Prvý Rus, ktorý odsúdil Putina? Hulvátstvo a výmysel, vraví olympijská šampiónka

Alexander Lesun je olympijským víťazom z Rio de Janeiro 2016 v modernom päťboji.
Alexander Lesun je olympijským víťazom z Rio de Janeiro 2016 v modernom päťboji. (Autor: REUTERS)
Miloslav Šebela|15. apr 2022 o 13:00

Sme nástrojom propagandy, vraví Alexander Lesun.

BRATISLAVA. Päťdesiat dní trvá agresia Ruska na Ukrajine. Priniesla mnoho utrpenia, zbytočne zmarených ľudských životov a zverstvá, ktoré by sme si predtým nevedeli predstaviť.

Vojna zasiahla aj šport. No kým vo svete sa osobnosti snažia všemožne pomáhať obetiam a odsúdili konanie Ruska, ruskí športovci vyjadrujú podporu prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Z Rusov takmer nik otvorene proti vojne nevystúpil. Tenisti Daniil Medvedev a Andrej Rubľov hovorili o tom, že chcú ukončenie vojny a sú za mier. Ďalšia tenistka Anastasia Pavľučenkovová bola ešte priamejšia. "Osobné ambície či politické motívy nemôžu ospravedlniť násilie," vyhlásila.

Mnoho ďalších športovcov však neurobilo ani toto gesto.

Preto je rozhovor Alexandra Lesuna pre BBC veľkým prekvapením.

Sme nástrojom propagandy

Lesun je jedným z najlepších päťbojárov uplynulej dekády. Je olympijským víťazom z Rio de Janeiro 2016. Okrem toho si vybojoval 14 medailí na svetových šampionátoch, z nich štyri sú zlaté. Vyniká najmä v šerme, ktorý patrí medzi disciplíny päťboja.

Rodák z Bieloruska otvorene hovoril o tom, že citlivo vnímal situáciu už pred spustením vojny.

„22. februára som sa rozhodol skončiť so športovou kariérou. O dva dni sa to na Ukrajine začalo. Čo som cítil? Môžem byť otvorený? Ak by som povedal, že ma to šokovalo, bolo by to málo. Svet už nikdy nebude ako predtým,“ hovoril Lesun pre BBC.

„Športovci sú v Rusku nástroj propagandy. Nik si neuvedomuje, že svojim konaním môže ovplyvňovať život ostatných ľudí. Že aj toto môže viesť k smrti chlapcov a dievčat, mužov a žien, starých ľudí,“ cituje BBC 33-ročného Lesuna.

Tvrdí, že priamo športovci nemajú vplyv na to, aby niečo s vojnou urobili. „Lenže mnoho z nich ani len nechápe, čo sa práve deje,“ hovorí.

V minulosti patril k prominentným športovcom. Po triumfe na olympiáde dostal od ruského prezidenta Vladimira Putina vyznamenanie Rad Družby a luxusné BMW. Autá dostali všetci olympijskí medailisti.

Ak by svoje slová nepoprel, skončil by vo väzení

Vzhľadom na ruskú propagandu sú to silné vyjadrenia a prirodzene sa dostali aj ruských médií. Tie však situáciu vidia presne z opačnej strany a píšu o podraze. 

V ten istý deň totiž Lesun pre ruskú televízny kanál Matč TV všetko poprel.

Kariéru vraj neukončil pre vojnu a britský novinár jeho ďalšie vyjadrenia prekrútil. „Neodmietam reprezentovať Rusko pre politickú situáciu, ale preto, čo sa deje celkovo v modernom päťboji,“ uviedol. „Olympijského šampióna zo mňa spravilo Rusko, ruskí tréneri. Viem to.“

Sám však v službách Ruska ako tréner nepokračuje. Podľa BBC si našiel prácu mimo športu.

„Takže teraz ste na voľnej nohe?“ pýtal sa ho ruský reportér Matč TV.

„Povedal by som skôr, že je to voľný pád,“ odvetil Lesun.

Jeho rozhovor pre BBC riešili prakticky všetky médiá. Ak by uznal, že to myslel vážne, hrozilo by mu 3 až 15 rokov vo väzení. 

Boja sa nás, tvrdí Rezcovová

Tento prípad ruské médiá použili na zdôraznenie toho, že zahraničné médiá píšu proti Rusku a neštítia sa prekrúcať a písať nepravdu. Aby Rusko a jeho športovcov ponížili. Aspoň tak to vnímajú mnohé osobnosti, ktoré prípad komentovali. 

„Prežívame krízu dôvery k zahraničným novinárom, ale sám som proti reštrikciám. Ak niečo zakážeme, sami sa pripravíme o priestor na vyjadrenie.

Potom by sme nemohli vyjadriť svoj pohľad na vec. Pravda aj tak postupne vyjde najavo,“ povedal pre Sport-express šachový veľmajster Sergej Karjakin.

Sám je rodák z Ukrajiny, ale je jedným z oddaných obhajcov Vladimíra Putina a Ruska. Medzinárodná šachová federácia FIDE mu zakázala účasť na medzinárodných turnajoch.

Všetky reakcie v Rusku smerujú k tomu, že článok na BBC je vyfabulovaný a namierený proti Rusku.

„To nie je ani podraz, ale rovno hulvátstvo,“ vraví Anfisa Rezcovová pre Sport-express.

„Píšu tak o nás, pretože sa nás boja. Tak nech majú strach. Som si istá, že Lesun toto nepovedal. Je to len posledný atak na našu krajinu a našich športovcov,“ tvrdí trojnásobná olympijská víťazka v biatlone a behu na lyžiach.

Lesunov prípad ukazuje, že športovec, ktorého vyjadrenia môžu mať v Rusku váhu, nebude doma kritizovať vojnu na Ukrajine ani kroky Vladimira Putina.

Ak si to niekto dovolí, tak to jej skôr bývalý ruský reprezentant žijúci v zahraničí, ktorý sa nemusí obávať o majetok či o blízkych. Napríklad Maria Šarapovová.

„Každým dňom som viac a viac zdrvená a zarmútená príbehmi rodín a detí postihnutých krízou na Ukrajine," napísala bývalá grandslamová šampiónka na instagrame. Prispela na pomoc obetiam vojny a vyzvala ďalších, aby tak urobili.

Jej príklad je spomedzi ruských športovcov ojedinelý.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Prvý Rus, ktorý odsúdil Putina? Hulvátstvo a výmysel, vraví olympijská šampiónka