5. deň na ZOH: Naši sánkari skončili 12., zjazd žien má dve víťazky

Petr Nedvěd s Jaromírom Jágrom.
Petr Nedvěd s Jaromírom Jágrom. (Autor: SITA/AP)
Sportnet|12. feb 2014 o 00:04

Zjazd žien má dve víťazky s rovnakým časom. Slovenka Saalová skončila piata od konca.

Zlato získali:

  • Zjazdové lyžovanie - zjazd žien: 1. Mazeová (Slo.) a Gisinová (Švaj.)
  • Severská kombinácia - jednotlivci: 1. Eric Frenzel (Nem.)
  • Rýchlokorčuľovanie - 1000m muži: Stefan Groothuis (Hol.)
  • Sánkovanie - dvojice mužov: Tobias Wendl a Tobias Arlt (Nem.)
  • Snoubording - U-rampa žien: 1. Kaitlyn Farringtonová (USA)
  • Krasokorčuľovanie - Športové dvojice: 1. Volosožarová - Traňkov (Rus.)

((foto5))

Online prenos z piateho dňa olympiády sme ukončili. To najdôležitejšie vám opäť prinesieme vo štvrtok.

21:43. Britský denník Guardian uverejnil na Twittri najlepšiu fotografiu dnešného dňa podľa ich výberu.

21:33 Dominique Gisinová a Tina Mazeová, Kaitlyn Farringtonová, Eric Frenzel, Andreas Linger a Wolfgang Linger, Stefan Groothuis, Tatiana Volosožarová a Maxim Traňkov. Toto je zoznam dnešných zlatých medailistov. Čítajte viac.

hokej.jpg21:09 „Veľa sme faulovali. Švédi sú skúsení hráči. Využili naše chyby na rýchle vedenie štyri nula. Potom sme začali viac korčuľovať a tým sme si aj viac verili. Je to škoda, musíme si zobrať príklad z druhej polovice zápasu," povedal po prehre so Švádskom 2:4 Jaromír Jágr. Čítajte viac.

20:54 Až šesť zlatých medailí si v Soči zatiaľ vybojovali športovci Nemecka. Na druhom a treťom mieste sú so štyrmi zlatými Kanada a Nórsko. Pozrite si aktuálnu medialovú bilanciu krajín hier v Soči. Čítajte viac.

hokej.jpg20:19 Švédsko v prvom zápase hokejového turnaja zdolalo Česko 4:2. Švajčiarsko zase až gólom v úplnom závere rozhodlo zápas s Lotyšskom, skončil sa 1:0. Čítajte viac.

20:18 Dvojica slovenských sánkarov Marián Zemaník - Jozef Petrulák obsadila pri svojej olympijskej premiére 12. miesto, čo je jedno z najlepších umiestnení slovenskej výpravy v Soči a momentálne najvyššie sánkarské. "Zvládli to výborne,“ s uznaním povedala Mária Jasenčáková. Čítajte viac.

19:46 Olympijsku súťaž v krasokorčuľovaní športových dvojíc vyhrala ruská dvojica Tatiana Volosožarová - Maxim Traňkov. Na druhom mieste skončili rovnako domáci Rusi Xenia Stolbová a Fedor Klimov. Tretí v súťaži je nemecký pár Aliona Savčenková a Robin Szolkowy. Čítajte viac.

volosazorova_trankov_tasr_600.jpg

Najlepšia športová dvojica v Soči Tatiana Volosožarová - Maxim Traňkov.

FOTO: TASR/AP

hokej.jpg18:48 Českí hokejisti po druhej tretine v zápase hokejového turnaja prehráva so Švédskom 2:4. Po pár minútach druhej tretiny prehrávali už 0:4, dva góly ich zase vrátili do hry. Na otočenie majú posledných 20. minút. Čítajte viac.

19:38 Americká snoubordistka Kaitlyn Farringtonová získala na ZOH v Soči zlatú medailu v disciplíne U-rampa. Čítajte viac.

19:25 Výsledky stredajších stretnutí 5. kola curlingového turnaja mužov na XXII. zimných olympijských hrách v ruskom Soči. Muži - 5. kolo: Nemecko - Čína 7:11, Švajčiarsko - Veľká Británia 2:4, Rusko - Kanada 4:7 po 9. ende, Dánsko - Švédsko 8:5 po 9. ende.

