Zvolenčania po sezóne spokojní, o budúcnosti rozhodnú financie

SITA|1. apr 2009 o 15:04

Zvolenskí hokejisti, ktorí súťažný ročník slovenskej extraligy 2008/2009 ukončili nedeľňajším siedmym semifinálovým súbojom s Košicami (2:8).

ZVOLEN. Zvolenskí hokejisti, ktorí súťažný ročník slovenskej extraligy 2008/2009 ukončili nedeľňajším siedmym semifinálovým súbojom s Košicami (2:8), v posledný marcový deň bilancovali svoje účinkovanie v slovenskej najvyššej súťaži. "Urobili sme to v našej reštaurácii, lebo v súčasnej ťažkej ekonomickej situácii nemáme peniaze na veľkolepé oslavy," povedal v utorok pre agentúru SITA prezident HKm Zvolen Róbert Mráz.

"Hráčom, trénerom i celému realizačnému tímu som poďakoval za sezónu, ktorá bola lepšia, ako sme po odchode jedenástich hráčov čakali, no nemohol som si odpustiť kritiku za posledný košický zápas, ktorý sme prehrali 2:8. Za ten som im poriadne vyčistil žalúdky, lebo si nepamätám stretnutie, v ktorom by sme za 20 minút dostali päť gólov. To je jediná pokazená čerešnička na tej našej peknej hokejovej torte, ktorú sme si za sezónu 2008/2009 zaslúžili," priznal prvý muž zvolenského hokeja. Podľa neho všetci spolumajitelia klubu vyslovili spokojnosť s účinkovaním A-tímu Zvolena v základnej skupine i v play-off extraligy a dobré výsledky zo sezóny 2008/2009 by mali byť pre všetkých povzbudením do tej budúcej. "Tréner Holaň, ktorý v našom klube odviedol veľmi dobrú prácu, má dvojročnú zmluvu. Tak isto aj jeho asistent Vladimír Hiadlovský. Obaja zostávajú u nás a môžu pokračovať v začatej práci," reagoval R. Mráz na tému ďalšieho osudu úspešného trénerského dua. "Po sezóne, ktorú sme prakticky pondelkovým posedením ukončili, sa rozlúčime iba s hráčmi, ktorým sa vo Zvolene skončili zmluvy. Z klubu odchádzajú Marek Dubec, Filip Turek, Jan Dlouhý a otáznik visí aj nad Lukášom Hvílom. V jeho prípade bude rozhodujúce, či bude súhlasiť s upravenými podmienkami, ktoré mu chceme v budúcej sezóne ponúknuť," vysvetlil R. Mráz. "Ostatní hráči zostávajú v kádri. Štyroch hokejistov, ktorí by od nás mali odísť, nahradíme kvartetom juniorov, ktorých do áčka odporučil mládežnícky tréner Peter Mikula," opísal prezident HKm očakávaný pohyb vo zvolenskom kádri. Šéf hokeja pod Pustým hradom pri záverečnej bilancii sezóny za výborné výkony pochválil aj juniorov, ktorým majstrovský titul vo finále play-off s Duklou Trenčín ušiel iba o jeden gól, keď ho nedokázali dať v domácom zápase. "Rovnako nás potešili výkony našich žiackych mužstiev, lebo šiestaci, siedmaci i ôsmaci skončili na 1. mieste. Aj z tohto výpočtu vidieť, že práca s mládežou sa nám vo Zvolene darí a keď bude treba, v blízkej budúcnosti môžeme talentovaných dorastencov a juniorov využiť aj v A-tíme," konštatoval vedúci funkcionár extraligového tímu spod Pustého hradu.

R. Mráz tiež priznal, že pred sezónou bol rovnako ako jeho blízki spolupracovníci veľmi opatrný aj v definovaní výkonnostných cieľov, lebo nevedel, či mladí odchovanci dokážu plnohodnotne nahradiť jedenásť starších a skúsenejších hokejistov, ktorí zo Zvolena odišli. "Aj preto sme sezónu 2008/2009 považovali len za akýsi nástupný mostík a nadýchnutie sa pred ďalšou. Postupom do semifinále a najmä vyrovnanou sériou s favorizovanými Košicami sme však prekonali všetky očakávania, čoho dôkazom bol návrat divákov na náš štadión. Priaznivci videli, že hráči idú na doraz. Presvedčili sa, že sa v zápasoch nešetria, a tak ich prišli povzbudiť. Návrat diváckej dôvery je ďalším svetlým okamihom sezóny, ktorú sme práve hodnotili," zdôraznil R. Mráz a pokračoval: "Som veľmi rád, že po odchode jedenástich hráčov sa nám podarilo dieru zaplátať najmä mladými odchovancami. Veď Tomáš Tatar, Marek Ďaloga, Michal Chovan i Juraj Valach aj v tých najťažších zápasoch ukázali svoj talent a pomáhali mužstvu dosahovať dobré výsledky najmä v záverečných bojoch play-off."

Podľa R. Mráza zverenci trénerskej dvojice Holáň - Hriadlovský najlepší výkon v semifinálovej sérii podali v smoliarskom prvom zápase v Košiciach, ktorý prehrali až v predĺžení. "Ak by sme ten zápas vyhrali, možno by sme boli vo finále my. Košičania sa v ňom veľmi trápili, my sme pôsobili zohratejším dojmom. Škoda toho zápasu. Pri porovnávaní semifinálovej dvojice však netreba zabúdať ani na fakt, že v ňom proti sebe hrali ekonomicky rozdielne silné kluby, no napriek tomu pôsobili na ľade úplne rovnocenne," tvrdil Róbert Mráz, ktorý zároveň pripomenul, že práve ťažká ekonomická situácia núti Zvolenčanov k úsporným opatreniam a možno aj nepopulárnym krokom. "Aj keď sezónu 2008/2009 sme už s hráčmi zhodnotili, so sponzormi a spolumajiteľmi nás to iba čaká. Najneskôr do konca budúceho týždňa sa stretneme a musíme si určiť reálne mantinely a limity, ktoré chceme v budúcej sezóne naplniť. Zložitý ekonomický stav nás núti šetriť na každom kroku. Preto vážne uvažujeme, že obmedzíme aj tradičnú letnú prípravu. Mužstvo už dotrénovalo, hráči sa pomaly rozchádzajú domov a my sa musíme veľmi rýchlo rozhodnúť, či máme na to, aby sme v lete spoločne trénovali. Ako viem, v minimálne ďalších piatich extraligových kluboch uvažujú tak isto. Viem, že spoločnú letnú prípravu radikálne obmedzia. Nebudem hovoriť mená tých klubov, ale je to fakt. Darmo, žijeme ťažké časy a každé euro, ktoré ušetríme, bude veľmi vzácne," dodal R. Mráz.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Zvolenčania po sezóne spokojní, o budúcnosti rozhodnú financie