Slovenskí bejzbalisti sa na európsky šampionát nepozrú, v kvalifikácii si pripísali len jednu výhru

Momentka zo zápasu Slovensko - Turecko v kvalifikácii na ME v bejzbale 2025.
Momentka zo zápasu Slovensko - Turecko v kvalifikácii na ME v bejzbale 2025. (Autor: WBSC Europe)
Ján Jabrocký|30. júl 2024 o 07:00

Slováci sa v kvalifikácii stretli so Slovinskom, Maďarskom, Tureckom a domácim Srbskom.

BRATISLAVA. Slovenskí bejzbalisti chceli v Belehrade vybojovať postup na Majstrovstvá Európy v roku 2025. Nakoniec vybojovali iba jednu výhru, čo im nestačilo ani na postup do finále kvalifikácie.

Že to Slováci nebudú mať jednoduché, to ukázal už prvý zápas so Slovinskom.

Navzdory tomu, že tréneri na kopec postavili Jakuba Ižolda, tak súperovi podľahli 2-4 Slovákov v tomto zápase potrápila hlavne produktivita na pálke a zbytočné chyby v obrane.

A v tomto duchu sa niesli aj ďalšie duely národného tímu.

„Celú sezónu slabo pálime. Ak chceme vyhrať, tak pri slabšej pálke nemôžeme urobiť dve chyby. Nadhadzovači hádzali super, ale my sme pálili len vo dvoch zmenách.

Chlapcom som povedal, že cesta k postupu je poraziť dvakrát Maďarsko, takže ich teraz musíme dvakrát poraziť,“ zhodnotil úvodný zápas manažér národného tímu Matej Šišolák.

Momentka zo zápasu Slovensko - Srbsko v kvalifikácii na ME v bejzbale 2025.
Momentka zo zápasu Slovensko - Srbsko v kvalifikácii na ME v bejzbale 2025. (Autor: WBSC Europe)

Práve Maďari boli nasledujúcim súperom Slovenska v kvalifikácii. Náš južný sused naviac do Srbska prišiel posilnený o niekoľko hráčov zo zámoria a pred štartom turnaja bol považovaný za najväčšieho favorita.

Svoje kvality potvrdil aj v tomto súboji, keď už v prvej zmene stiahol 5 bodov a nakoniec vyhral vysoko 13-1.

V tejto chvíli bolo jasné, že každé ďalšie zaváhanie bude pre Slovensko osudné. Naviac už situáciu nemali vo svojich rukách a potrebovali pomoc súperov.

Ta prišla v podobe srbského víťazstva nad Slovinskom a Slováci tak vedeli, že ak porazia Srbsko o 3 a viac bodov, tak si zahrajú vo finále. 

Ešte predtým ale na reprezentáciu čakal najslabší súper na turnaji z Turecka. V tomto zápase si Slováci mohli ukázať, že baseball stále hrať vedia a po vysokej výhre 12-1 sa dobre naladili na dôležitý duel so Srbskom.

Štvrtý zápas na turnaji začali Slováci s Vojtěchom Vlachom na kopci. Ten dokázal dve zmeny udržať nulu, ale v tretej zmene mu nepomohla obrana a súper sa dostal do vedenia 2-0.

Vojtěch Vlach na kopci v zápase Slovensko - Srbsko v kvalifikácii na ME v bejzbale 2025.
Vojtěch Vlach na kopci v zápase Slovensko - Srbsko v kvalifikácii na ME v bejzbale 2025. (Autor: WBSC Europe)

Slováci to ale nezabalili a postupne otočili skóre na 5-3 z ich pohľadu. V tento moment reprezentantom chýbal jeden bod k tomu, aby si vybojovali postup do finále proti Maďarsku.

Lenže v dohrávke tretej zmeny znovu udreli Srbi, ktorí tromi bodmi otočili zápas vo svoj prospech a nakoniec zvíťazili 6-5.

“Odohrali sme svoj najlepší zápas na turnaji. Konečne v ňom bolo všetko, čo sme “hľadali”. Súpera sme porazili na hity, pálilo 8 z 9 hráčov v lineupe.

Fantastický výkon podal na kopci Vojta Vlach. Vedeli sme, že potrebujeme vyhrať o tri body a tomu sme prispôsobili stratégiu. Keď sme viedli o dva body, veril som, že úlohu splníme.

Bohužiaľ sme sa zase nevyvarovali chyb v obrane, ktoré v konečnom dôsledku pri vyrovnaných súperoch rozhodli o výsledku,” povedal po zápase manažér národného tímu Matej Šišolák.

Slovensko tak neuvidíme na Majstrovstvách Európy v nasledujúcom roku, na ktoré sa zo srbskej skupiny prebojovalo Maďarsko. To doplnia víťazi ďalších dvoch skupín Rakúsko a Litva.

Miesto a termín konania šampionátu však stále nie je známe. Pôvodný organizátor Izrael sa tejto možnosti kvôli nestabilnej situácii v krajine vzdal. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Slovenskí bejzbalisti sa na európsky šampionát nepozrú, v kvalifikácii si pripísali len jednu výhru