Barca otáčala proti Spartaku, Chelsea remizovala s Juventusom

Michael Carrick dal jediný gól duelu s Galatasarayom.
Michael Carrick dal jediný gól duelu s Galatasarayom. (Autor: TASR/AP)
SITA|19. sep 2012 o 21:37

Lille nečakane prehralo doma s Borisovom 1:3, keď hostia rozhodli o výsledku už v úvodnom polčase.

BRATISLAVA. Nový muž v kádri Chelsea Londýn Oscar patril k najvýraznejším postavám stredajšieho programu futbalovej Ligy majstrov. Plným menom Oscar dos Santos Emboaba Junior dal pri svojom debute v prestížnej súťaži dva góly a najmä vďaka nemu si obhajcovia trofeje pripísali v E-skupine v šlágri večera remízu 2:2 s Juventusom Turín.

Na Stamford Bridge padli už v prvom polčase tri góly. Po polhodine hry prišli hviezdne chvíle Oscara. Nová letná posila za 25 miliónov libier z brazílskeho Internacionalu sa v priebehu dvoch minút dvakrát strelecky presadila. Najskôr jeho pokusu pomohol za chrbát gólmana Buffona nešťastný teč Bonucciho, o chvíľu neskôr zvýšil už na 2:0 excelentnou strelou spoza šestnástky.

"Bolo správne dať mu dnes šancu," chválil po zápase kouč Roberto di Matteo Oscara, ktorý predtým dvakrát naskočil v Premier League iba ako striedajúci hráč a zahral si aj v druhom polčase európskeho Superpohára proti Atleticu Madrid. "Hral výborne a okrem toho, že strelil skvelý gól, počínal si dobre aj takticky. Sme naozaj radi, že ho máme."

Juventus mrzel len bod

Na dvojgólový náskok Chelsea ale v 38. minúte gólovo odpovedal na druhej strane Vidal a Juventusu vedenému z lavičky asistentom Carrerom pre trest hlavného kouča Conteho sa po zmene strán podarilo vyrovnať skóre gólom Quagliarellu desať minút pred koncom. "Po tak dobre rozbehnutom zápase sme smutní, že sme získali iba bod," dodal tréner domácich di Matteo, ktorý kritizoval Obiho Mikela za zbytočnú stratu lopty pred vyrovnávajúcim gólom na 2:2.

V druhom zápase E-skupiny Šachtar Doneck doma potvrdil úlohu favorita a FC Nordsjaelland zdolal 2:0 zásluhou strelecky disponovaného arménskeho reprezentanta Mchitarjana.

Vydretým víťazstvom vstúpila do Ligy majstrov Barcelona, ktorá na Nou Campe v G-skupine otáčala skóre so Spartakom Moskva. Tri body zachránil herne dominujúcim domácim po výsledku 3:2 dvoma gólmi v záverečnej dvadsaťminútovke Messi. Bolo to už štvrté "double" Argentínčana v tejto sezóne, v ktorej celkovo zaznamenal zatiaľ desať gólov.

"Slúži nám ku cti, že sme takýto komplikovaný zápas dokázali otočiť a vyhrať ho. Nebolo to ľahké. Nedávali nám vpredu veľa priestoru a ich ofenzívni hráči boli veľmi rýchli a silní. Spartak bol v protiútokoch naozaj nebezpečný," pochválil súpera Messi, ktorý sa najskôr presadil zblízka po skvelej akcii strelca prvého gólu Tella a víťazný gól dal perfektnou hlavičkou. Kým strelecky nezažiaril, hrozilo, že Katalánci po šestnástich zápasoch doma v európskych pohároch opäť prehrajú.

Tréner Spartaka bol spokojný

Tréner Spartaka Unai Emery bol na svojich zverencov hrdý, aj keď stále čaká na svoj prvý triumf nad Barcelonou v kariére. Nepodarilo sa mu to už v trinástich dueloch, predtým ani ako koučovi Almerie a Valencie. "Hovoriť o Messim je hovoriť o výnimočnosti vo futbale. Je veľmi ťažké ho ustrážiť," povzdychol si Emery.

