Manažér Levíc: To, kde sme, nám nespadlo z neba. Je to výsledok niekoľkoročnej driny

Aaron Wheeler a Jalen Adaway v drese Levíc.
Aaron Wheeler a Jalen Adaway v drese Levíc. (Autor: Lukáš Droppan)
Martin Kozinka|5. apr 2024 o 13:30

Basketbalový klub v Leviciach smeruje za tretím titulom v rade.

BRATISLAVA, LEVICE. Šport a Levice patria k sebe. Je to basketbal, ktorý robí mestu dobrú reklamu. Za posledné dva roky sa Patrioti radovali zo zisku slovenských titulov či pôsobením v pohárovej Európe.

Tento rok sa levickým basketbalistom podarilo vyhrať základnú časť po tretíkrát za posledné štyri roky. Podľa generálneho manažéra klubu si ešte cieľ nesplnili.

„Len čiastočne. Na konci mája nebude nikoho zaujímať, kto vyhral základnú časť. To, že sme si dokázali v dlhodobej súťaži vytvoriť najlepšiu pozíciu pred play-off je skvelé a môže to byť malá výhoda. Titul nám to ale nevyhrá a ani za to nebudeme hrdinovia,” povedal pre Sportnet Ladislav Garaj.

Levičania sú tento rok opäť favoritom, zabojujú o zisk tretieho titulu v rade. Samozrejme, play-off je úplne iná súťaž ako základná časť. Veď aj v roku 2021 postúpili ako nasadená jednotka do finále, no tam ich prekvapili Spišskí Rytieri, ktorí triumfovali 3:1 na zápasy. 

Vtedy ale hrali Levičania len dve play-off série, tento rok je to inak. Za posledné roky mal víťaz základnej časti otvorené dvere priamo do semifinále, pri tohtoročnom systéme si aj nasadená jednotka zahrá už v prvom kole. Ak teda chcete získať titul, nevyhnete sa trom sériam.

„Vyhrať základnú časť bol jeden z priebežných cieľov, ale dôležité bude potvrdiť túto pozíciu v play-off,” priznal pre Sportnet tréner tímu Michal Madzin.

Michal Madzin (v bielej košeli) s hráčmi Levíc.
Michal Madzin (v bielej košeli) s hráčmi Levíc. (Autor: Lukáš Droppan)

Idú príkladom pre slovenské kluby

Levický basketbal môže opäť dosiahnuť vrchol slovenského basketbalu. Patrioti sa vo februári stali víťazom Slovenského pohára, keď postúpili do finále toho Česko-slovenského, v ktorom čelili slávnemu Nymburku.

„To, kde sme, nám nespadlo z neba. Tvrdo sme si to odpracovali a bola to niekoľkoročná drina. Teraz žneme úrodu, nechceme však zaspať, stále máme chuť posúvať klub ďalej,” priznal GM Patriotov Garaj.

Slovenskú ligu už roky “trápi” nízky počet účastníkov. Nenájdeme veľa klubov, ktoré sú finančne zabezpečené a svoju prácu si robia na profesionálnej úrovni. Levice idú v tomto smere príkladom.

„Klub je stabilný, má dobre nastavenú dlhodobú víziu fungovania, nerobia sa v ňom žiadne zbrklé a rýchle rozhodnutia. Vedenie klubu stráži ekonomiku na profesionálnej úrovni, v klube vládne rodinná atmosféra, všetkým sa nám tu skvelo pracuje,” dodal Garaj.

Treba veľa pracovať, ale mať aj šťastie, tvrdí manažér

Dosiahnuť level konzistentnosti výsledkov, aký majú Levičania, nie je jednoduché. Navyše ak vezmeme do úvahy fakt, že pred každou sezónou skladáte väčšinu tímu nanovo. Je fascinujúce, že klub dokáže nájsť tie správne hráčske dieliky pred každou sezónou.

V čom sa skrýva levický úspech hľadania kvalitných posíl? „Agentov a hráčov je nespočetné množstvo. Určite, máme agentov, s ktorými pracujeme dlhodobo, ale nie je to pravidlo, že tí top hráči sú stále práve od nich,” vysvetľuje Garaj.

„Treba mať aj šťastie, treba ale okolo toho hlavne veľa pracovať. Hľadať cesty a informácie, venovať tomu v lete veľa času. Možno to mnohí podceňujú, ale podľa mňa je extrémne dôležité mať aj dobrý slovenský základ hráčov, do ktorého legionári dobre zapadnú a cítia s v ňom komfortne,” zakončil.

Ladislav Garaj.
Ladislav Garaj. (Autor: Lukáš Droppan)

Prievidzký tréner Saša Jankovič v našom rozhovore nedávno priznal, že zatiaľ čo si veľa ľudí užívalo posledné leto na dovolenkách, on ho trávil za počítačom a mobilom. Sledoval záznamy zápasov, zostrihy a zisťoval informácie o hráčoch.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Manažér Levíc: To, kde sme, nám nespadlo z neba. Je to výsledok niekoľkoročnej driny