Lekár radí

SFZ/LEKÁR RADÍ – Svalová horúčka a únava

svalovica-pricina-nadmerny-zatazujuci-pohyb-hillvital

- svalovica-pricina-nadmerny-zatazujuci-pohyb-hillvital
svalovica-pricina-nadmerny-zatazujuci-pohyb-hillvital - svalovica-pricina-nadmerny-zatazujuci-pohyb-hillvital
Pavel Malovič|3. jan 2024 o 15:40

BRATISLAVA (SFZ) - Svalová únava u futbalistu, ktorá sa prejavuje mimoriadne často najmä v období zimnej prípravy ako následok kvalitného a náročného tréningu, je pri vhodne zvolenom realistickom programe záťaže a odpočinku fyziologická a odstrániteľná najmä v rámci rôzneho druhu zakomponovaných procesov regenerácie a rehabilitácie.

SVALOVÁ HORÚČKA (svalovica) je patologický (chorobný) stav, ktorý vzniká u hráča po veľkom, neprimeranom a najmä neobvyklom a stupňovanom telesnom zaťažení. Rýchlejšie a viacej sa tento problém vyvíja po excentrickej svalovej činnosti, akou je napríklad poklus, bežecké lyžovanie či časovo náročný vytrvalostný beh dolu svahom alebo po nezvyčajnom teréne, ktorý futbalistovi z viacerých dôvodov „nesedí“ (strmé kopce, ľad, hrboľatý lesný terén, sneh). 

Často je následkom necitlivých a niekedy mimoriadne monotónnych tréningových dávok, keď tréner neakceptuje alebo nepozná aktuálny zdravotný stav a schopnosti jednotlivých typov hráčov, nemá ich správne otestovaných, nekonzultuje s lekárom, fyzioterapeutom či masérom. Môže k nej dôjsť aj po tréningoch, kombinovaných s umelým prídavným zaťažením, neobvyklých druhoch testovania, pri nosení novej nezvyklej obuvi či výstroja a podobne. 

Svalovica sa objavuje sa aj po dlhšej tréningovej prestávke pre zranenie či ochorenie a u alergikov, nedoliečených a chorľavých hráčov. Zhoršuje sa v priebehu pár hodín a najťažšia býva na druhý deň, keď sa postihnuté svalové skupiny po nočnom odpočinku ťažko rozhýbavajú. 

POCITY. Bolesť vo svaloch sa už pri ich minimálnom používaní zväčšuje, postihnutý futbalista cíti akési opuchnutie a často aj zvýšenie teploty svalstva až pálenie, nezriedka môže mať zvýšenú teplotu. Podstatou problému je narušenie činnosti svalu poškodením svalových vlákien, niekedy diskrétnym zakrvácaním, poruchami prekrvenia, „prekyslením“, presunmi minerálnych látok aj miernym opuchom. 

Silnou a nezvyčajnou námahou svalov vznikajú mikrotraumy, mikroskopické trhlinky svalových vlákien. V súvislosti s tým dochádza k zápalom svalového tkaniva. Hráč sa stáva nepoužiteľným, svalová horúčka je totiž vlastne zranením. 

UZDRAVENIE. Ako u každého vzniknutého zápalu či minimálneho poranenia svalstva sú pre rýchle uzdravenie a regeneráciu potrebné rozličné zmesi, likvidujúce kyselinu mliečnu (laktát), amoniak, kyselinu močovú ale najmä vysokú hladinu uvoľnenej kreatínkinázy (CK), ktorá patrí medzi hlavné príčiny svalovej únavy a horúčky, no aj preparáty zabezpečujúce lepšie prekrvenie svalstva. Nedostatočne a nesprávne trénovaný futbalistov organizmus nedokáže samostatne eliminovať odpadové produkty zaťaženia v dostatočnom množstve a tak rýchlo ako by bolo treba, čo je tiež jednou z možných príčin vzniku svalovice.

POTREBNÉ VYŠETRENIE. Pri diagnostike svalovej horúčky treba vylúčiť natrhnutie svalu či šľachy, niekedy aj pomliaždenie, ale tiež únavovú zlomeninu, inak je diagnóza jasná a často si ju urobí sám pacient-hráč. Počas lekárskeho vyšetrenia je badateľná až bolestivá citlivosť na tlak, mierny opuch, trochu vyššia miestna teplota aj ľahké začervenanie. Podpornou liečbou je dostatočný odpočinok, spánok, chladivé obklady alebo kúpeľ vo vlažnej vírivke so špeciálnymi prímesami a relaxačná masáž. 

ŽIADNA SAUNA! Alebo horúce zábaly! Lieky obvykle netreba podávať, ale je to individuálne. Niektorí hráči užívajú pomerne veľké dávky liečív proti bolesti a svalovej horúčke (analgetiká a nesteroidné antireumatiká, niekedy kortikoidy). Dlhodobým pôsobením vedľajších účinkov takýchto medikamentov býva často poškodená sliznica žalúdka aj ďalších častí tráviaceho traktu, čo futbalistovi spôsobuje značné zdravotné útrapy a znižuje komfort jeho športového aj osobného života. Vtedy je na mieste využitie alternatívnych liečebných a preventívnych postupov. 

VHODNÉ ZMESI. Skúsenosti hovoria, že je vhodné užívať kombináciu enzymatických zmesí s koncentrovaným výťažkom korenia kurkuma a červenej repy (cvikle) spolu s energetickým nabíjačom svalových buniek koenzýmom Q10 (vo vyšších dávkach – až 300 miligramov) v prípadoch predpokladanej námahy spôsobujúcej nadmernú záťaž organizmu (troj-štvorfázový kondičný tréning, „hrubá“ príprava). Je antioxidantom, ktorý pomáha v boji proti voľným radikálom, tvoriacich sa pri preťažení, ochoreniach a zraneniach. 

Trio červená repa + kurkuma + Q 10 aktívne eliminuje zvýšený obsah kyseliny mliečnej (laktátu), ktorá sa po záťaži akútne vyplavuje najmä do svalových komponent a spôsobuje únavové prekyslenie aj bolesť až „zatavenie“, svalovú horúčku a kŕče preťaženého, niekedy traumatizujúceho a poškodeného svalstva. Zabezpečuje tak rýchlejšiu regeneráciu tkanív pohybovej sústavy po záťaži a elimináciu ďalších odpadových produktov, spôsobujúcich možnú prehlbujúcu sa chronickú únavu skutočným „prekyslením“, akými sú spomínané kreatínkináza (CK), amoniak alebo kyselina močová. 

Úľavu pociťujú aj futbalisti, ktorí trpia bolesťami kĺbových spojení a rozličnými chronickými zápalmi devastovaných svalových úponov aj väzív. Vzhľadom na náročné programy jednotlivcov aj kolektívov je naozaj potrebné zvážiť jeho pozitívne dlhotrvajúce užívanie. Užitočné je aj prípadné nasedenie ihneď po akútnom zranení na zabránenie, respektíve zníženie tvorby opuchov, krvných výronov aj zápalových reakcií v mieste tkanivového poškodenia.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: