Američanka Lawlessová získala slovenský pas

Čerstvá Slovenka Erin Lawlessová už má okrem amerického aj slovenské občianstvo.
Čerstvá Slovenka Erin Lawlessová už má okrem amerického aj slovenské občianstvo. (Autor: Veronika Janušková)
Marián Špacai|29. jan 2010 o 00:00

Americkej basketbalistke Erin Lawlessovej udelili slovenské občianstvo. Môže teda za Dobrých anjelov nastúpiť v osemfinále Euroligy proti Schiu a zaujať i miesto v reprezentácii.



KOŠICE. Lawlessová sa stala prvou americkou basketbalistkou, ktorá získala slovenský pas. Udialo sa tak na základe žiadosti, pričom takúto je možné akceptovať, ak ide o športovca, ktorý môže významne pomôcť Slovenskej republike. Lawlessová, ktorá je na Slovensku od minulej sezóny (vlani hrávala za Prešov, teraz za Košice) by sa teda mala stať jednou z líderiek nášho národného tímu, ktorý sníva o účasti na olympiáde v Londýne 2012.

Je to pre ňu šanca

Prečo 24-ročná rodáčka zo štátu Illinois vlastne požiadala o naše občianstvo? "Boli tri dôvody. Jednou je moja spokojnosť na Slovensku a možnosť hrať v nasledujúcich rokoch Euroligu. Po druhé, je to pre mňa obrovská šanca bojovať o olympiádu, čo by sa mi v americkom drese pri tamojšej konkurencii ťažko podarilo realizovať. Treťou záležitosťou je, že pas európskej krajiny mi dáva do budúcnosti oveľa väčšie možnosti na rokovania s klubmi na starom kontinente," odvetila 188 centimetrov vysoká pivotka, ktorá už v Bratislave zložila aj potrebný sľub. Slovensku by teda už v najbližšej kvalifikácii o postup na majstrovstvá Európy 2011 mala výrazne pomôcť.

Už je na súpiske

Nielen pre reprezentáciu, ale aj pre tábor košických Dobrých anjelov je to dobrá správa. V Eurolige totiž môžu hrať len dve Američanky a tieto miesta mali zaplnené reprezentantkami USA Dupreeovou a McCoughtryovou. Lawlessová, hoci v slovenskej extralige patrila k oporám tímu, tak v Eurolige nastupovať nemohla. Klub sa logicky usiloval, aby sa stala naturalizovanou Slovenkou čím skôr, podarilo sa to formálne dotiahnuť až teraz v závere euroligovej sezóny. "Spočiatku to vyzeralo omnoho jednoduchšie, než sa to napokon ukázalo. Aj tak je zázrak, že sa to podarilo v takom krátkom čase. Chcem sa poďakovať všetkým zúčastneným osobám, ktoré nám vyšli v ústrety, a najmä nášmu prezidentovi Igorovi Sidorovi, ktorý strávil veľa času vybavovaním papierových záležitostí," komentoval generálny manažér Dobrých anjelov Daniel Jendrichovský.

Základná skupina Euroligy je síce už pasé, ale keďže Dobrí anjeli postúpili, dôležité teraz je, že Američanka môže vybehnúť na ihrisko v dôležitých dueloch play-off. "Je to obrovské plus, pretože ide o post, z ktorého nám vypadla Fröhlichová a nemali sme náhradu. Navyše, od začiatku sezóny s nami trénuje a hráva extraligové zápasy, takže pozná všetky herné systémy. Nie je to niekto, koho treba zapracovať do tímu za krátky čas. V súvislosti so získaním občianstva máme s ňou dohodu, že ostane u nás ešte ďalšie dva roky. Tým pádom sme získali veľmi kvalitnú slovenskú podkošovú hráčku, čo je 'nedostatkový tovar'."

Košický klub stihol Lawlessovú na poslednú chvíľu zapísať na euroligovú súpisku v stanovenom termíne pred začiatkom série proti Schiu. Už v osemfinále teda môže hrať, čo značne zvyšuje šance slovenského majstra na historický postup do štvrťfinále. "Určite. Schio nie je pripravené na Lawlessovú. Naše podkošové hráčky spoza trojkového oblúka príliš nestrieľali, ale Erin to dokáže. To by mohla byť naša veľmi silná zbraň," mädlí si ruky D. Jendrichovský.

Teoreticky budú môcť všetky tri Američanky v drese Dobrých anjelov spoločne nastúpiť už v zajtrajšom extraligovom šlágri proti Ružomberku (Infiniti aréna, 16. hod.), ale uvidíme, či sa tak stane, lebo McCoughtryová v stredu v Nitre chýbala pre chorobu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Američanka Lawlessová získala slovenský pas