Zo švédčiny zmaturoval najlepšie z celej triedy. Čiernik chce prekonať otca

Určite si z neho budem robiť srandu, povedal Alex Čiernik o tom, keby v kariére prekonal otca.

1
Alex Čiernik.
Alex Čiernik. (Autor: TASR)

Útočník Alex Čiernik má za sebou ročník, v ktorom nastúpil v juniorke a aj v dvoch seniorských tímoch. Narodil sa v Nemecku, už dlhšie obdobie však hrá vo Švédsku, kde žije aj s rodinou. Kde je jeho domov?

„Nikdy som poriadne na Slovensku nebýval, nechodil som sem do školy, nikdy som tu nehral. Je to zvláštne, ale povedal by som, že tu mám domov,“ hovoril Čiernik.

Syn bývalého hokejistu Ivana Čiernika nechce nič menej, ako hrať v NHL. V rozhovore prezradil, s ktorými troma tímami pred draftom komunikuje najviac.

Stiahnite si unikátnu e-knihu Draft 2023

V tomto texte nájdete aj unikátnu e-knihu Draft 2023 a v nej vyše 100 analytických profilov talentov pred draftom, výnimočné príbehy Samuela Honzeka a Adama Gajana, profil Dalibora Dvorského, 18 rozhovorov, preddraftové rebríčky a mnoho ďalšieho. E-knihu majú k dispozícii všetci predplatitelia Sportnetu.

E-knihu k dispozícii na stiahnutie nájdete na konci článku.

Ako hodnotíte uplynulú sezónu?

Bola zaujímavá. Zažil som dobré chvíle, ale aj slabšie. Myslím si, že z tejto sezóny si môžem zobrať veľa vecí, ktoré mi pomôžu do budúcna. Treba to brať pozitívne.

Čo konkrétne ste sa naučili?

Bola to moja prvá sezóna v mužskom hokeji. Tam je oveľa viac prítomná aj biznis stránka športu, čo som nečakal. Veľa veci sa deje aj mimo ľadu. Bol som aj na MS do 20 rokov, bola to nová skúsenosť.

Vo Švédsku ste striedali juniorskú ligu aj druhú najvyššiu mužskú súťaž.

Zopár zápasov medzi mužmi som odohral aj počas sezón predtým, takže to nebolo úplne nové. Tento rok som bol však v dvoch kluboch, začal som v Södertälje, kde som hral tri roky a potom som bol mesiac a pol na hosťovaní vo Västerviku. Nebolo to ľahké, býval som tam sám, musel som sa učiť variť a upratovať. Ale z hokejovej stránky to bolo dobré. V juniorke to bola pre nás ťažšia sezóna, hrali sme baráž, nebolo to ideálne, ale udržali sme sa. Sezónu sme ukončili pozitívne.

Aké to bolo striedať rôzne úrovne?

Tak to pri mladších hráčoch funguje, najmä v Európe. V juniorke už je ten hráč usadený, ale na mužský hokej ešte nie je na sto percent pripravený. Niekoľko zápasov teda hráš u mužov, potom ťa pošlú dole, potom zase hore. Nie je to úplne najľahšie, ale myslím, že som to zvládol celkom dobre.

Sledujte draft naživo na Sportnete

Aj tento rok vám Sportnet ponúkne živé draftové štúdio, ktorého moderátorom bude redaktor Šimon Čop a jeho hosťami budú skauti Samuel Tirpák a Jakub Hromada. Jeho súčasťou budú okamžité detailné analýzy, dozviete sa zaujímavosti o draftovaných hráčoch či zo zákulisia samotného draftu. Budete môcť sledovať prvé kolo (29. 6. od 1.00 SELČ) aj zvyšok draftu (29. 6. od 17.00 SELČ).

Z akých dôvodov ste počas sezóny hosťovali v poslednom Västerviku, ktorý nakoniec zostúpil?

V Södertälje mali dobré mužstvo, išli na titul. Mali tam staršie mužstvo a mladší všeobecne toľko šancí nedostávali. Ja som akurát došiel z majstrovstiev a bavil som sa s rodičmi aj s agentom a mysleli sme si, že bude pre mňa najlepšie ísť do menšieho klubu, aby som nabral skúsenosti. Myslím si, že to bolo pre mňa dobré. Dostal som tam väčší priestor a cítil som, že som tam mal dôležitú rolu.

Vo Švédsku hráte už dlho. Kedy a ako ste sa rozhodli, že tam odídete?


Samuel Grega pochádza z liptovskej dediny Hybe. Študuje žurnalistiku v Anglicku. Zo športov najradšej sleduje hokej, hlavne NHL, kde ho okrem samotných zápasov fascinujú aj pokročilé štatistiky. V Sportnete je súčasťou blogu Oh My Hockey, kde píše o najlepšej hokejovej lige sveta. Rád číta, moderuje, rekreačne športuje a hrá na hudobných nástrojoch.
Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Príbehy hokejových nádejí»Zo švédčiny zmaturoval najlepšie z celej triedy. Čiernik chce prekonať otca