Atléti priniesli zo šampionátu na východ päť titulov

Matej Baluch (vpravo) na majstrovstvách SR. Bol tam najúspešnejším východniarom.
Matej Baluch (vpravo) na majstrovstvách SR. Bol tam najúspešnejším východniarom. (Autor: TASR)
Vladimír Mezencev|4. sep 2020 o 10:05

Medaily tešia, ale problémy v regióne nezakrývajú.

TRNAVA. Majstrovstvá Slovenska v atletike mužov a žien v Trnave mali netradičný termín a mali byť vrcholom mimoriadne skromnej sezóny.

Baluch nesklamal

Účasť na tohtoročnom národnom šampionáte nebola viazaná na žiadne krajské či regionálne majstrovstvá. O nominácii rozhodovali iba samotné kluby.

Možno aj preto sa od atlétov a atlétok z východu veľa neočakávalo.

Akurát od Mateja Balucha zo Slávie Spišská Nová Ves, ktorý nadviazal na minuloročnú úspešnú sezónu.

Iba 19-ročný bežec nesklamal a s tromi medailami sa stal najúspešnejším účastníkom z nášho regiónu.

Na 110 m prek. zvíťazil časom 14,39 sek., v behu na 100 m ho prekonal iba úradujúci halový majster Európy Ján Volko z Bratislavy výkonom 10,45 sek. (Baluch 10,66) a Novovešťan bol druhý aj na 400 m prek. časom 51,76 sek., víťazný Kučera z Bratislavy bol v cieli rýchlejší o 0,7 sek.

Spišiakov reprezentoval asi naposledy

Baluchovi pred rokom Slovenský atletický zväz udelil tituly Atlét roka v kategórii mládež i prekvapenie - objav roka.

Bronzový medailista z minuloročných ME juniorov v behu na 400 m prek. je čerstvý maturant a odchádza študovať telesnú výchovu na UMB v Banskej Bystrici.

S veľkou pravdepodobnosťou v Trnave naposledy reprezentoval materskú Sláviu Sp. N. Ves i východné Slovensko. Stane sa členom Dukly B. Bystrica.

Matejovým trénerom je Edmund Kováč, brat o rok staršieho Igora, ktorý ako prvý atlét v ére samostatnej SR si priniesol domov medailu zo svetového šampionátu. Bolo to v roku 1997 z Atén.

Edmund svoje trénerské plány a metódy konzultuje práve s bratom Igorom.

Ten je síce trénerom v Armádnom športovom centre Dukla B.Bystrica, ale v súčasnosti ho prevelili do Sp. N. Vsi a tak sa Matej Baluch asi viac bude pripravovať v rodnom meste než na banskobystrických Štiavničkách.

Priamo pod dohľadom dvoch bratov, čo by mala byť záruka ďalšieho rastu jeho výkonnosti.

Spolu sedemnásť cenných kovov

Po dve medailové umiestnenia pre východ vybojovali na M-SR Silvia Kaliašová, prvá v trojskoku výkonom 12,50 m a druhá v diaľke – 590 cm, Barbora Jakubcová (obe Atletika Košice), zlatá v hode diskom osobným rekordom 47,04 m a bronzová vo vrhu guľou – 12,07 m a Adrian Baran (MŠK Vranov nad Topľou), ktorý nenašiel premožiteľa vo vrhu guľou – 16,99 m a skončil druhý v hode diskom – 50,77 m.

Piaty majstrovský titul pre východ vybehal Jaroslav Szabo (Obal Servis Košice) v behu na 1500 m časom 4:00,66 min. pred svojím oddielovým kolegom Vladimírom Čerepom – 4:01,36 min.

Celková bilancia východniarov predstavuje päť prvých, osem druhých a štyri tretie miesta.

K týmto ešte patrí rovnaký počet tzv. zemiakových medailí za štvrté priečky.

Za zmienku ešte rozhodne stoja 2. miesto iba 14-ročnej Anny Šiškovej (Akademik Košice) v skoku o žrdi výkonom 330 cm, 16-ročnej Michaely Molnárovej (Atletika Košice) v skoku do výšky – 165 cm, ale aj druhé Karolíny Hamrákovej v hode oštepom – 43,88 m, 18-ročného Stanislava Krajčíra (obaja Akademik TU) v diaľke – 670 cm a tretie Kataríny Pejpkovej (Obal Servis) v behu na 5000 m za 17:34,21 min.

Medailová pečať sestier Velďákových

Mimochodom, pod fakt, že Košičanka Silvia Kaliašová v trojskoku nenašla premožiteľku a v skoku do diaľky skončila druhá, pritom so zranenou nohou, sú podpísané aj známe skokanské dvojičky Danka a Janka Velďákové.

Tie vlani skončili s aktívnou činnosťou a od septembra minulého roku sa už venujú trénerskej práci. Napriek tomu, že sú v nej ešte iba začiatočníčky, už pri svojej trénerskej premiére v rámci majstrovstiev Slovenska tak môžu byť spokojné, keďže medailistka Kaliašová je ich zverenka.

Svit môže prebudiť dotácia na ovál

Republikové tituly pre východ síce tešia, ale atletika v rámci regiónu stále skôr pôsobí pomerne chudobným dojmom, čo potvrdila aj účasť na trnavskom národnom šampionáte.

Košice síce reprezentovali pretekári až piatich klubov (Slávia TU, Akademik TU, Olympia SŠŠ, Atletika a Obal Servis), ale napríklad bývalé osemročné športové gymnázium, teraz stredná športová škola mala v súťaži iba jednu pretekárku.

Tretie najväčšie mesto na Slovensku – Prešov, má 125-ročnú tradíciu organizovaného športu, ale v Trnave malo iba jediného zástupcu, rovnako ako Humenné a Moldava nad Bodvou.

Atletika má tradične dobré podmienky na činnosť predovšetkým na univerzitnej pôde, ale v tomto smere je Prešov smutnou výnimkou.

Pritom keby takú infraštruktúru, teda predovšetkým štadión, mali napríklad v Spišskej Novej Vsi, alebo v niektorom inom meste, tak by dosiahnuté výsledky určite boli ešte výraznejšie.

Bardejov sa pred rokmi považoval za jednu z najkvalitnejších liahní atletických talentov. Žiaľ, môžeme o nej hovoriť už iba v minulom čase.

Rovnako o Svite, Poprade, Kežmarku...

Pritom práve Svit dostal od SAZ príspevok na vybudovanie 6-dráhového 400 m oválu 250 000 eur. Takže kráľovná športu sa tu možno prebudí z hlbokého spánku.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Atléti priniesli zo šampionátu na východ päť titulov