Vek u nej nie je bariérou. Deväťdesiatročná bežkyňa prekonala svetový rekord

Emma Maria Mazzengaová a jej zbierka trofejí.
Fotogaléria (15)
Emma Maria Mazzengaová a jej zbierka trofejí. (Autor: REUTERS)
REUTERS|16. máj 2024 o 21:22

V súčasnosti je držiteľkou piatich svetových rekordov.

PADUA. V Taliansku, kde je najstaršia populácia v Európskej únii a kde má každý štvrtý človek viac ako 65 rokov, nie je prekvapením, že tu žije najrýchlejšia 90-ročná šprintérka na svete.

Emma Maria Mazzengaová si tento mesiac pripísala ďalší svetový rekord vo vekovej kategórii 90 a viac rokov, keď zabehla 200 metrov pod holým nebom za 51,47 sekundy.

Mazzengaová, ktorá sa narodila 1. augusta 1933, je jednou z nevídaných hviezd talianskej atletiky.

V súčasnosti je držiteľkou piatich svetových rekordov, deviatich európskych rekordov a 28 najlepších talianskych výkonov v rôznych kategóriách šprintu Masters - súťažných pretekov pre starších bežcov organizovaných podľa vekových skupín.

"Som veľmi šťastná a spokojná, a zároveň trochu prekvapená, pretože som si nemyslela, že pôjdem tak rýchlo," povedala Mazzengaová skromne po svojom rekordnom behu z 5. mája, ktorým prekonala predchádzajúci rekord 53,35 sekundy Japonky Emiko Saitoovej z roku 2022.

Svetový rekord v behu na 200 metrov žien, ktorý je jedným z najstarších atletických rekordov v histórii, vytvorila v roku 1988 zosnulá americká atlétka Florence Griffith Joynerová časom 21,34 sekundy. V tom čase mala 28 rokov.

Fotogaléria: Deväťdesiatročná bežkyňa Emma Maria Mazzengaová stanovila nový svetový rekord

Svetový rekord v atletike masters v kategórii žien nad 50 rokov je 24,33 sekundy a drží ho jamajsko-slovinská atlétka Merlene Otteyová, zatiaľ čo rekord žien nad 70 rokov je 31,30 sekundy a drží ho Nemka Ingrid Meierová.

V kategórii žien nad 100 rokov je dokonca rekord 1 minúta 29,79 sekundy, ktorý drží Diane Friedmanová zo Spojených štátov.

Podobne ako mnohí športovci, aj Mazzengaová dodržiava na svoje preteky presné rituály: behá striktne bez ponožiek a nikdy si neobúva rovnakú obuv ako na tréning.

S kolegami bežcami si rada vychutná aj pivo na oslavu svojich úspechov, hoci vo svojej kategórii W90 zvyčajne nemá priamych súperov.

"Ak nemám žiadnu konkurenciu, viem, že vyhrám od začiatku, takže mojím cieľom je zabehnúť dobrý čas," povedala deň po svojom poslednom svetovom rekorde a hrdo leštila trofeje vystavené vo svojej obývačke.

Ako mladá behávala, ale potom sa na dlhé roky odmlčala, keď sa vydala a mala deti.

Jej bežecká kariéra ako atlétka Masters, ktorú odštartovala vo veku 53 rokov, bola pre Mazzengovú v neskoršom veku dôležitou útechou.

"Pomohla mi prekonať ťažké chvíle, o ktoré v takom dlhom živote, ako je ten môj, samozrejme nebola núdza," povedala. Pri behaní je vždy obklopená množstvom ľudí, takže nikdy nebola sama.

Medzi jej najbližšie záväzky patria majstrovstvá Talianska, ktoré sa začnú v júni, a má vyhliadky na majstrovstvá sveta vo Švédsku v budúcom roku, ale Mazzengaová žartovala, že si radšej "nerobí dlhodobé plány".

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Vek u nej nie je bariérou. Deväťdesiatročná bežkyňa prekonala svetový rekord