Boston vyhral divíziu, Svatoš aj Višňovský sú zranení

Michael Ryder (v strede) oslavuje svoj gól so spoluhráčmi z Bostonu.
Michael Ryder (v strede) oslavuje svoj gól so spoluhráčmi z Bostonu. (Autor: TASR/AP)
TASR|2. apr 2011 o 22:07

Hokejisti Bostonu Bruins zvíťazili v nad Atlantou Thrashers 3:2, Ľubomír Višňovský dal gól San Jose, ale Anaheim prehral 2:4.

BOSTON. Hokejisti Bostonu sa sobotňajším víťazstvom 3:2 nad Atlantou, o ktorom rozhodol v 53. min úspešným trestným strieľaním Michael Ryder, stali víťazmi Severovýchodnej divízie zámorskej NHL. Kapitán Bruins Zdeno Chára sa v zápase, v ktorom hosťujúci Thrashers po prehre stratili definitívne nádej na play-off, nebodoval - mal jeden plusový bod a jednu strelu.

"Všetky tímy chcú byť najlepšie a bojujú o to. Som hrdý, že sme splnili jeden z našich cieľov. Snažili sme sa vyhrávať zápasy, nezišli z nastúpenej cesty a napokon sme dosiahli aj tento výsledok," povedal po stretnutí pre Boston Globe tréner Claude Julien.

Obranca Atlanty Dustin Byfuglien dosiahol 20. gól sezóny a potvrdil pozíciu najlepšieho strelca medzi zadákmi v lige v sezóne.

Višňovský s gólom aj zranením

Najproduktívnejším obrancom NHL i medzi Slovákmi v tomto ročníku je aj naďalej Ľubomír Višňovský z Anaheimu, ktorý svoje štatistiky vylepšil v sobotu o gól v zápase na ľade San Jose. Po 17. presnom zásahu topoľčianskeho odchovanca v sezóne viedli Ducks v 12. min už 2:0, potom však už hráči Anaheimu neskórovali a domáci sa presadili štyrikrát.

Tímy postupujúce do play off:

Východná konferencia: Philadelphia (Meszároš), Washington, Boston (Chára), Pittsburgh, Tampa

Západná konferencia: Vancouver, San Jose, Detroit

Tímy bez šance postúpiť do play off:

Východná konferencia: Florida, Ottawa (Svatoš), NY Islanders (Jurčina), Atlanta

Západná konferencia: Edmonton, Colorado (Budaj), St.Louis (Halák), Columbus, Minnesota

Anaheim na potvrdenie play-off potrebuje vyhrať dva z posledných štyroch duelov. Sharks vďaka víťazstvu piatykrát v rade pokorili hranicu 100 bodov a v tabuľke Západnej konferencie sú druhí. Ak v pondelok zdolá San Jose doma Los Angeles, získa titul v Pacifickej divízii.

Višňovského, ktorý má v tabuľke produktivity medzi obrancami štvorbodový náskok pred Nicklasom Lidströmom, delia už iba dva body od vyrovnania osobného maxima zo sezóny 2005/06, v ktorej získal 67 bodov.

Višňovský z Anaheimu musel v sobotňajšom stretnutí zámorskej NHL na ľade San Jose vyhľadať po tvrdom zákroku od Douglasa Murraya lekárske ošetrenie.

Hráč San Jose bodyčekoval Višňovského necelých sedem minút pred koncom tretej tretiny a Slovák už neobjavil na ľade. Ako informujú Ducks na sociálnej sieti Twitter, Višňovský sa zranil v hornej časti tela a v nedeľu po návrate do Anaheimu ho čakajú ďalšie lekárske vyšetrenia.