V F-skupine Bayern potvrdil výborný vstup do sezóny aj v pohárovom dueli s Valenciou. Domáci od začiatku udávali tempo, mali hernú prevahu a pretavili ju do víťazstva 2:1 po góloch Schweinsteigera z prvého a Kroosa z druhého polčasu. Kouč Jupp Heynckes ale napriek trom bodom nebol úplne spokojný. Podľa neho mali jeho zverenci rozhodnúť duel už skôr.

"Stále je priestor na zlepšovanie sa pre celý tím," vyhlásil tréner Bavorov. "Záverečná fáza zápasu ma neuspokojila, Keď vedieme 2:0, nemôžeme takýmto spôsobom stratiť ostražitosť," narážal na inkasovaný kontaktný gól Valdeza v nadstavenom čase. Domáci Mandžukič potom ešte v nadstavenom čase po faule a vylúčení Ramiho nepremenil penaltu. Nečakanou je prehra francúzskeho Lille doma s BATE Borisov 1:3, keď hostia rozhodli o výsledku už v úvodnom dejstve.

Galatasaray siahal na bod

Manchester United v H-skupine tesne zdolal Galatasaray Istanbul 1:0. Trojnásobní európski šampióni z Old Trafford sa tešili po zásahu Carricka už zo 7. minúty, Nani v druhom polčase mohol zvýšiť, ale nepremenil pokutový kop. Hostia ale predviedli dobrú hru a viackrát sa dostali do sľubných šancí.

Turecký majster navyše až trikrát nastrelil konštrukciu súperovej bránky. Trénera United Alexa Fergusona tak viac ako výkon potešilo víťazstvo. "Tri body z prvého zápasu sú veľmi dôležité, najmä keď si spomenieme, čo sa nám stalo v minulej sezóne," pripomenul vlaňajšie nečakane skoré vypadnutie svojho tímu Ferguson, ktorý oslávil svoje sté víťazstvo v Lige majstrov.

Rumunský tím CFR Kluž v ďalšom zápase skupiny nečakane triumfoval na pôde portugalskej Bragy 2:0, keď mu na to stačili dve strely do priestoru bránky domácich.

ico

Výsledky stredajších zápasov 1. kola hlavnej fázy Ligy majstrov:

E-skupina:

Šachtar Doneck (Ukr.) - FC Nordsjaelland (Dán.) 2:0 (1:0)

Góly: 44. a 76. G. Mchitarjan, rozhodoval: Gil (Poľ.)

Šachtar: Pjatov - D. Srna, Kucher, Rakickij, Razvan Rat - Ilsinho (70. Alex Teixeira), Fernandinho, G. Mchitarjan, Hübschman, Willian (81. Douglas Costa) - Luiz Adriano (75. Devič)

Nordsjaelland: J. Hansen - Parkhurst, Okore, Runje, Mtiliga - Lorentzen (72. Nordstarnd), Enoch Adu, S. Christensen (62. A. Christiansen), Stokholm, J. John (81. A. Laudrup) - Beckmann

FC Chelsea (Angl.) - Juventus Turín (Tal.) 2:2 (2:1)

Góly: 31. a 33. Oscar - 38. A. Vidal, 80. Quagliarella, rozhodoval: Proenca (Portug.)

Chelsea: P. Čech - B. Ivanovič, J. Terry, David Luiz, A. Cole - Ramires (69. Bertrand), Lampard, Obi Mikel, Hazard - Oscar (75. Juan Mata) - F. Torres

Juventus: Buffon - Chiellini, Barzagli, Lichtsteiner (77. Isla) - Bonucci, Marchisio, A. Vidal, K. Asamoah, Pirlo - Vučinič (88. Matri), Giovinco (75. Quagliarella)


F-skupina:

OSC Lille (Fr.) - BATE Borisov (Biel.) 1:3 (0:3)

Góly: 60. Chedjou - 6. A. Voloďko, 20. Rodionov, 43. Olechnovič, rozhodoval: Borski (Poľ.)

