Aksel Lund Svindal vyhral super G

Aksel Lund Svindal
Aksel Lund Svindal (Autor: SITA/AP)
SITA|19. feb 2010 o 23:17

Nór Aksel Lund Svindal zvíťazil v super G mužov na zimných olympijských hrách vo Vancouveri, keď o 28 stotín zdolal bývalého majstra sveta v tejto disciplíne z Bormia 2005 Američana Bodeho Millera.

WHISTLER.

Úspech USA zvýraznil nečakaným bronzom 24-ročný Andrew Weibrecht (+0,31), ktorý doposiaľ nikdy nestál na stupňoch víťazov v pretekoch Svetového pohára a iba jediný raz skončil v prvej desiatke (10. v zjazde v Beaver Creeku v roku 2007).

Aksel Lund Svindal

vek: 27 rokov

narodený: 26. decembra 1982 v Lörenskogu (Nór.)

disciplína: alpské lyžovanie - super G

výška: 189 cm

hmotnosť: 97 kg

bydlisko: Kjeller (Nór.)

stav: slobodný

povolanie: profesionálny športovec

klub: Nero Alpin

jazyky: anglický, nórsky

záľuby: motokros, vodné športy najmä windsurfing

športové úspechy: ZOH 2010 - 1. v super G, 2. v zjazde; trojnásobný majster sveta: 2007 v Are zjazd a obrovský slalom, 2009 vo Val d´Isere v superkombinácii; majiteľ dvoch veľkých krištáľových glóbusov za celkové prvenstvo vo SP (2006/2007 a 2008/2009) a štyroch malých za prvenstvo v hodnotení disciplíny (2005/2006 v super G, 2006/2007 v obrovskom slalome a kombinácii, 2009 super G), víťaz 13 pretekov Svetového pohára; všestranný lyžiar, ktorý zvíťazil vo SP vo všetkých zjazdových disciplínach okrem slalomu

V aktuálnej sezóne bol v super G najlepšie jedenásty. Slovenský reprezentant Jaroslav Babušiak obsadil v konkurencii 64 pretekárov 37. miesto so stratou 4,91 sekundy na víťaza.

Dvadsaťsedemročný Svindal nadviazal v krásnom slnečnom počasí, keď sa teplota počas pretekov vyšplhala z nuly na takmer 10°C, na zjazdovke Dava Murraya vo Whistleri na úspechy svojho slávneho krajana Kjetila Andreho Aamodta, ktorý vyhral super G na zimných olympiádach v rokoch 1992, 2002 a 2006.

Na ZOH 2010 to je už druhá Svindalova medaila, v zjazde skončil druhý. Pre Nórsko vybojoval celkovo 9. zlato v alpských disciplínach na zimných hrách. Pred štyrmi rokmi skončil v super G na piatej priečke.

Nór bol v piatkových pretekoch na 2200-metrovej trati pomalší ako Miller iba na úvodnom medzičase, kde zaostávala až o 30 stotín. Na ďalšom už viedol o dve a náskok zvyšoval až do cieľa na konečných 28 stotín.

"Zajazdil som dobre, ale len sotva môžem povedať, že perfektne. Urobil som jednu chybu. Počul som pred štartom, že Bode vedie a aj Weibrecht predviedol výbornú jazdu. Vedel som, že obaja idú naplno až do konca a musím na nich zaútočiť. Už som mal striebro zo zjazdu, preto som chcel jazdiť iba pre radosť. Som šťastný, že mám už aj zlato," priznal Aksel Lund Svindal.

S výnimkou jasného víťazstva Nóra bol boj o ďalšie pozície nesmierne vyrovnaný.

Pretekári od 2. do 7. miesta sa zmestili do 12 stotín. "Bola to nezvyčajne vyrovnaná súťaž," skonštatoval strieborný Miller.

"Urobil som síce na trati niekoľko chýb a takmer som vynechal bránku. Ale bojoval som, lebo v super G sa neraz to najdôležitejšie udeje až v dolnej časti trate," dodal.

Kontroverzný Američan Bode Miller sa na olympiádu pripravil výborne, hoci v sezóne vyhral iba jednu kombináciu a bol ešte dvakrát piaty (kombinácia a super G).

Tridsaťdvaročný Američan doplnil svoju olympijskú zbierku o štvrtý cenný kov, keď k dvom striebram zo Salt Lake City 2002 pridal vo Whistleri bronz v zjazde a striebro v super G, a stal sa najčastejšie dekorovaným alpským lyžiarom z USA na ZOH.

Stále mu však chýba zlato. "Už počas sezóny som stále klopal na dvere vedúce na stupeň víťazov a je neuveriteľné, že sa mi tam podarilo dostať sa práve na olympiáde. Splnil som si celoživotný sen," tešil sa Miller.

Po sklamaní v zjazde (16. miesto) zažil ešte väčšie v super G jeden z favoritov Manuel Osborne-Paradis. Na domácej zjazdovke, keďže pochádza zo severného Vancouveru a je členom Whistler Ski klubu, strávil iba o trochu viac ako pol minúty a po hrubej chybe preteky nedokončil.

Pre špecialistu na kĺzavé disciplíny sa účinkovanie na ZOH skončilo ako v nepeknom sne. Nedarilo sa ani Švajčiarom.

Úradujúci majster sveta Didier Cuche zažil po 6. mieste v zjazde ďalšie sklamanie, keď uzatváral prvú desiatku za svojimi krajanmi Jankom a Grünenfelderom.

Ešte horšie však dopadli Rakúšania. Líder poradia SP 2009/2010 v zjazde Michael Walchhofer skončil z kvarteta rakúskych reprezentantov najhoršie - 21., najlepší bol na 14. mieste Benjamin Raich.

Dvadsaťpäročný Jaroslav Baubušiak si vo Wistleri o tri priečky si vylepšil umiestnenie zo super G na ZOH 2006 v Turíne, ale nebol veľmi spokojný.

"Umiestnenie možno nie je zlé, ale moje pocity z jazdy nie sú najlepšie," priznal zverenec trénera Vincenta Kekeliho: "Mohol som viac zariskovať v niektorých úsekoch. Večer si s trénerom ešte sadneme a rozoberieme celú jazdu."

Výsledky

Muži - super G (konečné poradie): 1. Aksel Lund Svindal (Nór.) 1:30,34 min, 2. Bode Miller (USA) +0,28 s, 3. Andrew Weibrecht (USA) +0,31, 4. Werner Heel (Tal.) +0,33, 5. Erik Guay (Kan.) +0,34, 6. Christof Innerhofer (Tal.) +0,39, 7. Patrick Staudacher (Tal.) +0,40, 8. Carlo Janka (Švajč.) +0,49, 9. Tobias Grünenfelder (Švajč.) +0,56, 10. Didier Cuche (Švajč.) +0,72,... 37. Jaroslav Babušiak (SR) +4,91.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Aksel Lund Svindal vyhral super G