Vlani hrali tretiu ligu, teraz sa prihlásili len do piatej

Titanilla Bőd|8. aug 2020 o 07:50

Na vyššiu súťaž Gabčíkovo nemá peniaze.

GABČÍKOVO. Pred polrokom boli na treťom mieste tretej ligy Západ, po koronakríze sa však prihlásili len do piatej ligy.

Futbal v Gabčíkove oslavuje o tri roky storočnicu, ale klub nečakane ustúpil z pozícií.

Vyvolalo to sklamanie v klube i medzi fanúšikmi. Primátor Gabčíkova Iván Fenes však tvrdí, že to bolo najzodpovednejšie riešenie. 

„Sme mestský klub. Nemáme generálneho sponzora, podporuje nás len niekoľko menších firiem. Koronakríza má svoje následky a nechcel som dopustiť, aby sme sa nebodaj museli odhlásiť v priebehu súťaže. Potom by sme museli začať od najnižšieho stupňa,” vysvetľoval Fenes. 

Hrali aj v druhej lige 

Klub mal doteraz rozpočet 200-tisíc eur. V piatej lige vraj bude stačiť polovica. Najviac ušetrí na mzdách a cestovaní.

Gabčíkovo oslavuje v roku 2023 storočnicu a fanúšikovia boli v posledných dekádach zvyknutí na kvalitný futbal.

Mužstvo v 90-tych rokoch hralo niekoľko sezón v druhej lige. Druhá najvyššia súťaž sa na polroka do mesta vrátila pred štyrmi rokmi. 

Keď za predchádzajúceho majiteľa vtedajší OFC Russel Gabčíkovo vylúčili z tretej ligy, lebo porušil pravidlá pri zmene názvu, klub nakoniec skrachoval.

Mesto si vtedy kúpilo druholigovú licenciu Senca. 

ŠK Senec počas jarnej časti už hrával domáce zápasy v Gabčíkove, v lete potom zmenil názov na ŠK 1923 Gabčíkovo. 

„Mužstvo vypadlo z druhej ligy, ale ani sme nemali ambíciu tam ostať. Naším cieľom bolo, aby sme zachránili tretiu ligu,” vysvetľoval Fenes. 

Nevedeli, čo sa bude diať 

Vtedy to mesto stálo 40-tisíc eur. Bolo to lacnejšie riešenie ako prevziať dlžoby skrachovaného klubu.

„Teraz niektorí hovoria, že som zničil futbal v Gabčíkove, ale aj vtedy som bol na čele mesta ja. Nechceli sme prísť o futbal, tak sme konali. Za licenciu sme neplatili, len sme museli platiť hráčov,” spomínal dlhoročný primátor Gabčíkova. 

Teraz tvrdí, že o rozhodnutí štartovať o dve súťaže nižšie ani nebola veľká debata. „Netreba diskutovať o tom, či sú peniaze, alebo nie,” reagoval. 

Trénerom piatoligistu sa stal Patrik Johancsik.

„Boli sme dlhšie v kontakte, dostal som ponuku ešte do tretej ligy. Zrazu to padlo, nevedeli sme, čo sa bude diať. O dva týždne ma však znova vyhľadali a dohodli sme sa,” porozprával bývalý tréner šamorínskeho béčka. 

Dôležití sú tí, ktorí ostali 

Napriek nečakanému rozhodnutiu ho presvedčila vízia klubu. „Po väčšom sklamaní je už situácia stabilizovaná. Verím, že Gabčíkovo sa dostane v čo najkratšom čase tam, kde patrilo,” dodal Johancsik.

Kostru mužstva bude podľa neho tvoriť kapitán Dominik Végh, Ivan Minčič s prvoligovými skúsenosťami z Podbrezovej a Erik Bartal, bývalý najlepší strelec IV. ligy. 

Na tvorbu kádra nemali veľa dní.

„Prágai odišiel do Šale, Szénási do Marcelovej, Cingel do Báhoňa, Bazsó do Veľkého Blahova a Ladislav Tóth do Jelky. Ale dôležití sú tí, ktorí sú stále našimi hráčmi: Dominik Végh, Máté Nagy, Attila Tóth, Viktor Bertalan, Róbert Labuda, Zalán Pónya, Konrád László, Róbert Molnár, Tamás Hervai a Ján László. Našťastie, oni tu všetci ostali, takže sme mali solídny základ. Okrem toho sme získali Erika Bartala z Vydrian, Nicolasa Bujku a Szabolcsa Paulíka zo Šamorína a Kristiána Bénesa z DAC-u,” zdôrazňoval sekretár klubu Zsolt Kovács.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Vlani hrali tretiu ligu, teraz sa prihlásili len do piatej