Murraya za zákrok rozhodcovia nepotrestali, čo veľmi nahnevalo trénera Ducks Randyho Carlyla. "Doug Murray išiel po Višňovskom od polovice ihriska, urobil minimálne päť krokov. Pozorne som ho sledoval. Vyslovene po ňom išiel, ale podľa rozhodcov to bolo v poriadku. Pritom zákrok Ryana Clowa na Jasona Blaka potrestali. Nerozumiem tomu," krútil po zápase hlavou tréner Randy Carlyle.

Višňovský ešte v prvej tretine dosiahol 17. gól sezóny a na svojom konte má už 65 bodov (17+48). Sedemnástym presným zásahom prekonal klubový rekord Ducks v počte gólov obrancu v jednom ročníku.

Už istý držiteľ Prezidentskej trofeje pre najlepší tím základnej časti Vancouver doma nečakane zakopol s najslabším mužstvom ročníka z Edmontonu a prehral 1:4. Do play-off už nemôže postúpiť ani Minnesota, ktorá doma neuspela s Tampou Bay (1:3).

Tampa Bay sa vrátila na víťaznú nôtu, dosiahla štvrtý plný bodový zisk v rade. V marci sa Lightning nedarilo, z dvanástich zápasov prehrali desaťkrát, teraz sa však už opäť správajú ako jeden z ašpirantov na divízny titul. Oň bojujú s Washingtonom, aj keď majú len teoretickú šancu.

Philadelphiu predbehol Washington

Capitals sa výhrou 5:4 nad Buffalom, o ktorej rozhodol v predĺžení Alexander Ovečkin, posunuli na prvé miesto vo Východnej konferencii pred Philadelphiu. "Vždy je pekné, ak dáte gól v predĺžení a rozhodnete zápas. Dnes som mal z neho veľkú radosť," uviedol pre nhl.com po svojom 30. presnom zásahu v sezóne Ovečkin.

Buffalu, v drese ktorého bol Andrej Sekera s vyše 24 minútami pobytu na ľade najvyťaženejším hráčom, citeľne chýbal v bránke zranený Ryan Miller. Stretnutie bolo rozlúčkovým pre známeho rozhodcu Billa McCrearyho, ktorý začínal v NHL v novembri 1984 v zápase Capitals s New Jersey.

"Bolo pre mňa cťou, že som mohol končiť v tomto hokejovom stánku. Pre každého to musel byť skvelý zápas. Musím oceniť hráčov, bol to ich duel," povedal pre nhl.com McCreary.

Cesta Detroitu za definitívnym potvrdením miestenky do play-off v dvadsiatej sezóne v rade bola veľmi komplikovaná. Red Wings v Nashville prehrávali v 23. min už 0:3, potom začali duel otáčať a v predĺžení rozhodol o ich výhre Danny Cleary.

"Bojovali sme o našu šancu, oni zasa o svoju. Bol to vynikajúci zápas a veľká bitka. Myslím, že je to pre nás veľké víťazstvo," uviedol Justin Abdelkader, ktorého vďaka 4 bodom (2+2) vyhlásili za prvú hviezdu zápasu.

Detroit sa spamätal zo stredajšej prehry 3:10 so St. Louis a v súčasnosti ťahá najdlhšiu šnúru účasti v play-off medzi tímami zo štyroch hlavných severoamerických súťaží. Hranicu 100 bodov v ročníku pokorili Red Wings jedenástykrát v rade, čím natiahli svoju vlastnú rekordnú sériu.

Šancu na play-off si udržiava po výhre 4:2 v bitke o Ontario nad Ottawou Toronto, ktoré je na Východe desiate. Na ôsme miesto New York Rangers momentálne stráca 3 body.

"Znížili sme náskok Rangers a uvidíme, ako to celé dopadne," povedal pre nhl.com tréner Toronta Ron Wilson. Za Senators nastúpil v sobotu premiérovo Stephane Da Costa, ktorý sa stal šiestym rodákom z Francúzska so štartom v NHL. Maple Leafs budú sledovať aj výkony Caroliny, tá sa Rangers priblížila na rozdiel jedného bodu po výhre nad New York Islanders 4:2.