Lille: Landreau - Debuchy (85. Sidibé), Baša, Chedjou, Digne - Balmont, Mavuba - S. Kalou, M. Martin (46. Roux), Payet - Tulio De Melo (46. R. Mendes)

BATE Borisov: Gorbunov - A. Voloďko, Radkov, M Simič, Poľakov - Bordačev, Olechnovič, Lichtarovič (66. Sivakov), A. Pavlov (80. Renan Bressan) - A. Hleb, Rodionov


Bayern Mníchov (Nem.) - FC Valencia (Šp.) 2:1 (1:0)

Góly: 38. Schweinsteiger, 76. Kroos - 90.+ N. Valdez, ČK: 90.+ Rami (Valencia) po druhej ŽK, rozhodoval: Aydinus (Tur.)

Bayern Mníchov: Neuer - Lahm, J. Boateng, Dante, Badstuber - Javi Martínez (69. Luiz Gustavo), Schweinsteiger, Robben, Kroos, F. Ribéry (46. T. Müller) - C. Pizarro (63. Mandžukič)

Valencia: Diego Alves - Joao Pereira, Rami, Ricardo Costa, A. Cissokho - Tino Costa, D. Parejo - Feghouli, Jonas (63. N. Valdez), A. Guardado (71. J. Viera) - Soldado (88. Barragán)

G-skupina:

FC Barcelona (Šp.) - Spartak Moskva (Rus.) 3:2 (1:1)

Góly: 71. a 80. Messi, 14. C. Tello - 29. Dani Alves (vlastný), 59. Rômulo, rozhodoval: Mažič (Srb.)

FC Barcelona: Víctor Valdés - Dani Alves (64. A. Sánchez), G. Piqué (12. A. Song), Mascherano, Adriano Correja - Fábregas, S. Busquets, Xavi Hernández - Pedro Rodríguez, Messi, C. Tello (74. D. Villa)

Spartak Moskva: Dikaň - K. Kombarov (46. Makejev), M. Suchý, Insaurralde, D. Kombarov - McGeady, Källström (78. Jurado), Rômulo, Rafael Carioca, Ari (83. Dzjuba) - Emenike

Celtic Glasgow (Škót.) - Benfica Lisabon (Portug.) 0:0

rozhodoval: Rizzoli (Tal.)

Celtic Glasgow: F. Forster - A. Matthews, K. Wilson, Mulgrew, Lustig (63. Rogne) - K. Commons, Wanyama, S. Brown, Izaguirre (66. G. Hooper) - J. Forrest, Fedor

Benfica Lisabon: Artur Moraes - André Almeida, Garay, Jardel, Melgarejo - N. Matič, Pablo Aimar (63. Ó. Cardozo), E. Pérez - Gaitán (83. Nolito), E. Salvio, Rodrigo (70. Bruno César)

H-skupina:

Manchester United (Angl.) - Galatasaray Istanbul (Tur.) 1:0 (1:0)

Gól: 7. Carrick, rozhodoval: Stark (Nem.)

Manchester United: De Gea - Rafael, J. Evans, N. Vidič, Evra - Valencia, Carrick, Scholes (79. D. Fletcher), Nani - Kagawa (84. Welbeck) - Van Persie (81. J. Hernández)

Galatasaray Istanbul: Fernando Muslera - E. Eboué, Nounkeu, Semih Kaya, Hakan Balta - Hamit Altintop, Felipe Melo (79. Aydin Yilmaz), Selcuk Inan, Amrabat (63. Emre Colak) - Burak Yilmaz, Umut Bulut (16. J. Elmander)


Sporting Braga (Portug.) - CFR Kluž (Rum.) 0:2 (0:2)

Góly: 19. a 34. Rafael Bastos, rozhodoval: Rasmussen (Dán.)

Braga: Beto - Leandro Salino (70. Paulo César), Nuno André Coelho, Paulo Vinícius, Ismaily - Custódio, Hugo Viana (64. Zé Luis) - Alan (46. H. Barbosa), Mossoro, Rúben Micael - Éder

Kluž: Felgueiras - Ivo Pinto, Cadu, I. Rada, Camora - Muresan, Luís Alberto (65. Godeméche), Sepsi - Rafael Bastos (79. Rui Pedro), Sougou (46. Aguirregaray), Kapetanos

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Barca otáčala proti Spartaku, Chelsea remizovala s Juventusom