita vyše 13-tisíc divákov.

V Budapešti bola v roku 2004 dejiskom šampionátu Papp László Sportaréna (nástupca dobre známeho Budapest Sportcsarnoku, ktorý vyhorel v deväťdesiatych rokoch).

Vtedy to bola najmodernejšia hala v maďarskej metropole, v ktorej plné tribúny sledovali, ako domáca Júlia Sebestyénová získala prvý titul v kategórii žien v histórii Maďarska.

O desať rokov neskôr bola dejiskom menej impozantná hala, ktorá sa vtedy volala Syma, v súčasnosti už figuruje pod menom BOK (čo je skratka pre Budapeštianske olympijské centrum).

V roku 2024 mala hostiť najlepších krasokorčuliarov a tanečníkov na ľade nová multifunkčná hala MVM Dome s kapacitou vyše 20-tisíc divákov, ktorej vybudovanie stálo 338,4 milióna eur.

Iba jeden šampionát

Tá mala byť aj dejiskom jednej z nadstavbových skupín a potom aj finálového víkendu tohtoročných majstrovstiev Európy v hádzanej žien, ktoré budú v decembri.

Postavili ju špeciálne ako hádzanársku arénu, konali sa tu majstrovstvá Európy mužov v roku 2022 a je aj domovom Final Four ženskej Ligy majstrov.

Vyvrcholenie ženského kontinentálneho šampionátu však bude napokon vo Viedni.

Maďarsko kandidovalo na usporiadanie ME žien spolu s Rakúskom a Švajčiarskom, no začiatkom minulého roka oznámilo, že pre nedostatok financií vie zorganizovať iba zápasy v jednej základnej skupine, aj to v Debrecíne.

Budapešť tak definitívne vypadla spomedzi organizátorských miest.

V hlavnom meste Maďarska sa tento rok bude konať jediný veľký šampionát: majstrovstvá Európy v modernej gymnastike v máji.

Vzhľadom na to, že v minulosti sa Maďarsko pýšilo tým, že dokáže zorganizovať prakticky akékoľvek športové podujatie, je tento ústup z pozícií nečakaný jav - aj keď v iných mestách budú ďalšie veľké šampionáty: ME vo veslovaní a potom aj v rýchlostnej kanoistike budú v Szegede, ME v športovej streľbe zo vzduchových zbraní zase v Győri.

Luxusný artikel

Čo je za tým?

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Šport je luxusný artikel, vravia Maďari. Z troch šampionátov ostal v Budapešti jeden