Nový zväz nezískal podporu, spory v lyžiarskom hnutí pokračujú

Výkonný viceprezident Zväzu slovenského lyžovania (ZSL) Ladislav Smolen.
Výkonný viceprezident Zväzu slovenského lyžovania (ZSL) Ladislav Smolen. (Autor: TASR)
Sportnet, TASR|30. apr 2021 o 13:35 (aktualizované 30. apr 2021 o 14:55)

Možný nástupca SLA sa chce stať členom FIS.

BRATISLAVA. Nový Zväz slovenského lyžovania (ZSL) nezískal podporu valného zhromaždenia Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) potrebnú na to, aby sa mohol uchádzať o členstvo v Medzinárodnej lyžiarskej federácii (FIS).

Zväz slovenského lyžovania získal 40 hlasov, proti bolo 18 a zdržalo sa 41. Na prijatie bolo potrebných 50 hlasov.

Nový zväz, ktorého členkou je aj Petra Vlhová, sa snaží nahradiť kontroverznú Slovenskú lyžiarsku asociáciu (SLA).

Tá v decembri stratila štatút národného športového zväzu a s jej praktikami má dlhodobo problémy aj Vlhovej tím.

Posledné odporúčanie, ktoré potrebovali

Zväz slovenského lyžovania už skôr získal podporu ministerstva školstva, vedenia SOŠV i jeho výkonného výboru.

Potreboval už získať iba odporúčanie valného zhromaždenia olympijského výboru na to, aby sa mohol uchádzať o prijatie do Medzinárodnej lyžiarskej federácie. Ak by uspel, mohol by sa neskôr stať oficiálnym národným športovým zväzom.

Podporu valného zhromaždenia však nezískal.

"Samozrejme, rešpektujem stanovisko najvyššieho orgánu SOŠV. Budeme sa podľa neho riadiť a budeme takto informovať nielen športovú verejnosť na Slovensku, ale aj ďalšie inštitúcie," uviedol prezident SOŠV Anton Siekel.

Siekel v diskusii kritizoval dlhoročný spor v lyžiarskom hnutí a naznačoval, že nový zväz by mal dostať šancu uchádzať sa o prijatie do FIS.

"Nie je normálne a akceptovateľné, aby dochádzalo k takémuto dlhodobému sporu. Dnes chceme len odpovedať na otázku FIS, či je ZSL organizáciou, ktorá je pripravená uchádzať sa o členstvo, alebo sú nejaké veci, ktoré ju diskvalifikujú," vysvetľoval Siekel.

"Ak nie sú prekážky, je legitímne, aby sa o členstvo vo FIS uchádzali," doplnil.

Nepomohla ani podpora Tótha

Na podporu nového lyžiarskeho zväzu vystúpil aj olympijský víťaz Matej Tóth.

"Nejdeme rozhodovať, kto je dobrý a kto zlý, ale len o tom, či je ZSL schopný zastupovať lyžiarov. Ide len o splnenie formálnej veci, ktorú očakáva FIS podľa jej stanov," povedal Tóth.

Štátny tajomník pre šport na ministerstve školstva Ivan Husár uviedol, že SLA musí vracať desaťtisíce eur pre rôzne pochybenia pri nakladaní so štátnymi dotáciami. Upozornil tiež, že SLA vykazuje ako svojich členov aj ľudí, ktorí sú už po smrti.

Je fakt, že proces afiliácie do FIS sa v tejto chvíli určite pribrzdil, ale v žiadnom prípade sa nevzdávame.


Ladislav Smolen, viceprezident ZSL

Prezident SLA Ivan Ivanič to označil za nepravdy. "Ide o technické pochybenia administratívneho charakteru," povedal k finančným nezrovnalostiam.

"Porušujete pravidlá olympijskej charty. Ide jednoznačne o neakceptovateľné vstupovanie politiky do športu," vravel Ivanič.

Z rozpravy bolo zjavné, že viacerým delegátom valného zhromaždenia nebolo úplne jasné, o čom rozhodujú. Hlasovanie dopadlo tak, že väčšina z nich sa zdržala.

"Nebudem klamať, že sme trošku rozčarovaní z počtu zväzov, ktoré sa zdržali. Pre nás sa v podstate nič nemení, budeme pokračovať v tom, čo sme začali. Je fakt, že proces afiliácie do FIS sa v tejto chvíli určite pribrzdil, ale v žiadnom prípade sa nevzdávame," reagoval na rozhodnutie viceprezident ZSL Ladislav Smolen. 

Siekel: Nie je to dobrý signál

Ak by sa nový ZSL stal zástupcom slovenského lyžovania vo FIS, mohlo by ho ministerstvo školstva uznať za národný športový zväz a následne by sa mohol stať aj členom olympijského výboru.

Na spustenie tohto procesu však ZSL potreboval práve podporné stanovisko valného zhromaždenia SOŠV. Keďže ho nezískal, nemôže sa uchádzať o členstvo vo FIS. 

Štatút národného športového zväzu momentálne nemá ani Slovenská lyžiarska asociácia a nedostáva ani dotácie zo štátneho rozpočtu.

Časť jej právomocí prešla na olympijský výbor, týka sa to napríklad prihlasovania športovcov na medzinárodné súťaže. To bude platiť aj naďalej.

"Celý proces zostáva nezmenený, SOŠV bude naďalej vykonávať všetky jemu zverené a delegované povinnosti smerom k medzinárodnej federácii. Budeme sa snažiť robiť to najlepšie, ako vieme, ale nemôžeme nahradiť regulárny národný športový zväz, čo sa týka rozvoja tohto športu. Mrzí ma to, pretože táto situácia sa prenáša na športovcov a nie je to dobrý signál do zahraničia," uviedol Siekel.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Nový zväz nezískal podporu, spory v lyžiarskom hnutí pokračujú