New Jersey bez play-off

Prvýkrát od roku 1996 sa vo vyraďovacej časti neobjaví New Jersey, definitívne o tom rozhodla prehra s Montrealom 1:3. "Vedeli sme, že to musí raz prísť. Po zbabranom úvode sezóny to pre nás nebol žiaden šok. Máme za sebou skvelú druhú polovicu ročníka, v ktorom sme sa snažili vybojovať stratené pozície. Skoro sa nám to podarilo," povedal pre nhl.com brankár New Jersey Martin Brodeur. Devils budú chýbať v play-off len tretíkrát za posledných 23 ročníkov.

Vo vyraďovacej časti sa s veľkou pravdepodobnosťou objavia aj hráči Los Angeles, ktorí doma zdolali Dallas 3:1. Kings sa darí aj bez zranených Anžeho Kopitara a Justina Williamsa, jeden plusový bod v ich drese zaznamenal Michal Handzuš.

Zlé správy pre Hanlona

Slovenský hokejový útočník Marek Svatoš z Ottawy nedohral sobotňajší duel zámorskej NHL doma s Torontom (2:4). Košický odchovanec absolvoval v prvej tretine päť striedaní, na ľade strávil celkovo 2:49 min a pripísal si jednu strelu.

"Inkasoval krosček do hlavy. Vyzerá to na otras mozgu," povedal pre Senators TV Cory Clouston.

Manažment Senators ešte nechcel potvrdiť rozsah zdravotných problémov Svatoša, ktorý nastúpil v sobotu v otváracej formácii Ottawy. Ak by išlo o vážnejší otras mozgu, 28-ročný útočník by pravdepodobne mohol prísť aj o štart na majstrovstvách sveta v Bratislave a Košiciach (29. apríla - 15. mája).

Keďže Senators nemajú šancu postúpiť do play-off, reprezentačný tréner Slovenska Glen Hanlon spomínal Svatošovo meno s možnou účasťou na šampionáte. Z hráčov pôsobiacich v NHL, pre ktorých sa ďalší víkend skončí sezóna, je zo zdravotných dôvodov v súčasnosti mimo hry aj obranca Milan Jurčina.

Výsledky:

Boston - Atlanta 3:2 (1:1, 1:1, 1:0)

Góly: 5. Recchi (P. Bergeron, Marchand), 27. Paille, 53. Ryder (z tr. strieľania) - 12. Byfuglien (Bogosian, Little), 22. Kane (Antropov)

Vylúčení: 3:1 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 1:0. Strely na bránku: 24:30, brankári: Rask - Pavelec. Diváci: 17 565.

Minnesota - Tampa Bay 1:3 (1:0, 0:2, 0:1)

Góly: 18. Bouchard (Brodziak, Clutterbuck) - 26. Malone (Moore, Lundin), 30. Downie (Gagne, Brewer), 48. Bergenheim (St. Louis)

Vylúčení: 4:4 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 30:23, brankári: Niklas Bäckström - Roloson. Diváci: 18 591.

Nashville - Detroit 3:4 po predĺžení (1:0, 2:2, 0:1 - 0:1)

Góly: 19. R. Suter (Fisher, Hörnqvist), 22. Erat (S. Weber, R. Suter), 23. S. Kosticyn (Fisher, Halischuk) - 24. Kindl, 25. Abdelkader (B. Stuart, Holmström), 44. Abdelkader (Bertuzzi, Rafalski), 63. Cleary (Rafalski, Zetterberg)

Vylúčení: 4:9 na 2 min, navyše: O´Brien - Bertuzzi obaja 2x na 5 min za bitku, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: Rinne - Howard. Diváci: 17 113.

Los Angeles - Dallas 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)

Góly: 25. Simmonds (Mitchell, T. Lewis), 53. Greene (Simmonds, Clifford), 60. D. Brown (Stoll) - 26. Richards (Benn, Goligoski)

Vylúčení: 1:1 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 32:25, brankári: Quick - Lehtonen. Diváci: 18 118.

