Zvykajme si na fígle

Sportnet|5. jún 2009 o 00:00

Zoberme si modelovú situáciu. Nejaký milionár si len tak z plezíru založí obyčajný klub účinkujúci v zastrčenej súťaži. Vytipuje si klub z elitných zápolení, ktorý sa topí v dlhoch a blíži sa jeho krach. Dohodne sa s jeho predstaviteľmi na zániku a stane

sa jeho nástupcom. Pokúpi hráčov, vytvorí materiálne podmienky. Bez toho, aby čosi na etapy budoval, trápil sa, postupoval počas niekoľkých rokov. Nie je to nemožné, hoci iste pritiahnuté za vlasy.

O tom premýšľa priaznivec po tom, čo sleduje správy o tom, že Humenné už nebude napriek záchrane v I. lige na scéne a Inter, ktorý je de facto corgoňligový, skončí možno v Senici, ktorá bojuje v IV. lige. Mŕtve Pasienky aj rozhádané prostredie pod Vihorlatom zachraňujú len fúzie alebo, inak povedané, predaj. Koniec koncov, nebyť spasiteľov, mohlo by sa stať, že miestenky v Corgoň lige aj I. lige sa mohli definitívne stratiť, ak by kluby zanikli a nenašli by sa ich nástupcovia. Na Záhorí aj v Moldave je totiž futbalové hnutie v inom ťažení. Vládne tu ambicióznosť a nadšenie.

Treba si však rozhodne vysvetliť niektoré náležitosti. V prvom rade nejde o prebratie žiadnej licencie potrebnej na účinkovanie v republikových súťažiach. Jediná licencia sa týka vstupu do klubových súťaží UEFA. Tak nám to predostrel Milan Vojtek, tajomník licenčnej komisie SFZ. Akýkoľvek klub, ktorý má záujem o zlučovanie a istú úroveň zápolení, musí spĺňať podmienky nutné na zaradenie do súťaže v dôsledku organizačných zmien a tiež podmienky účasti uvedené v záväznej prihláške. Pri fúzii jeden klub zaniká a právnym nástupcom je trebárs v prípade Humenného Moldava. Tá garantuje, že preberá všetky záväzky vyplývajúce zo športovo-technickej a ekonomickej činnosti, záväzky voči hráčom, trénerom, zamestnancom. M. Vojtek oponuje názoru, že si možno kúpiť, keď si to nikto zmyslí, akúkoľvek súťaž. Považuje to za hlúposť. Doslova povedal, že ak by dajaký prvoligový klub prestalo baviť znášať náklady, chcel by od toho "ucuknúť" a predal by akože licenciu napríklad piatoligistovi, tak sa to môže udiať jedine zánikom alebo zlúčením s iným klubom. Je však také nepredstaviteľné preskočiť niekoľko súťaží a vniknúť do kvalitnejšieho prostredia? Vyzerá to tak, že pokiaľ je dosť peňazí na účte, nie je to žiadna veda. Treba mať zodpovedajúci štadión a príslušné vybavenie, personálne obsadenie, zodpovedajúce ekonomické podmienky na štartovné, kauciu, na úhrady rozhodcom. Nutný je predpísaný počet mládežníckych celkov.

Keby si však chcel niekto vystreliť zo slovenského futbalu a nasadil by výkonnostne neprimeraných hráčov, aby inkasoval rad radom trojciferné debakle - bolo by to možné? V štatúte je jedna klauzula pri podaní záväznej prihlášky, že klub má vytvorené všetky podmienky pre plnohodnotné absolvovanie ročníka. Zaujímavé je, že licenčná komisia neskúma finančné zázemie klubu, imanie. Sleduje len formality a doklady (stanovy, výpis z obchodného registra, bezpečnostný certifikát, evakuačný plán atď.). Funkcionári zväzu nie sú finančná polícia, aby študovali doklady o účtovníctve, aktívach a pasívach, pohľadávkach. Kaucia je vo výške 33 200 eur (v starej mene milión korún) a týka sa len tých, ktorí podpisujú s hráčmi profesionálne zmluvy (môže to byť i klub v V. lige). Pravda, hráči starého klubu nemusia automaticky vstúpiť do radov nástupcu. Nuž, normy SFZ umožňujú rôzne rošády, o ktorých sa kedysi ortodoxným fanúšikom vidiacim len postup a zostup nesnívalo. Časy sa však menia a zdá sa, že na podobné fígle si budeme musieť privykať.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Zvykajme si na fígle