Bežec Ružík: Príprava je práca na polovičný úväzok

Andrej Ružík pred štartom londýnskeho maratónu.
Andrej Ružík pred štartom londýnskeho maratónu. (Autor: archív A. R.)
Peter Podolinský|12. máj 2017 o 00:00

Rozhodol sa, že v priebehu šiestich rokov zvládne šesť maratónov.

Pred piatimi rokmi sa Rožňavčan Andrej Ružík rozhodol, že v priebehu šiestich rokov zvládne šesť maratónov série World Marathon Majors (WMM). Predposlednú aprílovú nedeľu zabehol v Londýne v poradí už piaty.

V Londýne ste si znova zlepšili čas čo sa týka maratónov WMM. Aký bol pre vás tento maratón? Ktoré boli rozhodujúce momenty na trati?

„Je pravda, že čo sa týka „veľkej šestky“ postupne ukrajujem z výsledného času, aj keď nepatrne. Výsledný čas z Londýna je 3:21:48. Určite sú to špecifické preteky, na každom podujatí série WMM je účasť asi 40 tisíc bežcov z celého sveta. Maratón bol rovnako náročný ako každý iný, s dĺžkou 42 km 195 m. Na druhú stranu je pravda, že séria WMM má svoje neopísateľné čaro, ktoré priťahuje bežcov z celého sveta, aby sa mohli zúčastniť tohto krásneho športového sviatku. Rozhodujúcim momentom pre mňa bol začiatok siedmeho kilometra, kde som mal malú kolíziu v občerstvovacej zóne, čo výrazne ovplyvnilo ďalší priebeh.“

Určite ste odchádzali s nejakými predstavami o dosiahnutom čase. Podarilo sa ich naplniť? Ako ste spokojný s časom?
„Tajným snom sa bolo priblížiť k času, ktorý potrebujem na kvalifikáciu do Bostonu. Bohužiaľ k tejto méte sa mi nepodarilo priblížiť. Mám nabehaných dostatok kilometrov. V ukazovateľoch na kratšie vzdialenosti som sa zlepšil. Sám neviem, kde je príčina výraznejšieho zlepšenia výsledného času. Príprava na maratón si vyžaduje tvrdú disciplínu, množstva odriekania. Mohol by som to nazvať aj prácou na polovičný úväzok.

Stručne vám popíšem môj bežný týždeň v príprave na maratón. Týždenne mám 6 bežeckých tréningov v celkovom objeme 100 km, plus jeden tréning v posilňovni. K tomu nesmiem zabudnúť na dostatočnú regeneráciu, úpravu stravy a pitného režimu. Je to vyčerpávajúce a únavné. Veľakrát si musím položiť otázku, prečo to vlastne robím. Práve preto, že je to pre mňa hotová alchýmia, ako sa bude telo správať deň D, ma to ženie dopredu na naplneniu sna, ktorý som si stanovil na začiatku. Viem, že ma čaká ešte dlhá a kľukatá cesta, ale svedomitou prácou sa každý deň dostávam bližšie a bližšie k vytúženej méte.“

Je londýnsky maratón niečím špecifický? Odlišuje sa od ostatných maratónov WMM?

„Už len samotná účasť 40 tisíc bežcov, ktorí sa vydajú na trať je fantastická. Všetci spoločne zaplavia ulice Londýna, aby si splnili svoj vytúžený cieľ. Táto udalosť každoročne láka státisíce divákov, vďaka čomu celá trasa ožíva za zvuku davov fanúšikov a dupajúcich nôh.

V úzkych londýnskych uliciach vám diváci vytvoria koridor, ktorý dodáva často chýbajúcu silu. Maratón sa začal o desiatej hodine slávnostným gongom princov Williama a Harryho v Greenwich Park. Jeho trasa vedie okolo oblastí Charlton a Woolwich a pokračuje cez mestské časti, prechádza cez rieku Temžu po moste Tower Bridge, obchádza po Canary Wharf a následne končí pred Buckinghamským palácom.

Spomenul by som azda jednu zaujímavosť z maratónu. Ani nie 300 metrov pred cieľom sa bežec menom David Wyeth začal neovládateľne „tackať“ až sa nakoniec zrútil na zem. Práve v tom momente okolo neho bežal Matthew Rees, ktorý neváhal a svojmu bežeckému kolegovi pomohol späť na nohy. David však bol absolútne vyčerpaný, nohy ho neposlúchali a bez pomoci Matthewa by zrejme do cieľa nedošiel, a to mu chýbalo 200 metrov! Matthew ho však presvedčil, aby to nevzdával a maratón dokončil. Chytil ho, prehodil si jeho ruku okolo pliec a spoločne, aj s pomocou jedného z usporiadateľov a na úkor svojho vlastného času, dokráčali do cieľa. Tento moment sa stal najsilnejším momentom tohtoročného Londýnskeho maratónu a ukázal ohromnú silu športového ducha.“

Z „Veľkej šestky“ vám ostáva už len Boston. Ako to vyzerá s vašou účasťou na týchto pretekoch?

„Posledný krok je stále najťažší, platí to aj v tomto prípade. Dostať sa na najstarší maratón na svete v Bostonu vôbec nie je jednoduché. Treba splniť prísne kvalifikačné časy, ktoré sú diferencované podľa vekových kategórií. V mojom prípade musím splniť kvalifikačný limit pod 3:10, aby som sa mohol vôbec prihlásiť do registrácie. Potom podľa počtu účastníkov, vyberú štartujúcich, to znamená čím lepší čas tým väčšia šanca na účasť. Momentálne potrebujem zlepšiť svoj čas o 5 minút, aby som sa mohol prihlásiť do žrebu.

Najbližšia možnosť prihlásiť sa na Bostonský maratón bude v polovici septembra tohto kalendárneho roka. Stojím na vážkach, či sa mám pokúsiť splniť kvalifikačný limit tento rok alebo sa pokúsiť až budúci kalendárny rok, kde mi v podstate bude stačiť už len čas 3:15. Nie je to ľahké rozhodnutie, keďže cítim aj únavu z prechádzajúcich rokov, kde som absolvoval dva maratóny ročne. Je to náročné na fyzickú ako aj psychickú prípravu. A nie som úplne presvedčený, že necelé štyri mesiace budú stačiť na absolvovanie ďalšieho maratónu.“

Uvažovali ste už o tom, aký cieľ si stanovíte, keď zvládnete aj posledný maratón WMM v Bostone?

„V piatok pred maratónom som bol na bankete pre účastníkov. Stretol som sa tam s americkými bežcami. Bol s nimi aj zástupcami WMM a prezradil nám novinky. Do série vstúpil nový čínsky sponzor a mala by sa rozširovať. Určite tam pribudne Čína, Afrika, možno Pariž. Je tak pravdepodobné, že sa v blízkej dobe dostaneme na číslo desať. Po zbehnutí Bostonského maratónu tak zrejme prídu ďalšie výzvy."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Bežec Ružík: Príprava je práca na polovičný úväzok