Ottawa - Toronto 2:4 (0:1, 1:1, 1:2)

Góly: 40. Spezza (Butler), 44. Spezza (Benoit, Wiercioch) - 13. Kessel (Grabovskij, MacArthur), 25. Kadri, 46. Bozak (Lupul, Gunnarsson), 59. Kuľomin (MacArthur)

Vylúčení: 2:3 na 2 min, navyše: Z. Smith (Ottawa) na 5 min za narazenie zozadu na mantinel, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 25:30, brankári: Anderson - Reimer. Diváci: 19 243.

New Jersey - Montreal 1:3 (0:1, 0:0, 1:2)

Góly: 55. Kovaľčuk (Eliáš, Zubrus) - 10. Darche (Gionta, Gill), 41. Subban (Plekanec, Cammalleri), 44. Darche (Gionta, Gomez)

Vylúčení: 3:2 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 21:29, brankári: Martin Brodeur - Price. Diváci: 17 625

New York Islanders - Carolina 2:4 (1:1, 1:0, 0:3)

Góly: 9. Joensuu (Hillen), 28. Tavares (Moulson, Reese) - 5. J. Jokinen (Corvo, Joslin), 44. Corvo (Gleason, T. Ruutu), 47. E. Cole (E. Staal, Corvo), 60. E. Staal

Vylúčení: 4:5 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:1. Strely na bránku: 31:26, brankári: Montoya - C. Ward. Diváci: 16 250

Florida - Pittsburgh 2:4 (2:1, 0:1, 0:2)

Góly: 15. Skille (Reasoner, Kulikov), 15. C. Wilson (Samsonov, Weaver) - 2. T. Kennedy (J. Staal, Kunitz), 21. Dupuis (Talbot, Conner), 53. Z. Michálek (P. Martin, J. Staal), 59. Adams (J. Staal, Lovejoy)

Vylúčení: 2:3 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 30:34, brankári: S. Clemmensen - B. Johnson. Diváci: 18 178.

Washington - Buffalo 5:4 po predĺžení (2:2, 0:0, 2:2 - 1:0)

Góly: 1. Knuble (Carlson, Ovečkin), 5. Siomin (Nicklas Bäckström, Sturm), 55. Knuble (Laich, Nicklas Bäckström), 60. Arnott (Ovečkin, Siomin), 64. Ovečkin (Carlson, Nicklas Bäckström) - 7. Vanek (Pominville, Butler), 10. Stafford (Boyes, Myers), 53. Gaustad (Gerbe, M. Weber), 57. Stafford (Connolly)

Vylúčení: 2:2 na 2 min, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 35:38, brankári: Neuvirth - Enroth. Diváci: 18 398.

Vancouver - Edmonton 1:4 (0:1, 1:2, 0:1)

Góly: 36. Burrows (H. Sedin, Bieksa) - 17. Foster (Jones, Eberle), 23. Eberle (Cogliano, Foster), 30. Ömark (Hartikainen, Cogliano), 51. Pääjärvi (Ömark, VandeVelde)

Vylúčení: 3:4 na 2 min, navyše: Glass - Jacques obaja na 5 min za bitku, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 41:34, brankári: Schneider - Dubnyk. Diváci: 18 860.

San Jose - Anaheim 4:2 (0:2, 2:0, 2:0)

Góly: 23. Heatley (Clowe, D. Murray), 33. Marleau (Setoguchi, Boyle), 55. Setoguchi (Boyle, Marleau), 60. Marleau (Pavelski, Setoguchi) - 4. Ryan (Perry, Getzlaf), 12. Ľ. VIŠŇOVSKÝ (Fowler, Perry)

Vylúčení: 3:2 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 33:22, brankári: Niemi - Emery. Diváci: 17 562.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Boston vyhral divíziu, Svatoš aj Višňovský sú zranení