Sprchy neboli, umývali sme sa v potoku, spomína 63-ročný brankár

Ivan Mriška|2. sep 2020 o 18:00

Do pohárového zápasu Campri Cup včera zasiahla nestarnúca ikona v podobe Michala Šutku.

O dva týždne oslávi 64 rokov. Napriek tomu pravidelne hráva v siedmej lige ObFZ Nitra. Je osobnosťou klubu TJ – FO Martin nad Žitavou. Na drese s číslom 60 cez týždeň nastúpil proti Slovanu Nitra – Chrenová.

Máte 63 rokov, no blysli ste sa výbornými zákrokmi. Dokonca ste chytili penaltu. Ako to robíte?

Pravidelne trénujem, tento rok som vynechal iba jeden tréning. Nie je to však už ako bývalo. Ale trápim sa.

Uvažujem, že po sezóne kopačky definitívne zavesím na klinec. Hovoril som si, že skončím, keď prídem do dôchodku. Už dva roky nadsluhujem.

Čo vás stále ťahá na trávniky?

Sme výborná partia a chcem sa udržiavať v kondícii, aby mi zdravie slúžilo. Neviem, či mám dar od Boha alebo je to vrodené, ale cítim sa stále dobre.

Kedy ste začali s futbalom?

Mal som 14 rokov, hrával som najskôr stopéra, no pre kŕčové žily som sa presťahoval do brány. Prešiel som si cez Hosťovce, Martin, Obyce, Topoľčianky a Zlaté Moravce až do Martina nad Žitavou. Páči sa mi tu. Najviac rokov som odohral v Obyciach.

Snažím sa byť dvojkou, ale neraz sa stane, že prvý brankár nemôže a chytám ja. V tejto sezóne to bol už môj tretí zápas.

Ako sa futbal za 50 rokov zmenil?

Veľmi. Vo všetkých smeroch. Kedysi sme nemali také vybavenie, aké majú kluby teraz. V šatni sme mali lajnovačku, vápno, bordel, všetko. Sprchy neboli, umývali sme sa v potoku. Len sme si omočili kolená a bolo. Ihriská boli v katastrofálnom stave, chrasty som mal všade, oškretý som bol stále. Teraz sa hádžem ako do perinky.

Pamätám si, že som hrával v gumených a plátených kopačkách. To sa s dnešnými ani nedá porovnať. Kožené na nohe ani necítim.

A čo rukavice?

Podobali sa stolnotenisovým raketám. Tú bodkavú gumu sme si kadejako lepili, aby to držalo.

Aké máte v siedmej lige ambície?

Nedávame si veľké ciele, tréner povedal, že máme byť do piateho miesta. My sme zatiaľ druhí, takže celkom to ide. Pre takú maličkú dedinu je to úspech, miestni sa tešia z každého dobrého výkonu. Minule sme vyhrali 6:0, bolo poriadne veselo.

Na ktoré zápasy rád spomínate?

Proti Zlatým Moravciam. Keď išli z poslednej ligy hore a takmer sme im postup v poslednom kole prekazili. Stretnutie poslednej súťaže sledovalo 3-tisíc divákov, prehrali sme na ViOne za Obyce tesne 0:1. Sú to pekné zážitky.

Aké máte ambície?

Futbalové, žiadne. Už len aby zdravie slúžilo čo najdlhšie.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Sprchy neboli, umývali sme sa v potoku, spomína 63-ročný brankár