Barca zdolala Arsenal 3:1 a je vo štvrťfinále Ligy majstrov

(Autor: ap)
SITA|8. mar 2011 o 22:44

Ligy majstrov 2010/11 pozná prvých štvrťfinalistov. V pútavom súboji Barcelony s Arsenalom sa z postupu teší katalánsky klub, ďalej ide aj Šachťor, ktorý pohodlne prešiel cez rímsky AS.

Barcelona zmazala v utorok manko z prvého zápasu, v ktorom v Londýne prehrala 1:2. Arsenalu sa nepodarilo vrátiť Kataláncom vyradenie z vlaňajšej štvrťfinálovej fázy súťaže.

Barcelona dokázala už dvanástykrát postúpiť do ďalšej fázy európskej pohárovej súťaže z nevýhodnej pozície po prvom zápase. Arsenal len v druhom zo šestnástich prípadov nepostúpil, ak vyhral úvodný súboj.

Londýnčania si zároveň budú musieť počkať na svoje jubilejné 100. víťazstvo v pohárovej Európe.

osemfinále Ligy majstrov, odvety:

Šachťor Doneck (Ukr.) - AS Rím (Tal.) 3:0 (1:0)

- prvý zápas: 3:2, postupuje Šachťor

Góly: 18. Hübschman, 58. Willian, 87. Eduardo, ČK: 41. Mexés (AS), rozhodoval: Webb (Angl.)

Šachťor: Pjatov - D. Srna, Čigrinskij, Rakickij, Rat - G. Mchitarjan (67. Alex Teixeira), Hübschman - Douglas Costa (60. Eduardo), Jadson, Willian - Luiz Adriano (75. Moreno)

AS Rím: Doni - N. Burdisso, Juan, Mexés, Riise - Taddei (46. Rosi), Pizarro, D. De Rossi, Perrotta (86. Caprari) - Borriello, Vučinič (65. Brighi)

1:0

2:0

Šachtar začal napĺňať svoj postupový sen už v 18. minúte. Domáci boli dovtedy pod tlakom, no po rohu unikol Willian a jeho center poslal do siete český stredopoliar Tomáš Hübschman.

Rimania mali ideálnu šancu vyrovnať o desať minút neskôr, keď po faule Mchitarjana ukázal rozhodca na biely bod. Loptu si postavil Borriello, ale brankár Pjatov jeho pokus vyrazil. V 41. minúte navyše rozhodca Webb ukázal Mexesovi druhú žltú a nádej AS na postup sa rapídne znížila.

Šachtar v druhom polčase využil výhodu o jedného hráča a v 58. minúte zvýšil na 2:0 pre domácich Willian. Ukrajinci si už do konca zápasu náskok bez väčších problémov udržali a v 87. minúte ho ešte prikrášlil Eduardo.

FC Barcelona (Šp.) - Arsenal FC (Angl.) 3:1 (1:0)

- prvý zápas: 1:2, postupuje Barcelona

Góly: 45.+ a 71. Messi (druhý z pok. kopu), 69. Xavi Hernádez - 53. Busquets (vl.), ČK: 56. Van Persie (Arsenal), rozhodoval: Busacca (Švaj.)

Barcelona: Víctor Váldes - Dani Alves, Busquets, Abidal, Adriano (90. Maxwell) - Mascherano (88. Keita), Xavi Hernández, Iniesta - Pedro, Messi, D. Villa (82. Afellay)

Arsenal: Szczesny (19. Almunia) - Sagna, Djourou, Koscielny, Clichy - Wilshere, Diaby - Rosický (73. Rosický), Fábregas (78. Bendtner), Nasri - Van Persie

1:0

1:1

2:1

3:1

Barcelona chcela vo svojom domovskom stánku čo najskôr zmazať manko z úvodného duelu a už po necelých štyroch minútach mal na to príležitosť Pedro. Výborný pas od Xaviho však nespracoval najlepšie a dobrú šancu premrhal.

Po štvrťhodine hry ohrozil brankára Londýnčanov z priameho kopu aj Alves, no ani on neuspel. Gólman Szczesny sa však pri ďalšom zákroku zranil a už po 19 minútach musel prepustiť miesto Almuniovi. Tlak domácich pokračoval počas celého prvého polčasu, no Katalánci dlho nevedeli nájsť recept na dobre organizovanú obrannú líniu súpera.

Nepochodili Messi s Villom a Correiova delovka skončila na tyčke. Barce to vyšlo až v nadstavenom čase, po veľkej chybe Fabregasa poslal Iniesta loptu za obranu na Messiho a ten proti brankárovi nezaváhal. Arsenal musel v druhom dejstve otvoriť hru, aby si zachoval šance na postup, no nedokázal ohroziť súperovu bránku.

Nanešťastie pre domácich, v 53. minúte po rohu Nasriho poslal loptu do vlastnej siete Busquets a nechcene naklonil misky váh na stranu Arsenalu. Angličania sa však netešili dlho, keď už o tri minúty neskôr uvidel druhú žltú van Persie a Barcelona si s výhodou o jedného muža poradila výborne. V 69. minúte zvýšil na 2:1 Xavi a v 71. pridal svoj druhý gól v zápase Messi, ktorý premenil pokutový kop.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Barca zdolala Arsenal 3:1 a je vo štvrťfinále Ligy majstrov