Dánsko - USA 5:9, Nórsko - Nemecko 8:5, Čína - Švajčiarsko 5:4, Švajčiarsko - Veľká Británia 2:4, Nemecko - Čína 7:11, Dánsko - Švédsko 8:5, Rusko - Kanada 4:7.

hokej.jpg18:48 Česko po prvej tretine v otváracom zápase olympijskeho turnaja v hokeji prehráva so Švédskom 0:2. Čítajte viac.

hokej.jpg18:05 Hokejový turnaj na olympiáde v Soči sa začal. Od 18:00 sa hrajú dva úvodné zápasy Česko - Švédsko a Lotyšsko - Švajčiarsko. Čítajte viac.

Jaromír Jágr

Prvú šancu turnaja mal v zápase Česko - Švédsko Jaromír Jágr.

FOTO: TASR/AP

((fotogaleria))

17:28 Zlaté olympijské medaily v sánkovaní dvojíc si vybojovali nemeckí pretekári Tobias Wendl a Tobias Arlt. Na druhom mieste skončili Rakúšania Andreas a Wolfgang Lingerovci, tretí boli Lotyši Andris a Juris Sics.

Slováci Marián Zemaník a Jozef Petrulák napokon skončili na 12. mieste. Dvojica Marek Solčanský - Karol Stuchlák prišla na 16. mieste. Súťažilo 19 párov. Čítajte viac.

17:03 Slovenská dvojica sánkarov Marián Zemaník a Jozef Petrulák sa po svojej druhej jazde dostali aktuálne na prvé miesto olympijskej súťaže.

Naša druhá dvojica Marek Solčanský - Karol Stuchlák bola po dojazde Zemaníka s Petrulákom na piatom mieste po odjazdení prvej sedmičky pretekárov. V súťaži štartuje 19 posádok.

Nasledujúca lotyšská dvojica Gudramovics - Kalnins obe naše posádky odsunula o pozíciu nižšie.

hokej.jpg16:53 David Backes bol súčasťou amerického tímu už pred štyrmi rokmi na olympiáde vo Vancouvri. V šiestich zápasoch pomohol reprezentácii k strieborným medailám. Tie by chceli Američania tento rok pozlátiť.

Backes vidí najväčšiu silu Slovenska v bránke, kde stojí jeho spoluhráč zo St. Louis Jaroslav Halák. Slovensko hrá s USA prvý zápas hokejového turnaja na olampiáde zajtra o 13:30. Čitajte viac.

16:42 Víťazom rýchlokorčuliarskej disciplíny 1000 metrov v súťaži mužov sa stal Holanďan Stefan Groothuis. Striebro si vybojoval Kanaďan Denny Morrison a bronz putuje rovnako do Holandska zásluhou Michela Muldera. Čítajte viac.

Holandskí reprezentanti vyhrali v rýchlokorčuľovaní aspoň jednu medailu v každej z piatich doterajších disciplín a celkovo majú v Soči na konte už desať cenných kovov, z toho štyrikrát zlato.

hokej.jpg16:27 Českých hokejistov čaká o 18.00 prvý zápas na olympijskom turnaji proti Švédsku. Elitný útok vedie Tomáš Plekanec, napravo bude Jaromír Jágr, naľavo Roman Červenka.

Plekanec si v posledných dňoch zvykal na úlohu kapitána. Pre idnes.cz povedal, že mužstvo do pozoru stavať nemusel. „Vôbec! Všetci sú dobrí chalani. Všetci poslúchajú. Iba Jágr nie. Ten si robí, čo chce," povedal Plekanec s úsmevom.

Zápas sledujeme online.

hokej.jpg16:20 Hokejistky Kanady sa stali víťazkami základnej A-skupiny na ZOH v Soči, keď v rozhodujúcom zápase dolali súperky z USA tesne 3:2. Čítajte viac.

15:38 Dobrovoľníci na fotografii v príjemnom počasí oddychujú neďaleko olympijského ohňa. Bez takých ako oni by žiadna olympiáda nebola, v Soči ich je približne 25-tisíc. Čítajte viac

soci_r5868_res.jpeg

FOTO - TASR/AP

hokej.jpg15:28Slováci budú hrať skôr obranný hokej, nebude to proti ním ľahké,“ predpovedá útočník USA Paul Stastny. Syn Petra Šťastného by mal opäť patriť k lídrom americkej zostavy v Soči. Prečítajte si celý rozhovor

beh.jpg15:23 Dvojnásobný olympijský víťaz z Vancouveru Petter Northug neprišiel do Soči v optimálnej forme a tréneri nórskych bežcov na lyžiach ho nezaradili ani do štartovej listiny piatkových pretekov na 15 km klasicky.

