Prestupová bomba v NBA. Hviezdny rozohrávač sa pridá k Giannisovi

Damian Lillard.
Damian Lillard. (Autor: TASR/AP)
Martin Kozinka|27. sep 2023 o 21:53

Bude spolupráca s Giannisom fungovať? Mala by.

MILWAUKEE, BRATISLAVA. Hviezdny rozohrávač klubu Portland Trail Blazers Damian Lillard má byť súčasťou výmeny medzi troma klubmi v NBA. 

Podľa informácií rešpektovaného experta a “insidera” Adriana Wojnarowskeho má zamieriť do Milwaukee Bucks, ktorého dres oblieka aj dvojnásobný najužitočnejší hráč ligy Giannis Antetokounmpo.

Do výmeny sa zapojí aj Phoenix Suns. Portland by mal získať Jruea Holidaya, Deandreho Aytona, Toumaniho Camaru, nechránený výber v prvom kole draftu v roku 2019 a práva na výmenu výberov v drafte v rokoch 2028 a 2030 od Milwaukee.

Phoenix zasa získa Jusufa Nurkiča, Graysona Allena, Nassira Littleho a Keona Johnsona.

Odchádza ako bodový kráľ

Lillard je sedemnásobným členom All-Star tímu v NBA. V predošlom ročníku priemeroval 32,2 bodu na zápas, čo bolo jeho najvyššie číslo v kariére. Okrem toho priemeroval 7,3 asistencie a 4,8 doskoku na zápas. “Dame” je však známy pre svoju presnú ruky z diaľky.

Spoza perimetra pálil so 46,3 percentnou úspešnosťou streľby. Je takisto známy pre svoje “clutch” momenty v záveroch zápasov.

Damian Lillard.
Damian Lillard. (Autor: TASR/AP)

Portland ho draftoval v roku 2012. Za jedenásť rokov doviedol Lillard svoj tím osemkrát do play-off, no cez druhé kolo sa dostali len raz, a to v roku 2019, keď ich v sérii porazil Golden State Warriors 4-0 na zápasy. 

Z Portlandu však odchádza ako historický kráľ bodov, nikto ich nedal viac. Za Trail Blazers nastrieľal celkovo 19 376 bodov.

S Giannisom to môže fungovať

Teraz sa pripojí k Giannisovi, čo znamená, že Bucks stavili na hru s dvoma hviezdami, ktorá sa posledné roky ukázala ako riskantná.

Lillard a Giannis však patria medzi pokornejšie hviezdy, ktoré netúžia po takej pozornosti, čo by mohlo byť výhodou. So zvýšenou pozornosťou fanúšikov a médií sa to ale môže rýchlo zmeniť, stačí, ak im to nebude spolu fungovať.

Bude zábava sledovať túto dvojicu, najmä ich akcie “pick-n-roll”, ktoré sa môžu stať ich hlavnou zbraňou.

Damian Lillard a Giannis Antetokounmpo.
Damian Lillard a Giannis Antetokounmpo. (Autor: TASR/AP)

Netreba však zabúdať na krídelníka Khrisa Middletona, o ktorom sa ešte nedávno hovorilo, že má dostačujúcu kvalitu na to, aby sa okolo neho vybudovala “franchise”.

Dôležité však bude, či ho nebudú brzdiť zranenia. V predošlej sezóne odohral Middleton len 33 zápasov v základnej časti.

Pod košom má Milwaukee k dispozícii aj Bobbyho Portisa či Brooka Lopeza, ktorí by boli v minimálne polovici tímoch NBA členmi základnej päťky. Isté tak je, že Bucks sú horúcimi favoritmi na zisk titulu šampióna NBA v sezóne 2023/24.

Miami má hlavu v smútku

Keď Lillard pôvodne požiadal Portland o výmenu v júli, rýchlo sa ukázalo, že jeho preferovanou destináciou je Miami.

“Pravdupovediac, chce hrať v Miami. Bodka," povedal počas leta Lillardov agent Aaron Goodwin pre Miami Herald.

Tento scenár sa ale nenaplnil a fanúšikovia tohto klubu zostali zarmútení. Prezident Miami Heat a basketbalový génius Pat Riley podľa amerických novinárov nemal svoju ponuku za Lillarda žiadnym spôsobom vylepšovať.

Miami mal za služby hviezdneho rozohrávača ponúkať rôzne kombinácie hráčov Tylera Herra, Kylea Lowryho, Duncana Robinsona a niekoľko výberov v drafte. Očividne to nestačilo a Portland dal zelenú inej možnosti.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Prestupová bomba v NBA. Hviezdny rozohrávač sa pridá k Giannisovi