Najdôležitejší turnaj sezóny. Slovenskí bejzbalisti zabojujú o majstrovstvá Európy

Na snímke sú slovenskí reprezentanti v bejzbale.
Na snímke sú slovenskí reprezentanti v bejzbale. (Autor: Pavol Teslík)
Ján Jabrocký|22. júl 2024 o 19:44

Slovensko sa predstavilo na ME v bejzbale iba raz v histórii.

BRATISLAVA. Slovenskí bejzbalisti vyrazili v pondelok do srbského Belehradu, kde na nich čaká najdôležitejší turnaj tejto sezóny – kvalifikácia o postup na Majstrovstvá Európy v roku 2025.

Slovenská reprezentácia bude bojovať o postup so Slovinskom, Srbskom, Turecko a Maďarskom.

Práve Maďari jediní, ktorí sú v rebríčku WBSC na tom lepšie ako Slovensko a v posledných dvoch kvalifikáciách bolo súperom Slovenska vo finále. V roku 2021 si vtedy Slovensko vybojovalo svoj jediný postup medzi európsku elitu.

Národný tím by rád z Belehradu priviezol postup na hlavný európsky šampionát. V Srbsku už tréneri môžu počítať s Jakubom Ižoldom, ktorý priletí z USA. Na súpiske sa ale neobjaví hneď štvorica hráčov z Trnavy, ktorí odlietajú na hlavný turnaj PONY do zámoria.

Slovenský dres neoblečie ani jediný draftovaný Slovák do MLB Adam Macko, ktorý má povinnosti vo farmárskom tíme organizácie Toronta Blue Jays.

„Cieľom je určite postup. Urobíme pre to všetko. Nemáme pár borcov z Trnavy, ale chceme postúpiť a zase si zahrať európsky bejzbal,“ neskrýva ambície Matej Grendža-Donský, ktorý hrá v Česku za Techniku Brno.

Pre Slovákov je ale zdvihnutým varovným prstom nedávny Pražský baseballový týždeň, kde skončili na poslednom mieste.

„Turnaj nám ukázal, že musíme hrať až do konca, hrať dobrý bejzbal bez chýb a páliť hity. Nadhadzovači podľa mňa nehádzali zle,“ hovorí na margo neúspechu v Prahe Grendža-Donský.

Slováci odohrajú prvý zápas v utorok proti Slovinsku. Ak skončia v základnej skupine na prvom, resp. druhom mieste, tak si zahrajú sobotné finále o postup na Majstrovstvá Európy.

Na európskom šampionáte v bejzbale mužov sa Slovensko predstavilo iba raz v histórii. V roku 2021 v talianskom Turíne ale Slováci nedokázali udržať príslušnosť medzi elitou a skončili na poslednom mieste.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Najdôležitejší turnaj sezóny. Slovenskí bejzbalisti zabojujú o majstrovstvá Európy