Podľa kouča Tronda Nystada je Northug frustrovaný z výkonov vo víkendovom skiatlone a v utorkovom šprinte. Do bojov by mal zasiahnuť v nedeľňajšej štafete na 4 x 10 km klasickou a voľnou technikou. Vo Vancouveri získal celkovo štyri medaily.

severska.jpg14:12 Zlatú medailu v severskej kombinácii získal Nemec Eric Frenzel. Striebro berie Japonsko, bronz Nórsko. Obhajcu prvenstva Jasona Lamyho-Chappuisa z Francúzska klasifikovali až na 35. mieste. Čítajte viac

seve_res.jpg

Nefalšovaná radosť Erica Frenzela po víťazstve v severeskej kombinácii.
FOTO - SITA/AP

hokej.jpg14:07 „Váš tím sa presvedčil pred štyrmi rokmi, kam sa môže dostať. Ak máte v tele raz túto mentalitu, je ťažké vás zdolať,“ povedal pre SME bývalý skvelý útočník a dnes televízny komentátor Jeremy Roenick. Čítajte viac

hokej.jpg13:44 Kanadský hokejový tím bude rotovať brankárov, v úvodnom súboji proti Nórsku nastúpi Carey Price. Čítajte viac

hokej.jpg13:43 Zranenia sme doliečili, proti USA nastúpime v plnej sile, hovorí tréner Vladimír Vůjtek. Čítajte viac

meszaros_res.jpg

Andrej Meszároš a Andrej Sekera na stredajšom tréningu.
FOTO - TASR

zjazdove.jpg13:34 Rakúšania sa sťažujú na dopingových komisárov. Elisabeth Görglová sa musela podrobiť dopingovej kontrole o 22:55, iba 12 hodín pred pretekmi v zjazde. Čítajte viac

13:18 Tri roky väzenia za písanie sprejom na plot uložil ruský súd Jevgenijovi Vitiškovi, ktorý kritizoval vplyv ZOH 2014 v Soči na životné prostredie. Aktivista bol od roku 2012 v podmienke.

Vitiška v roku 2012 odsúdili za poškodzovanie majetku guvernéra, keď písal sprejom na plot pri stavbe v chránenom lese. Pred začiatkom ZOH 2014 ho zadržali pre vulgárne vyjadrovanie na verejnosti a teraz jeho trest zmenili na bezpodmienečné odňatie slobody. Čítajte viac

sane.jpg13:12 V Soči si minútou ticha pripomenuli štvrté výročie úmrtia gruzínskeho sánkara Nodara Kumaritašviliho. Ten zomrel po nehode 12. februára 2010 pri tréningu na ZOH vo Vancouveri.

13:00 Soči 2014 by mohlo mať najteplejšie počasie v histórii ZOH, napísal v utorok britský Guardian, podľa ktorého môže byť v dejisku olympiády v najbližších dňoch teplejšie ako na juhu Francúzska, v Hong Kongu alebo v Novom Dilí. Alebo ako počas niektorých dní londýnskej letnej olympiády.

Britská olympijská víťazka v snoubordingu Jenny Jones zverejnila na Twitteri fotku, ako sa v Soči opaľujes ďalším snoubordistom Benom Kilnerom.

zjazdove.jpg12:38 Zjazdár Adam Žampa obsadil v tréningu na kombinačný zjazd 33. miesto so stratou 2,64 s za víťazným Rakúšanom Otmarom Striedingerom.

"Po čase bolo opäť pekné počasie. V hornej časti bola zjazdovka ešte zľadovatená, dole sa však sneh topil, keďže svietilo slnko. Neabsolvovali sme celú trať, lebo ju šetrili na preteky a navyše sa po našom tréningu začínal ženský zjazd a v cieli by sme sa míňali," povedal.

V Soči bude stavať olympijské slalomové trate Ante Kostelič, ktorý nechýba na tréningoch slovenského reprezentanta. "Postaví veľmi technickú trať. Je dobré, že môžeme s ním trénovať," tvrdí Adam Žampa.

