Bola to náhoda? Vardy strelil svoj prvý hetrik v Premier League

Jamie Vardy (vľavo) prekonáva brankára Manchesteru City Claudia Brava.
Jamie Vardy (vľavo) prekonáva brankára Manchesteru City Claudia Brava. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|11. dec 2016 o 13:09

Vitaj späť, Vardy. Dnes to bol ten pravý Leicester, tešil sa tréner anglického majstra.

BRATISLAVA. Bežal k rohu ihriska. Jamie Vardy roztiahol naširoko ruky a celý zmočený od hustého dažďa zvolával spoluhráčov na oslavu. Jeden z nich hrdinu zodvihol.

V ťaháku 15. kola Premier League Leicester zdolal Manchester City 4:2, pričom Vardy strelil tri góly.

„Vitaj späť," uťahoval si tréner Leicestru Claudio Ranieri na adresu Vardyho. Anglický útočník prelomil smolu, keď predtým neskóroval až v šestnástich súťažných zápasoch.

Desať zápasov čakal na gól v anglickej lige.

Leicester sa zároveň odlepil zo spodných miest tabuľky. Ale iba tesne. Posledný Sunderland naňho stráca iba päť bodov.

A Ranieriho výrok "vitaj späť" by mal platiť pre celý tím.

Ako obhajca titulu Leicester zažíva najhorší vstup do sezóny od roku 1962 - vtedy išlo o Ipswich Town. Teraz má šampión po pätnástich kolách len šestnásť bodov.

„Dnes to bol ten pravý Leicester," povedal po zápase pyšne taliansky kouč. Myslel tým Leicester, ktorý v minulej sezóne všetkým favoritom utiekol až na samotný vrchol.

Leicester s pevnou defenzívou, plný rýchlosti a agresivity. A tiež Leicester s Jamiem Vardym, neomylným strelcom.

Nebola to náhoda?

„Keď bolo treba, dokázali sme spomaliť tempo. Nie sme mužstvo, ktoré bude držať loptu vo svojej moci. Naša sila sa ukáže vtedy, keď dokážeme hrať rýchlo,“ vravel Ranieri.

Vlaňajšia sezóna Vardymu obrátila život naruby. Stal sa hrdinom a najlepším strelcom majstrovského Leicestru. Po sezóne odmietol lukratívnu ponuku Arsenalu, reprezentoval Anglicko na majstrovstvách Európy a medzitým sa ešte stihol oženiť.

Vardy bol v minulej sezóne druhým najlepším kanonierom Premier League - dal 22 gólov. Vlani o takomto čase, čiže po pätnástich kolách, mal na konte pätnásť gólov.

Teraz ich má päť, ale vrátane sobotňajšieho hetriku.

„Nebola minuloročná majstrovská sezóna Leicestru len veľkou náhodou?“ pýtal sa nedávno legendárny Gary Lineker, najslávnejší hráč v histórii Leicestru a v súčasnosti televízny komentátor.

Prvý hetrik

Proti Manchester City strelil 29-ročný Vardy svoj prvý hetrik v Premier League.

Leicester prekvapil súpera bleskovým nástupom. V tretej minúte viedol 1:0, v piatej už 2:0. A po dvadsiatich minútach už vyhrával o tri góly.

„Získali všetky odrazené lopty a strelili fantastické góly," pokrčil plecami zaskočený tréner City Pep Guardiola, najlepšie platený tréner všetkých čias.

Jeho tím dostal v dvoch posledných zápasoch sedem gólov. To sa mu ako trénerovi nikdy predtým nestalo. Pred sezónou pritom minul City na nákup posíl približne dvesto miliónov eur, najviac zo všetkých svetových klubov.

Podľa štatistiky BBC hostia v úvodných 35 minútach nevyhrali ani jeden osobný súboj.

„Nepoviem, že sme hrali zle alebo že nám chýbala kreativita. Zakaždým sa snažíme mať duel pod kontrolou, ale naše plány nabúrali rýchle inkasované góly,“ vravel Guardiola.

Jeho tím mal už tradične prevahu v držaní lopty v pomere 77:23 percentám, ale nebolo mu to nič platné.

„Musíme sa pozbierať, zanalyzovať si, čo sa stalo a najmä psychicky povzbudiť hráčov, aby boli schopní urobiť krok vpred," uzavrel Guardiola.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Bola to náhoda? Vardy strelil svoj prvý hetrik v Premier League