Mohlo to byť lepšie, mrzelo Borguľu. Prvú priečku v celkovom poradí si však udržal

Jakub Borguľa.
Jakub Borguľa. (Autor: Soňa Niková/sovenskybiatlon.sk)
Miloslav Šebela|13. dec 2023 o 19:49

Slovák je najväčším prekvapením juniorského IBU Cupu.

BRATISLAVA. Nik taký štart od neho nečakal. Jakub Borguľa je prvým rokom junior a na súťažiach nastupuje proti starším a skúsenejším súperom. V juniorskom IBU Cupe je však zatiaľ najväčším prekvapením. 

V Pokljuke začal víťazstvom a pridal desiatu priečku vo vytrvalostných pretekoch. 

V druhom kole série v Ridnaun nastupoval ako líder celkového poradia a jeden z favoritov. 

Nevyšla mu však streľba. Kým v prvej položke trafil všetky terče, v stojke prvé tri rany išli vedľa. Potom sa skoncentroval, a zvyšné dva terče trafil. Dobehol na 17. priečke so 1:48 minúty na Chorváta Legoviča. 

„Dnešné preteky neboli úplne zlé, ale nie som s tým veľmi spokojný. Na strelnici to mohlo byť lepšie. A myslím si, že v sobotu to bude lepšie aj na trati. Doteraz som ju veľmi nepoznal a nevedel som si dobre rozložiť sily. Myslím, že teraz to bude o dosť lepšie,“ reagoval Borguľa pre slovenskybiatlon.sk. 

Sedemnásta pozícia je stále výborným výsledkom aj z pohľadu toho, že bežal tri trestné okruhy a Borguľa je medzi juniormi jeden z najmladších. Má 19 rokov. 

A po troch súťažiach si stále udržal prvú priečku v celkovom poradí juniorského IBU Cupu. Hoci jeho náskok sa zmenšil na 3 body pred druhým v poradí Talianom Betempsom. 

Okrem Borguľu potvrdil dobrú formu Šimon Adamov na 26. pozícii. V poradí Pohára národov sú Slováci na výbornej 5. priečke. 

V rýchlostných pretekoch nastúpilo aj sedem Sloveniek, no preteky poznačilo husté sneženie a zhoršená viditeľnosť. Najlepšie obstála Tamara Molentová na 30. priečke. 

„Bolo to náročné, pretože začalo snežiť a padali veľké vločky. Oproti včerajšku sa dosť zmenili podmienky. Dnes boli naozaj náročné podmienky pre všetkých,“ reagovala Molentová pre slovenskybiatlon.sk.

„Husto snežilo. Okuliare nepomáhali. Lepšie to bolo bez nich a keď vám do nich dvadsaťminút sneží, máte ich unavené. Nepodala som dobrý výkon, som si toho vedomá,“ hovorila Kristína Makovínyová, ktorá dobehla na 51. priečke. 

V Ridnaun čakajú juniorov v piatok súťaže miešaných štafiet a súťaže miešaných dvojíc. V štafetách majú šancu priblížiť sa k pódiovým priečkam. V sobotu budú juniori i juniorky znovu súťažiť v šprinte. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Mohlo to byť lepšie, mrzelo Borguľu. Prvú priečku v celkovom poradí si však udržal