12:19 Najštedrejšou krajinou pri odmeňovaní medailí zo Soči je Kazachstan, ktorý ponúka svojmu olympijskému víťazovi prémiu štvrť milióna amerických dolárov. Zámorské veľmoci v zimných športoch USA a Kanada vypísali prémiu 25-tisíc, resp. 18-tisíc. Briti, Nóri, Chorváti či Švédi svojich medailistov finančne neodmeňujú.

Slovensko odmení Anstasiu Kuzminovú za zlato z biatlonu sumou 45-tisíc eur.

hokej.jpg12:05 Americkí hokejisti nastúpia v úvodnom zápase turnaja proti Slovensku (vo štvrtok o 13.30) v bránke s Jonathanom Quickom. Opora Los Angeles dostane prednosť pred Ryanom Millerom z Buffala, najužitočnejším hráčom hokejového turnaja na ZOH 2010.

11:46 V dejisku zimnej olympiády by malo byť podľa predpovedí vo štvrtok 17 stupňov Celzia v meste a 10 stupňov v horách. Medzinárodný olympijský výbor však trvá na tom, že sa niet čoho obávať.

Hovorca MOV Mark Adams odmietol, že by sa mohli niektoré podujatia odložiť, ak sa sneh začne výrazne topiť.

„Robíte trochu predčasné závery. Bol som včera na niektorých podujatiach a nezdá sa, že by to bol problém,“ citoval ho britský Guardian. K poklesu teplôt a sneženiu by podľa jeho informácií malo dôjsť počas víkendu.

„Všetky podujatia sa doteraz uskutočnili v riadnom termíne, takže ak je toto problém, majme takých viac.“

Predpoveď počasia - Soči (mesto)

pocasie.jpg

sochi_weather_r4116_res.jpeg

Ženy si užívajú slnko pred Švajčiarskym olympijským domom v Soči.
FOTO - SITA


hokej.jpg11:37 Fínske hokejistky zvíťazili nad Švajčiarkami 4:3 po predĺžení a v tabuľke A-skupiny obsadili tretie miesto. Čítajte viac

severska.jpg11:33 Nemec Eric Frenzel je po skoku na strednom mostíku na čele individuálnej súťaže v severskej kombinácii.

Majster sveta a líder Svetového pohára vybehne do druhej časti súťaže, behu na 10 km, s náskokom 6 sekúnd. Bežecká časť súťaže je na programe o 13.30. Čítajte viac

hokej.jpg11:22 Organizátori ZOH v Soči sú veľmi spokojní s úrovňou ženského hokejového turnaja.

V porovnaní s minulými olympiádami sa systém turnaja zmenil a tímy rozdelili do dvoch výkonnostných skupín. Vďaka tomu nevideli diváci toľko jednoznačných zápasov a vysokých víťazstiev ako v minulosti.

saalova_res.jpgzjazdove.jpg11:11 Slovenská lyžiarka Kristína Saalová skončila v zjazde piata od konca, no hľadala pozitíva. "Som spokojná, že som sa dokázala zlepšiť v porovnaní s tréningami. Nemám ešte odjazdených veľa zjazdov, ale cítim sa v tejto disciplíne stále lepšie a lepšie. Bol to jeden z tých ťažších," povedala 22-ročná pretekárka.

hokej.jpg10:56 Na olympiáde vo Vancouvri 2010 odohrali slovenskí hokejisti najúspešnejší turnaj, napriek tomu po poslednom zápase nezamaskovali slzy.

Bronz im pomedzi prsty prekĺzol za 215 sekúnd po zbabranej poslednej tretine zápasu s Fínmi. Krásny turnaj si môžete pripomenúť tu.

