Brankár dal dva góly. Presadil sa už aj z polovice a spred vlastnej šestnástky

Jaroslav Kaminský (s loptou).
Jaroslav Kaminský (s loptou). (Autor: Viktor Zamborský)
Daniel Dedina|10. aug 2021 o 22:00

Moja diagnóza je futbal, tvrdí zrelý štyridsiatnik.

PREŠOV. Rastie pri Prešove nový kanonier? Má to však háčik. Dokonca dva. Hoci ten druhý by až taký problém byť nemusel. Jaroslav Kaminský má 44 rokov a je brankár.

„Či rastie? V mojom veku? To už dávno vyrástol,“ rozosmial sa gólman ZŠ Vyšná Šebastová, ktorý cez víkend zažiaril na oboch koncoch ihriska. Nielenže vychytal čisté konto, ale strelil dva góly.

Vyšná Šebastová zdolala v úvodnom kole 6. ligy ObFZ Prešov Pušovce vysoko 7:0, Kaminský sa presadil v 36. a 70. minúte. Vedenie svojho tímu zvyšoval na 2:0, respektíve 5:0.

Rozhoduje sa až pri rozbehu

Skúsený brankár sa v oboch prípadoch presadil z pokutového kopu.

„Asi som ich zahral nekompromisne. Ale nie, žartujem. Definitívne sa rozhodujem až pri rozbehu. Niekedy to umiestnim do strany, inokedy napálim bombu do stredu brány,“ priblížil Kaminský svoju stratégiu.

O tom, že by sa v zápase proti Pušovciam podujal na realizáciu penalty, padla zmienka už pred jeho začiatkom.

„Pri rozcvičke som hovoril kapitánovi Paťovi Krivému, že ak bude nariadená, pôjdem ju kopnúť. Odvetil, že s tým nemá problém, ale záleží, čo povie tréner. Keď taká situácia naozaj nastala, tréner zavelil: ´Kameň´ ideš. Tak som išiel a nešpekuloval,“ skonštatoval.

V prvom prípade si súperov brankár vybral opačnú stranu. Druhýkrát bol úspešnejší, ale lopte v ceste do siete znova nezabránil.

Inšpiruje ho aj známy seriál

Keďže šlo o prvé kolo nového ročníka, v klubovej tabuľke strelcov sa Jaroslav Kaminský nachádza na vrchole.

„Nie som najlepší. Dva góly má na konte aj útočník Ivan Mazanec, ktorý naskočil do hry v druhom polčase,“ skromne poznamenal.

Zároveň nezaprel svoju žoviálnosť. „Pozeráme seriál Okresní přebor a kolega si stále robí srandu, že brankár nie je futbalista. Tak som mu povedal, že nech si na konci sezóny pozrie, koľko som dal gólov,“ odkázal zdanlivo vážnym hlasom.

Futbalový areál vo Vyšnej Šebastovej.
Futbalový areál vo Vyšnej Šebastovej. (Autor: archív klubu)

Kaminského meno v kolónke strelcov nie je úplne netradičný jav. Počas dlhoročnej kariéry sa už presadil viackrát.

„V štvrtej lige som vo Finticiach dal počas jednej sezóny možno sedem gólov. Počas pôsobenia vo Vyšnej Šebastovej tiež zhruba sedem,“ rátal nahlas.

Kuriozitou je to, že nie všetky góly zaznamenal len z penált.

„Raz som sa proti Kendiciam presadil z priameho kopu. Bolo to približne z polovice ihriska. Nakopnutú loptu do šestnástky nikto ´neštrajchol´ a padlo to až do brány,“ lovil v pamäti.

„V druhom prípade to bolo tiež vo Finticiach, asi pred dvanástimi rokmi. Už ani neviem proti komu sme hrali. Vykopával som spred šestnástky a súperov brankár to trocha podbehol. Podobne ako teraz v súboji Michaloviec s Trenčínom,“ doplnil.

Chytať si trúfa do päťdesiatky

Za žiadnou streleckou métou sa Kaminský nenaháňa. Prioritu má inú.

„Mojou úlohou nie je góly dávať, ale nedostávať. Ak budeme mužstvo s najnižším počtom inkasovaných gólov v súťaži, potom budem spokojný,“ zdôraznil sympatický chlapík, ktorý už sedemnásty rok pracuje ako obchodný zástupca.

Napriek futbalovo veteránskemu veku sa končiť ešte nechystá.

„Každý má nejakú diagnózu a tou mojou je futbal. Keď som prišiel do ´Šebeša´, bol tu spoluhráč, ktorý mal v tom čase 50 rokov a práve končil. Vravel som si, že ho prekonám. Ak mi to dovolí zdravotný stav,“ vyhlásil odchovanec prešovského futbalu, ktorý v minulosti hrával tretiu ligu v Dubovej i neďalekom Veľkom Šariši. 

Čochvíľa možno bude mať svojho nasledovníka. V otcových šľapajach ide syn, ktorý aktuálne pôsobí v kategórii U-11 Tatrana.

Fakty zo zápasu 1. kola 6. ligy ObFZ Prešov Vyšná Šebastová - Pušovce

Nešlo im to, chopil sa toho brankár

„V predchádzajúcich zápasoch mužstvo nepremieňalo jedenástky, tak sa toho chopil brankár. Má už s tým skúsenosti a svoje pokusy premenil,“ okomentoval gólový apetít brankára Vyšnej Šebastovej zástupca klubu Anton Repka.

Nevylúčil, že Kaminský zostane prvou voľbou pri realizácii pokutových kopov.

„Asi to tréner nebude nútený meniť. Súperovho brankára suverénne oklamal. Kiežby sa mu rovnako darilo aj v ďalších zápasoch,“ zaželal si Repka.

Jaroslav Kaminský je postrachom aj pre súperových brankárov.
Jaroslav Kaminský je postrachom aj pre súperových brankárov. (Autor: archív J.K.)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Brankár dal dva góly. Presadil sa už aj z polovice a spred vlastnej šestnástky