Fialková mala letenku, nečakane súťažila aj v nedeľu. Je to malý zázrak, vraví

ONLINE: Šprint žien na 7,5 kilometra v Hochfilzene dnes.
ONLINE: Šprint žien na 7,5 kilometra v Hochfilzene dnes. (Autor: slovenskybiatlon.sk)
Miloslav Šebela|19. dec 2021 o 13:45

Ivona Fialková vybojovala v pretekoch s hromadným štartom 21. priečku

BRATISLAVA. Účasť v pretekoch s hromadným štartom je v podstate odmenou.

Sú to preteky, na ktoré sa dostane len 30 najlepších pretekárov, pričom prvých 25 miest patrí najlepším biatlonistom v celkovom poradí Svetového pohára a len 5 miest si rozdelia pretekári, ktorí podali v rámci aktuálneho kola najlepšie výsledky a nekvalifikovali sa podľa prvého kritéria. 

Prvým Slovákom, ktorý sa v tejto sezóne kvalifikoval na túto disciplínu je Ivona Fialková. 

„Ak sa to podarí, bude to malý zázrak. Sama som s tým nerátala a už som si kúpila letenku domov,“ hovorila po sobotňajších stíhacích pretekoch mladšia z Fialkových pre stránku slovenskybiatlon.sk. 

„Je to nevídaný jav, keďže v šprinte som nezískala ani jeden bod a v stíhačke mi stačilo 16. miesto.

Som veľmi prekvapená, neverila som, že sa toto môže stať. Je to príležitosť pre 30 najlepších pretekárov. Je to privilégium na takýchto pretekoch štartovať. Mám z toho radosť,“ doplnila. 

Double Öbergovej

Treba povedať, že v nedeľu mohla štartovať, pretože viaceré súperky pre chorobu na preteky nenastúpili. Chýbali Denise Herrmannová, Anais Bescondová, Linn Perssonová a Tiril Eckhoffová.

Fialková si v pretekoch s hromadným štartom vybojovala pekné 21. miesto s dvojminútovou stratou. Nepodarilo sa jej zopakovať výbornú streľbu zo sobotňajšej stíhačky, keď minula 4 terče na položkách v stoji. Bežeckým výkonom sa však v závere dokázala posunúť dopredu.

Z víťazstva sa tešila Elvira Öbergová, ktorá vyhrala aj stíhacie preteky v sobotu. Dvadsaťdvaročná švédska biatlonistka je druhá v celkovom poradí Svetového pohára.

Na trati je mimoriadne rýchla a dokáže sa dostať na pódiové priečky aj bez čistej streľby. Senzačné preteky v nedeľu absolvovala aj 27-ročná Češka Jessika Jíslová. Po poslednej streleckej položke vybiehala na trať ako prvá.

Mala však minimálny náskok pred súperkami. Dobehla nakoniec na 5. priečke. Je to jej najlepší výsledok v kariére. V Le Grand Bornand si kariérne maximum počas tohto kola Svetového pohára prepísala hneď tri razy.

Vybojovala tu 15. priečku v šprinte, 12. v stíhačke a potom bola piata v pretekoch s hromadným štartom.

Spokojná s behom aj streľbou

V sobotu Ivona Fialková vybojovala v stíhačke senzačné 16. miesto. V rámci pretekov sa posunula až o 28 priečok. 

„Veľmi sa teším, lebo to bolo nabité a dokázala som to nielen behom ale aj streľbou vytiahnuť na popredné pozície. Šťastná som zo stojky, lebo celú kariéru sa mi nedarili a dnes to vyšlo. Verila som si a mala som dobrý pocit,“ hovorila Fialková. 

Senzačne jej v sobotu vyšla streľba. Z 20 terčov minula jediný. Aj vďaka tomu vybojovala najlepší výsledok v tejto sezóne a kvalifikovala sa do nedeľňajších pretekov. 

„Konečne môžem povedať, že som spokojná so streľbou aj s behom a mala som výborné lyže. Hoci v nehu som sa musela veľmi premáhať, ale vďaka streľbe som sa dokázala bojovať. Bežecky to bolo ťažké, vytrápila som sa, ale som šťastná,“ doplnila Fialková pre slovenskybiatlon.sk.

V poradí Svetového pohára sa posunula na 42. priečku a je aj pred sestrou Paulínou Fialkovou (49. miesto). Svetový pohár biatlonistov pokračuje v januári v Oberhofe.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Fialková mala letenku, nečakane súťažila aj v nedeľu. Je to malý zázrak, vraví