Bežecké prvenstvá zo Stropkova putovali do Kene

Najrýchlejší muži s hlavným organizátorom.
Najrýchlejší muži s hlavným organizátorom. (Autor: Danica Božová)
Danica Božová|15. máj 2019 o 09:05

V názve ponechali dvadsiatku, ale absolvovali polmaratón.

STROPKOV. Východoslovenská Veľká cena vytrvalcov pokračovala 39. ročníkom Stropkovskej dvadsiatky.

Organizátori síce ponechali pôvodnú značku podujatia z minulosti, ale v skutočnosti bežci absolvovali o 1,1 km viac, teda trať rovnajúcu sa polmaratónu.

Mysleli aj na životné prostredie

Na trať zo Stropkova do Bukoviec a späť sa postavil rekordný počet 109 pretekárov z rôznych oblastí Slovenska, Poľska a Kene.

Okrem športových výkonov mysleli organizátori i na ekológiu.

„Dali sme si za cieľ zabezpečiť na všetky občerstvovacie stanice biologicky rozložiteľné poháre a ďalšie doplnky, vďaka čomu chceme minimalizovať záťaž na životné prostredie,“ uviedol predseda Klubu bežcov Stropkova Štefan Kmiť.

Dve víťazstvá za jeden víkend

Polmaratónska trasa podľa očakávania najviac sadla 38-ročnému Keňanovi. Moses Kipruto Kibere bežal systémom štart-cieľ a zvíťazil s vyše sedemminútovým náskokom.

„Bol to môj druhý polmaratón v priebehu jedného víkendu. Som spokojný, že po víťazstve v Žiari nad Hronom sa mi podarilo zvíťaziť i tu,“ vyjadril sa po dobehnutí.

Striebrom v celkovom poradí organizátori ovenčili o deväť rokov mladšieho Andreja Antala, ktorého doteraz viac poznali pretekári na západnom Slovensku.

„Pochádzam z Trnavy, kde som i študoval, ale už päť rokov bývam v Košiciach. Tu som sa presťahoval za priateľkou a našiel som si prácu. Naša skupina kamarátov, ktorí spolu trénujeme vytvorila klub s názvom Bekele,“ vysvetlil najlepší Slovák v cieli.

Bronz v celkovom poradí si do Prešova odniesol 41-ročný Marek Mockovčiak bežiaci v drese TJ Obalservis Košice, ktorý bol zároveň najlepším veteránom - štyridsiatnikom.

Vlaňajší i predvlaňajší celkový víťaz, 39-ročný Adrián Vavrek z Dulovej Vsi sa teraz v silnejšej medzinárodnej konkurencii musel uspokojiť so štvrtou priečkou.

Päticu ocenených uzatváral 43-ročný Spišiak Tomáš Kamas, vlani celkovo tretí. Teraz bol pomalší o 46 sekúnd.

Ďalšie veteránske prvenstvá si vybojovali Pavol Dubovský z ŠK Podbiel v kategórii od 50 do 59 rokov a bývalý československý reprezentant v maratóne, dnes už 68-ročný Košičan Pavol Madár v kategórii od 60 rokov, ktorý zopakoval svoje veteránske víťazstvo spred roka.

Počasie bolo príliš horúce

Medzi ženami dominovala dvojica Keňaniek, od ktorých bolo rýchlejších iba sedem mužov.

„Celé podujatie sa mi páčilo, trať bola pekná. Ale počasie príliš horúce. S výsledkom som však spokojná,“ vyjadrila sa po dobehnutí rýchlejšia z dvojice 37- ročná Hellen Pejkosgei Kimutai. Za ňou skončila Gladys Jepkurui Biwot.

Ako tretiu ženu v cieli organizátori privítali najlepšiu Slovenku, ktorou bola 26-ročná Košičanka v drese Active life Andrea Hudáková. „S dosiahnutým časom 1:39:06 hod som spokojná, ale bežalo sa mi dosť ťažko. Dnes bolo teplo, a to na trati bolo cítiť,“ vyjadrila sa k svojmu výkonu a podmienkam na jeho dosiahnutie.

Štvrtú priečku v celkovom poradí si vybehala 45-ročná Erika Ondrijová z MTC Vyšná Šebastová, vlani i predvlani druhá, ktorá sa zároveň stala víťazkou kategórie od 40 do 49 rokov.

Päticu žien v absolútnom poradí bez rozdielu veku uzatvárala 43-ročná Košičanka Stela Tudevdorj.

Veteránske prvenstvo v najstaršej kategórii od 50 rokov si pod Tatry odniesla Danica Božová (Bežecký klub Poprad/ Svit Mierovka), bez rozdielu veku šiesta.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Bežecké prvenstvá zo Stropkova putovali do Kene