25_res.jpg

Pavol Demitra bol najproduktívnejším hráčom celého turnaja na ZOH 2010.
FOTO - ARCHÍV SITA/AP

hokej.jpg10:50 Bude to 12 dní plných hokeja. Olympijský turnaj sa začína práve dnes o 18.00, dovtedy si môžete pozrieť, čo nás čaká, súpisky našich súperov, alebo najaktuálnejšie správy.

zjazdove.jpg09:40 V cieli je posledná pretekárka, Slovenka Kristína Saalová. Končí piata od konca so stratou 4,41s. Kompletné poradie nájdete tu.

zjazdove.jpg09:29 Preteky na niekoľko minút prerušili po páde Alexandry Colettiovej. Reprezentantku Monaka museli odniesť na nosidlách a vrtuľníkom previezť do nemocnice.

zjazdove.jpg09:11 Prvýkrát v histórii ZOH sa stalo, že sa v ženských alpských disciplínach tešili zo zlatej medaily dve pretekárky. Tina Mazeová a Dominique Gisinová dosiahli rovnaký čas 1:41,57 min. Čítajte viac

maze_gisin_res.jpg

Dve víťazky. Tina Mazeová sa v cieli objíma s Dominique Gisinovou.
FOTO - SITA/AP

zjazdove.jpg08:49 Slovinka Tina Mazeová zajazdila na stotinu rovnaký čas ako dovtedy vedúca Švajčiarka Dominique Gisinová a zdá sa, že sa budú o zjazdárske zlato deliť.

Posledná favoritka Anna Fenningerová po chybe vyletela mimo bránku a končí. Na štarte je ešte vyše 20 pretekárok, ale žiadna by už nemala Mazeovú a Gisinovú ohroziť.

zjazdove.jpg08:29 Škaredo vyzerajúci pád mala v zjazdárskych pretekoch Francúzka Marie Marchandová-Arvierová. Skončila v bezpečnostnej sieti.

fr_res.jpg

FOTO - TASR/AP


zjazdove.jpg08:02 Kristína Saalová má štartové číslo 42 a na trať teda pôjde ako posledná zo všetkých súťažiacich.

Zjazd má už za sebou prvá pretekárka. Najväčšia favoritka Maria Höfl-Rieschová ide 20., druhá vo svetovom pohári v tejto disciplíne Tina Weiratherová z Lichtenštajska 16.

zjazdove.jpg07:54 Stredajší program ZOH však nie je iba o hokeji. Bojuje sa o šesť sád medailí v zjazdovom lyžovaní, severskej kombinácii, rýchlokorčuľovaní, krasokorčuľovaní, snoubordingu a v sánkovaní dvojíc.

Prvá finálová disciplína, zjazd žien, sa začína už o pár minút a z pôvodnej trojice Sloveniek sa v ňom predstaví jediná - Kristína Saalová.

Jana Gantnerová, ktorá mala pôvodne tiež štartovať, musela zredukovať svoj program po zranení ľavého kolena v tréningu. Len so sebazaprením nastúpila na štart pondelkovej superkombinácie. Zjazd s námahou zvládla a prišla do cieľa, v slalome však vypadla v polovici trate.

Na štartovej listine nie je ani Barbara Kantorová. Kompletný zoznam zjazdárok nájdete tu.

hokej.jpg07:39 Na olympijských hrách sa dnes konečne začína mužský hokejový turnaj. Otvoria ho večerné zápasy Švédsko – Česko a Lotyšsko – Švajčiarsko. Pozrite si preview pred štartom aj súpisky všetkých tímov.

((foto))

00:06 Zmeškali ste štvrtý deň ZOH 2014? Všetko dôležité nájdete v utorňajšej minúte po minúte alebo v prehľade víťazov.

Program ZOH 2014 - streda

Slováci do akcie

08.00 ZJAZDOVÉ LYŽOVANIE: zjazd (Jana Gantnerová ml., Barbara Kantorová, Kristína Saalová)

15.15 SANE: 1. jazda dvojíc (Jozef Petrulák/Marián Zemaník, Marek Solčanský/Karol Stuchlák)

16.45 SANE: 2. jazda dvojíc (Petrulák/Zemaník, Solčanský/Stuchlák)

Program finálových disciplín

08.00 ZJAZDOVÉ LYŽOVANIE: zjazd žien

13.30 SEVERSKÁ KOMBINÁCIA: súťaž jednotlivcov so skokmi na strednom mostíku - beh na 10 km Gundersenovou metódou

15.00 RÝCHLOKORČUĽOVANIE: Preteky (M) na 1000 m

16.45 KRASOKORČUĽOVANIE: voľné jazdy športových dvojíc

16.45 SANE: 2. jazda (M) dvojíc – Sanki

18.30 SNOUBORDING: U-rampa - finále (Ž)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»5. deň na ZOH: Naši sánkari skončili 12., zjazd žien má dve víťazky