Bez veľkých ramien

Sportnet|12. jan 2012 o 00:00

Nepreskočili sme svoj tieň a ťaženie na ostatných majstrovstvách sveta hokejistov do 20 rokov ukončili vo štvrťfinále.

Dokonca ani záverečné súperenie s „osudnými“ Čechmi o vylepšenie si bilancie nevyšlo, no i tak partia okolo trénera Bokroša naozaj mohla zahlásiť, že misiu splnila. Lenže čo bude o rok – to je viac než otázne.

Niežeby nastal masový exodus mladíkov, ale vyžrebovanie v základnej skupine na šampionáte v Rusku neveští nič príjemné. Rusko, Kanada, USA a Nemecko nás môžu dostať do existenčných problémov. Hoci Nemecko je nováčikom, vieme, aké vie byť pre Slovákov nepríjemné a zdá sa, že tento súper bude kľúčom k tomu, či sa dostaneme do bojov o záchranu, alebo nie.

Zamrzeli informácie, že vraj mladíci už vo finiši zápolení nemali takú motiváciu, mohla ňou byť aj priaznivejšia vyhliadka na budúci rok. Hoci sme sa spoliehali na tímovú súdržnosť a mali sme vo svojom strede šikovných jednotlivcov, v sledovaných ukazovateľoch nevynikli a ocitli sa buď na konci prvej desiatky, alebo ešte nižšie.

Aj v tímových štatistikách sme sa pohybovali približne na takom mieste, aké sme obsadili. A práve absencia lídrov nás veľa rokov potápa, hoci je potešiteľné, že i bez toho sme nad vodou. Zubami–nechtami sa držíme aspoň príslušnosti v elite aj vďaka prezieravému projektu HK Orange 20. Lenže naozaj musíme byť stále priskromní a vyššie ciele ako záchranu si nedávať.

Koniec koncov zvládli sme víťazne len dva duely, takže veľké ramená nám nepristanú. A ktovie ešte, ako si v ďalšom období poradíme s odlevom tých, ktorí končia v tejto kategórii (nahradiť by ich mali chlapci z kádra SR 18).

Inak, bolo by iste zaujímavé – aj s prihliadnutím na akcentovanie významu mládežníckeho hokeja u nás – zaujímať sa o usporiadanie šampionátu na Slovensku. Iste môžeme len ticho závidieť Kanade, kde padali divácke rekordy (organizátori predali 571-tisíc vstupeniek) a na štadióny prišlo vyše 444-tisíc divákov, čo je tiež nový zápis do histórie.

Až neuveriteľne vyznievajú zvesti o tom, že niektoré zápasy okrem hostiteľského tímu sledovalo do 15-tisíc fanúšikov. Potom sa nečudujme, že podujatie zarobilo predbežne viac ako 20 milónov dolárov. Nuž, tieto podujatia sú lukratívne pre tých, ktorí ich vedia robiť a možno si niečo z bohatého balíka uchmatnú i Rusi a o dva roky Švédi.

Lenže potom každý druhý rok celky budú mieriť do zámoria. Ak by sme o ničom takom uvažovali, najprv sa musíme spamätať z MS seniorov vlani (vrátane medializovaných sporov ohľadom predraženej rekonštrukcie bratislavského zimáka) a vyjasniť si, či sa do toho mienime pustiť. Aj bez toho, že kanadské cifry by pre nás boli nedosiahnuteľné, za vážne zamyslenie by to stálo. Usporiadať vrcholnú akciu by bol obrovský stimul aj pre kredit hokeja medzi talentovanou omladinou, ktorú nutne potrebujeme pritiahnuť na scénu. Inak budeme stále len visieť nad priepasťou.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Bez veľkých ramien