Ruská dedina svetový unikát nezlepší. Slovák pre ňu olympijské zlato nezíska

Boris Makojev (vľavo) v súboji s Rusom Najfonovom prehral na body.
Boris Makojev (vľavo) v súboji s Rusom Najfonovom prehral na body. (Autor: Reuters)
Daniel Dedina|4. aug 2021 o 06:25 (aktualizované 4. aug 2021 o 08:17)

Súper mi nedával kyslík, vravel sklamaný Makojev.

BRATISLAVA. Zdolať ruského reprezentanta? „Je to predovšetkým veľká frajerina, pretože majú veľmi dobré podmienky na prípravu,“ vravel v nedávnom rozhovore pre Sportnet slovenský zápasník Boris Makojev.

„Existuje tam jasný systém. Trénovali sme aj v sobotu, akurát v nedeľu bol oddych. Nie sme iní ľudia, len zápaseniu podriaďujeme všetko,“ vysvetľoval 28-ročný rodák z dediny Čikola v Severnom Osetsku.

Pre mimoriadnu konkurenciu vo svojej vlasti sa Makojev rozhodol pre zmenu občianstva.

Od roku 2017 reprezentuje Slovensko. Krátko na to sa stal vicemajstrom sveta, vlani získal bronz na majstrovstvách Európy.


Pred očami mal len žinenku

Tohto roku prišiel ďalší míľnik jeho kariéry. Podarilo sa mu vybojovať olympijskú miestenku, pre slovenské zápasenie premiérovú po dlhých trinástich rokoch absencie pod piatimi kruhmi.

„Odkedy sa mi to podarilo, neviem v noci poriadne zaspať. Stále sa budím, či to nie je len sen,“ hovoril Makojev po návrate z kvalifikačného turnaja v Sofii.

Tvrdil, že až čas ukáže, kam vo svojej hierarchii zaradí tento úspech.

„Ak sa mi podarí získať medailu, bude to najväčší úspech. Ak nie, byť vicemajster sveta je viac než účastník na olympiáde,“ zamyslel sa.

Pred odletom do Tokia absolvoval sústredenie vo Vladikavkaze. Pripravoval sa na baze, dôraz kládol na fyzickú i taktickú prípravu. Ignoroval všetko, čo nesúviselo so zápasením. Pred očami mal len žinenku.

Na úvod dostal Rusa. Prehral

V Rusku panujú v súvislosti so zápasením obrovské očakávania. Ambície sú len tie najvyššie. Makojev s úsmevom spomína na príhodu po zisku titulu vicemajstra sveta.

„Keď som prišiel domov, stretol som človeka, ktorý je niečo podobné ako na Slovensku primátor. A ten mi vraví: Dobré, ale mohlo byť lepšie. Ty si prehral finále...“

A práve ruského zápasníka, oficiálne reprezentujúceho Ruský olympijský výbor, mu žreb postavil do cesty hneď v úvodnom kole olympijského turnaja.

Keďže v kategórii do 86 kg štartuje len šestnásť elitných zápasníkov, šlo zároveň o postup do štvrťfinále.

Boris Makojev (vpravo) s Arturom Najfonovom súperili aj na majstrovstvách Európy.
Boris Makojev (vpravo) s Arturom Najfonovom súperili aj na majstrovstvách Európy. (Autor: ZK Košice 1904)

Súperom Makojeva bol 24-ročný Artur Najfonov. Trojnásobný majster Európy a nasadená štvorka turnaja, pochádzajúci takisto zo Severného Osetska. Z neďalekého Beslanu.

Najfonov zdolal Makojeva na minuloročnom i tohtoročnom kontinentálnom šampionáte a úspešnejší bol aj v Tokiu.

Tréner: Neviem, kde nastal skrat

Po prvej perióde viedol Najfonov 2:0. Makojevovi zachytil nohu a predviedol úspešný útok.

Po prestávke zvýšil svoj náskok o ďalšie dva body. Slovák bol nútený zvýšiť aktivitu, ale súper si svoju pozíciu kontroloval. V závere navyše opäť bodoval a vyhral 6:0.

Znamená to, že Čikola unikátnu štatistiku na tejto olympiáde nezlepší. Z obce, v ktorej žije zhruba sedemtisíc obyvateľov, pochádzajú dvaja olympijskí víťazi. Arsen Fadzajev dokázal triumfovať dokonca dvakrát.

„Chcel by som byť ten, ktorý donesie štvrté zlato,“ veril pred odchodom do Tokia Makojev.

Po zápase bol sklamaný. „Súper mi nedával kyslík, držal ma na dištanc. Vedel som, že bude útočiť na pravú nohu, ale aj tak som mu to dovolil. Urobil som len jeden útok za šesť minút, to je veľmi málo," skonštatoval Makojev pre TASR.

Jeho šanca na pokračovanie v turnaji žila aj napriek prehre. Ak by Najfonov postúpil do finále, Makojev by dostal v repasáži šancu zabojovať o bronz.

Vo štvrťfinále si Najfonov poradil s Turkom Göcenom na technickú prevahu.

V semifinále však nestačil na nasadenú jednotku Jazdaniho Čaratiho. Reprezentant Iránu postúpil do boja o zlato vďaka víťazstvu 7:1.

„Boris urobil rovnaké chyby ako na majstrovstvách Európy. Neviem, kde nastal skrat. Rozoberali sme si v rámci prípravy všetky možné akcie, vedel, že súper pôjde najskôr na jednu jeho nohu, potom na druhú.

Ak by mu vyšiel jeden útok, mohol vyrovnať a zápas by vyzeral inak. Podľa toho, ako bol pripravený, som si myslel, že súpera zdolá. Keď začal zápasiť, videl som, že to nie je ono," povedal pre olympic.sk reprezentačný tréner Erik Cap.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Zápasenie»Ruská dedina svetový unikát nezlepší. Slovák pre ňu olympijské zlato nezíska