Zostava na Davis Cup: Lacko, Mertiňák, Klec a Kližan

Jednotkou slovenského Davis Cupového tímu v zápasoch proti Kórejskej republike bude Lukáš Lacko
Jednotkou slovenského Davis Cupového tímu v zápasoch proti Kórejskej republike bude Lukáš Lacko (Autor: SITA, AP)
SITA|10. sep 2007 o 14:00

BRATISLAVA 10. septembra (SITA) - Nomináciu slovenských tenistov na stretnutie proti Kórejskej republike o účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára 2008 tvoria Lukáš Lacko (k 10. septembru 160. vo svetovom ...

BRATISLAVA 10. septembra (SITA) - Nomináciu slovenských tenistov na stretnutie proti Kórejskej republike o účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára 2008 tvoria Lukáš Lacko (k 10. septembru 160. vo svetovom rebríčku vo dvojhre, 339. vo štvorhre), Michal Mertiňák (177./58.), Ivo Klec (215./282.) a debutant v reprezentačnom výbere Martin Kližan (423./865.). Stretnutie sa bude konať 21. - 23. septembra v Sibamac aréne NTC v Bratislave na antuke pod zatiahnutou strechou loptami Dunlop Fort All Court.

Ako je známe, kapitánovi domácich Miloslavovi Mečířovi nie je k dispozícii renkingový líder a symbol úspechov SR v tejto najprestížnejšej súťaži tímov Dominik Hrbatý, ktorý minulý utorok podstúpil operáciu dlhodobo problémového lakťa pravej ruky a bude nútene pauzovať približne tri mesiace. Ázijský výber pod vedením Jung-dai Jeona tvoria Hjung-taik Lee (39./140.), Kju-tae Im (275./303.), Woong-sun Jun (407./312.) a Jae-sung An (419./644).

Pôjde o prvý zápas týchto družstiev v Davisovom pohári. Obe sa do baráže o elitnú šestnástku dostali „zdola“. Slovensko, finalista ročníka 2005, prostredníctvom aprílového víťazstva 5:0 v Macedónsku v 2. kole I. skupiny euroafrickej zóny na antuke. Kórejčania rovnako hladko zdolali Uzbekistan v 2. kole I. skupiny ázijskooceánskej zóny v Soule na tvrdom povrchu typu Rebound Ace.

Hrbatého absencia veľkým oslabením

"Hrbatého absencia je nepochybne veľkým oslabením. Ani Dominik však nie je stroj. Nemôžeme rátať s tým, že bude stále fit. Bez neho máme vyrovnaný tím. Objavujú sa mladí hráči, ktorí majú solídnu výkonnosť a napríklad taký Martin Kližan rýchlo postupuje vpred. Myslím si, že bez Hrbatého postavíme najsilnejšie družstvo, aké v súčasnosti môžeme," vyhlásil na pondelňajšej tlačovej konferencii M. Mečíř. Príprava sa začne koncom tohto týždňa podľa účinkovania jednotlivých tenistov. "Začneme v piatok, prípadne v sobotu najprv aj v závislosti na počasí vonku a zrejme najneskôr od nedele na dvorci v Sibamac aréne, ktorý ešte treba vybudovať. S formou je to rôzne. Nie každý deň sú hody. Lacko zahral v Istanbule či na US Open dobre. V Rumunsku sa mu nedarilo, ale nerobil by som si z toho ťažkú hlavu. Teraz by sa mal zapojiť do českej extraligy klubov. Po víkendovej hladkej prehre v kvalifikácii v Bukurešti sa sťažoval, že mu nevyhovovali ťažké lopty a súperova pinkacia hra. Neboli v tom žiadne zdravotné problémy. Ten jeho na jar problémový členok drží," uviedol olympijský víťaz 1988 zo Soulu M. Mečíř, ktorý v tomto smere má na Kórejskú republiku tie najkrajšie spomienky.

Štyridsaťtriročný bojnický rodák o programe a počínaní si zostávajúcich nominovaných povedal: "Michal Mertiňák aj pre chronické ťažkosti s kolenom hráva prevažne štvorhru a v mojich úvahách o zložení deblového páru má svoje miesto. Aj do spomenutej Bukurešti odcestoval iba na párovú súťaž. Účinkovanie Iva Kleca, ktorý teraz hrá v Seville, zodpovedá jeho rebríčkovému postaveniu. Tímová spolupráca by tomuto technickému hráčovi mala prospieť. V súvislosti s Martinom Kližanom, ktorý je momentálne v Ľubľane, chcem povedať, že osobne som sa už dlho nepobavil tenisom tak, ako pri sledovaní jeho výkonov na challengerovom turnaji v Košiciach. Všetci sa tešíme a dúfame, že to vyjde. O zostave mám predstavu, zatiaľ si ju však nechám pre seba. Uvidíme, ako sa chalani budú ukazovať v príprave."

Mečíř varuje pred podcenením

Mečíř si uvedomuje, že súper zdanlivo nepatrí do kategórie atraktívnych a nezdolateľných, ale varoval pred jeho podcenením: "Možno v povedomí verejnosti nie je Kórejská republika zafixovaná ako tenisovo silná krajina, ale východné štáty sa derú dopredu a tento nie je výnimkou. Osemfinalista US Open Hjung-taik Lee je svetovou triedou a krajania v ňom majú vzor. Asi sa nedá kalkulovať s bodmi proti lídrovi kórejského tímu ani na antuke." Výhodou pre hostiteľov môže byť práve účelovo zvolená antuka. "Kórejčania od mladosti zbierajú skúsenosti takmer výhradne na tvrdom povrchu - sú to bez výnimky betonári. Na antuku nie sú zvyknutí. Naopak, naši chalani všetci vyrastali práve na antuke, majú ju v krvi. Verím, že sa neodnaučili na nej hrať," vyjadril svoje presvedčenie M. Mečíř. Na margo pobudnutia D. Hrbatého pri tíme predznamenal: "Netreba pripomínať jeho zanietenie pre reprezentáciu. Vždy bol veľkým nadšencom Davisovho pohára. Ak mu to program rehabilitácie čo len trochu dovolí, určite nás príde povzbudiť nielen počas zápasu, ale aj na nejaký ten tréning."

Generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška si myslí, že za panujúcich okolností sú šance na postup medzi 16-člennú svetovú elitu vyrovnané: "Bez Dominika to vidím päťdesiat na päťdesiat a v takýchto situáciách môže byť rozhodujúcim faktorom podpora publika. Aj touto cestou by som preto chcel vyzvať fanúšikov, aby prišli chlapcov povzbudiť a vytvorili tú pravú tenisovú atmosféru. Kapacita hľadiska je štandardne 4000 divákov. Antukový dvorec budeme v Sibamac aréne stavať po tretí raz a vari nám to premiérovo prinesie šťastie. Dúfam, že bude platiť okrídlené do tretice všetko dobré, pretože proti Američanom a Srbkám nám to nevyšlo. Kórejčania priletia už v piatok. Aj z toho vidieť, že nič nechcú ponechať na náhodu."

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Zostava na Davis Cup: Lacko, Mertiňák, Klec a Kližan