Brazílčania bojujú za iných. Aj za Slovensko, či Maďarsko

Diego Costa odohral za Španielsko iba jediný zápas v marci.
Diego Costa odohral za Španielsko iba jediný zápas v marci. (Autor: SITA/AP)
Pavol Spál|4. jún 2014 o 18:08

Na MS bude viacero pôvodom Brazílčanov, ktorí sa upísali cudzej krajine. Žiadny z nich nemá povesť zradcu ako Diego Costa.

BRATISLAVA. Žltý brazílsky dres vymenil za slovenský. Vlani získal pôvodom Brazílčan Dionatan Teixeira slovenský pas a odvtedy reprezentuje národný tím do 21 rokov.

„Obľúbil som si Slovensko. Už to nie je pre mňa cudzina. Chcem tu ostať nielen hrávať, ale aj žiť,“ vyhlásil .

Otec Nerio a mama Marly odobrili synovu túžbu. Pred získaním občianstva musel stopér či krajný obranca minimálne päť rokov pôsobiť v slovenských kluboch. Predtým deväťkrát reprezentoval Brazíliu v kategórii do sedemnásť rokov.

Brazílčania menia dresy

Teixeira (21 r.) prišiel z Brazílie v roku 2008 do Košíc. Vtedajší tréner Ján Kozák mu dal šancu a Brazílčan sa stal najmladším legionárom v dejinách ligy. Mal šestnásť a 268 dní.

„Už vtedy bol fyzicky oveľa vyspelejší ako jeho rovesníci. Je to dobrý defenzívny hráč, vzácny ľávák so solídnou rozohrávkou. Silný v súbojoch. Chýba mi uňho rýchlejšia práca s loptou. Na svoj vek však hrá solídne pozične,“ opísal ho Kozák, ktorý sa medzitým stal trénerom národného tímu.

Teixeira to skúšal i v juniorke Manchester City, nastupoval za béčko Slovana, hosťoval v druholigovej Ružinej. Najviac sa však vyšvihol v Banskej Bystrici, kde sa stal jedným z lídrov. A čoskoro si možno zahrá chýrnu Premier League. Stoke City je podľa britských médií ochotný investovať za Teixeiru štyristotisíc libier.

„Dobrý technik, zaujal ma. Je však mladý a stále sa má čo učiť,“ vravel tréner City Mark Hughes.

„Ešte nie je prestup uzavretý,“ tvrdil v stredu šéf bystrického klubu Tomáš Geist.

Má potenciál

Teixeira by sa mohol už čoskoro zaradiť k Depetrisovi (pôvodom Argentínčan) a Guédému (Togo), ktorí už debutovali za prvý tím Slovenska.

„V budúcnosti môže z neho vyrásť hráč, ktorý niečo prinesie aj prvému tímu. Potenciál má,“ dodal Kozák.

V štatistikách nájdete viac ako šesťdesiat Brazílčanov, ktorí sa upísali reprezentačnej konkurencii. Japonci obdivovali špílmachra Alexa, Španieli sa spoliehali na Sennu. Portugalcov dirigoval inteligentný Deco a teraz stavajú na tvrdého stopéra Pepého.

Brazílčanov nájdete v Libanone, vo Vietname či v Katare. Oporou Talianov je Thiago Motta. Maďari majú rýchleho Leandra, Arméni Pizzelliho, Ukrajinci Edmara. Mexiko verí v Sinha. Najlepším kanonierom Chorvátska je Eduardo.

Žiadny z nich však nemá povesť zradcu ako Diego Costa.

Nahnevaný Scolari

Nedávno šokoval rodnú Brazíliu, keď sa rozhodol pre Španielsko. „Ako niekto môže odmietnuť reprezentovať päťnásobného majstra sveta? Krajina ho potrebovala, milióny ľudí ho tu chceli vidieť a on urobí toto. Nemal na to právo,“ hneval sa tréner Brazílčanov Luiz Felipe Scolari.

Keď bol trénerom Portugalcov práve on, prehovoril Pepeho, aby sa vzdal Brazílie. Keď sa ho nedávno novinári pýtali, prečo zrazu zmenil myslenie, Scolari reagoval podráždene. Urazil sa a opustil tlačovú konferenciu.

Za Brazíliu ešte vlani odohral Costa dva prípravné zápasy. „Španielsko je mojím druhým domovov. Na nikoho som v Brazílii nezanevrel a budem tam žiť, keď ukončím kariéru. Dúfam, že to budú ľudia rešpektovať.“

Krajina, v ktorej je futbal náboženstvom, mu sotva opustí. Už o sedem dní sa tam začína svetový šampionát, ktorý hostí Brazília po 64 rokoch. Ťažko si predstaviť, aký veľký bude hnev a piskot domácich, keď Costa vykročí na brazílsky trávnik v španielskom drese.

Skokan roka

Costu posledný mesiac trápilo zranenie stehenného svalu. Trénera Španielov Vicente del Bosque však neváhal. Španielsko má k dispozícii skvelých útočníkov, no Costa z nich bol v klube najefektívnejší, dal najviac gólov: 36, druhý Negredo z Manchester City: 23.

Ak by sa udeľoval vo futbale cena skokan roka, Costa by ju isto získal. Už po štvrtine sezóny v La Lige prekonal svoj sezónny rekord – predtým nedal v lige nikdy viac ako desať gólov.

Bol ústrednou postavou Atlética Madrid, ktoré získalo španielsky titul a dostalo sa až do finále Ligy majstrov. Do šestnástich rokov nehral Costa skutočný futbal s pravidlami na tráve. Poznal iba betón na ulici brazílskeho Lagarta.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»MS vo futbale»Brazílčania bojujú za iných. Aj za Slovensko, či Maďarsko