Zora Czoborová: Musím byť na seba prísna

Tehličky, kam len dovidíte. Ešte stále sa vám nechce cvičiť?
Tehličky, kam len dovidíte. Ešte stále sa vám nechce cvičiť? (Autor: archív)
Monika Almášiová|18. nov 2016 o 00:00

Po novom roku oslávi päťdesiate narodeniny. Stále však vyzerá oveľa mladšie.

Zora Czoborová je dodnes vzorom pre mnohé ženy. Dokazuje, že cvičenie a rozum pri stravovaní prináša výsledky v každom veku. A to o sebe vyhlasuje, že keď sa prestane kontrolovať, okamžite priberá.

Snaha nás žien schudnúť končí posledným letným dňom. Už nemáme motiváciu vyzerať dobre na pláži. Veď v kancelárii za počítačom nás aj tak nikto nevidí.

Takto sa občas spustí aj Zora Czoborová. Aj keď pôsobí, že je plná energie dvadsaťštyri hodín sedem dní v týždni, priznáva, že aj ona má slabé chvíle.

„Občas nastúpi lenivosť. Hovorím si, že sa mi nechce vstávať, veď je vonku zima a škaredo. Musím byť na seba prísna," bonzuje na seba.

„Ja som kyselina. Keď prestanem cvičiť, tak sa na mňa všetko lepí. Pri piatom vybehnutom kilečku si naordinujem polhodinové kardio, to zaberá," dodáva s úsmevom.

Depku zajedala čipsami

Fitnesska nepatrí k ženám, ktoré sú štíhle bez námahy. „Prvý rok na vysokej škole som pribrala štrnásť kíl. Samozrejme, že som z toho dostala depku, ktorú som zajedala čipsami a zmrzlinou."

Po období prejedania prišlo obdobie diét. Czoborová ich vyskúšala obrovské množstvo: „Môj rekord bol osem kíl za týždeň dolu a o ďalší týždeň som ich mala späť. V jednom momente som si povedala dosť a začala som cvičiť," prezrádza, ako sa dostala k dokonalej, no vydretej postave.

Cvičenie pre zdravie

Dodnes podporuje ženy, aby sa hýbali. Usporadúva pobyty, kde sa cvičí aj trikrát denne.

„Je to taký pioniersky tábor pre dospelých. Sme generácia, ktorá bude žiť bez problémov aj deväťdesiat rokov. Len so zdravým srdcom a chrbticou to zvládneme bez toho, aby nás niekto musel opatrovať."

Zora Czoborová apeluje najmä na ženy vo vyššom veku, aby cvičili kvôli sebe. „Do tridsiatky ženy cvičia kvôli postave, po tridsiatke by mali kvôli zdraviu."

Bez chleba a tučných syrov

Okrem cvičenia je podstatné zdravo sa stravovať.

„Základ je, aby boli v jedle prítomné všetky komponenty, aby boli zastúpené bielkoviny, tuky, sacharidy, potrebné oleje, vitamíny a tak ďalej. Jednoducho, recept je kvalitné mäso, napríklad morčacie, kuracie, divina, hovädzie a ryby v kombinácii s akoukoľvek zeleninou, či už čerstvou alebo zdravo tepelne upravenou. Občas trochu cukru vo forme ryže, pečených zemiakov či menšieho množstva cestovín," vyratúva.

Pozor by sme si mali dať na ovocné šťavy, biely chlieb či tučné syry.

Horkú čokoládu vypľúva

Veľkým pomocníkom pri chudnutí je aj psychická pohoda. Priveľa stresu a hektická doba nám neprospieva.

Pre Zoru Czoborovú je veľkou oporou manžel Peter Illiáš. Aj keď sa vydávala až po štyridsaťpäťke, nemá pocit, že by niečo zmeškala a manželstvo si naplno užíva. Manžel je tiež veľký milovník športu a podľa Zory má dokonca oveľa väčšiu disciplínu ako ona.

„Dodržiava zdravú stravu celý rok, nie ako ja. Keď má chuť na niečo sladké, tak si dá horkú čokoládu. Minule som mu na ňu išla, ale okamžite som ju vypľula. Vôbec nebola sladká," priznala Czoborová v rozhovore pre rádio Expres.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Zora Czoborová: Musím byť na seba prísna