Američanov na ZOH v Turíne povedie Peter Laviolette

TASR|17. aug 2005 o 09:04

Washington 17. augusta (TASR) - Tréner Peter Laviolette z klubu Carolina Hurricanes povedie na hokejovom turnaji ZOH 2006 v Turíne americký národný výber.

Štyridsaťročný odborník z NHL viedol výber USA i na MS 2005 vo Viedni, kde bronzový tím zo šampionátu 2004 vypadol s budúcimi majstrami sveta z Česka vo štvrťfinále.

Laviolette, bývalý dvojnásobný účastník ZOH (1988 a 1994), sa v Taliansku pokúsi priviesť Američanov k prvému olympijskému zlatu od roku 1980, keď sa v Lake Placid udial historický "zázrak na ľade". "Je to veľká česť mať možnosť viesť americký olympijský tím. Pravdu povediac, ani slovami neviem opísať ako som pyšný, že ma požiadali trénovať tento výber. Je pred nami iba jeden cieľ, keď vo februári odštartuje olympijský turnaj - vyhrať zlato," povedal Laviolette.

Generálny manažér výberu Don Waddell zdôvodnil voľbu i veľkými skúsenosťami Lavioletta, kapitána tímu na ZOH 1994, spod olympijských kruhov: "Peter presne vie, čo si účasť na ZOH žiada. Mám veľkú radosť, že bude súčasťou nášho výberu." Laviolette je bývalým trénerom New York Islanders, ktorý viedol dve sezóny a jeho celková bilancia v NHL aj s polsezónou v Caroline predstavuje 97 víťazstiev, 94 prehier a 25 remíz.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Američanov na ZOH v Turíne povedie Peter Laviolette