Blatter s odvolaním neuspel, arbitrážny súd potvrdil šesťročný dištanc

Sepp Blatter s odvolaním neuspel.
Sepp Blatter s odvolaním neuspel. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|5. dec 2016 o 14:53

Tento verdikt ma neprekvapil vzhľadom na to, akým smerom sa celá kauza uberala, vravel bývalý šéf FIFA.

LAUSANNE. Bývalý prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter neuspel s odvolaním proti šesťročnému dištancu.

Športový arbitrážny súd (CAS) vo švajčiarskom Lausanne v pondelok potvrdil pôvodný verdikt Etickej komisie FIFA.

"Je ťažké zmieriť sa s rozhodnutím športového tribunálu. Tento verdikt ma však neprekvapil vzhľadom na to, akým smerom sa celá kauza uberala," vyhlásil Blatter, ktorý chcel dosiahnuť zrušenie šesťročného zákazu pôsobenia vo futbalovej sfére.

Dôvodom udelenia trestu bolo netransparentné vyplatenie dvoch miliónov švajčiarskych frankov bývalému prezidentovi Európskej futbalovej únie (UEFA) Michelovi Platinimi, ku ktorému prišlo v roku 2011.

Etická komisia FIFA tento prevod klasifikovala ako konflikt záujmov a nelojálnosť, pričom obom funkcionárom uložila vlani v októbri dištanc na osem rokov.

Odvolacia komisia skrátila vo februári dištanc na šesť rokov.

Obvinenia popierajú

Platini aj Blatter sa následne obrátili na CAS. Obaja stále popierajú akékoľvek obvinenia z nekalej činnosti a tvrdia, že na doplatok za Platiniho poradenské služby Blatterovi z rokov 1999 až 2002 mali ústnu dohodu.

"Dúfam, že arbitrážny súd pochopí, že platba pánovi Platinimu bola v skutočnosti uhradením dlhu. Dlhy by sa predsa mali platiť," povedal osemdesiatročný Blatter v auguste pred pojednávaním na CAS.

Ortieľ napriek nevôli bude Švajčiar akceptovať. Obrátiť by sa mohol ešte na najvyšší švajčiarsky súd. "Za štyridsaťjeden rokov na čele FIFA som zažil kadečo. Naučil som sa, že v športe môžete vyhrať, ale aj prehrať," vyhlásil.

"Napriek tomu som za všetky tie roky vďačný. Mohol som si počas nich splniť svoje sny o tom, ako by mal futbal fungovať a ako slúžiť FIFA."

Bonus za majstrovstvá sveta

Za štyridsaťjeden rokov na čele FIFA som zažil kadečo. Naučil som sa, že v športe môžete vyhrať, ale aj prehrať.


Sepp Blatter, bývalý šéf FIFA

Etická komisia FIFA medzitým formálne otvorila disciplinárne konanie vo veci úplatku so Švajčiarom a ďalšími dvoma funkcionármi. Blatter sa vraj spolu s Markusom Kattnerom a Jéromom Valckem za uplynulých päť rokov obohatili na bonusoch dokopy o osemdesiat miliónov amerických dolárov (70,8 miliardy eur).

Vyšetrovatelia etickej komisie za vyplatenými peniazmi a províziami vidia úplatky, korupciu, prijímanie darov a konflikt záujmov.

Blatter si za majstrovstvá sveta 2014 v Brazílii nechal podpísať bonus dvanásť miliónov švajčiarskych frankov (10,9 miliardy eur) a rovnakú sumu mal dostať v prípade, že by dokončil funkčné obdobie 2015 - 2019.

Ešte v auguste hovoril Blatter optimisticky.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Blatter s odvolaním neuspel, arbitrážny súd potvrdil šesťročný dištanc