Zo 750 detí sa profesionálom stane jedno, vraví viceprezident tenisového zväzu

Viceprezident STZ Július Bacsó počas žrebu Davisovho pohára v roku 2016.
Viceprezident STZ Július Bacsó počas žrebu Davisovho pohára v roku 2016. (Autor: TASR)
Vladimír Mezencev|23. máj 2020 o 00:00

Tenis je drahý šport. Platí to aj na východe.

Július Bacsó - fotogaléria: fotogaléria

22.5.2020

Tenis patrí medzi najsledovanejšie športové odvetvia. O jeho bohatej minulosti, tradíciách, ale aj prítomnosti na východe Slovenska sme sa porozprávali s viceprezidentom Slovenského tenisového zväzu (STZ) a predsedom Východoslovenského tenisového zväzu (VsTZ) JÚLIUSOM BACSÓOM.

Začnime tradíciami. Kde všade na východe Slovenska môžu byť na ne hrdí?

„Predovšetkým v Košiciach a Prešove, ale aj na Spiši a hornom a dolnom Zemplíne či pod Tatrami. Napríklad v Levoči hrávali tenis už v roku 1899, o čom svedčia aj písomné podklady. Medzi vojnami sa tenisu darilo v Spišskej Novej Vsi, Tatranskej Lomnici. Tenis nikdy nepatril medzi masové športy, ale vždy bol u nás dobre organizovaný.“

Vy sám ste v Košiciach ako hráč a funkcionár pôsobili v dvoch oddieloch, v ďalších ste tiež zastávali významné funkcie. Tenis v tomto meste poznáte dokonale. Na čo si najradšej spomínate?

„Na dennodenne zaplnené kurty. Od jari do neskorej jesene a na miestach, ktoré už veľmi málo pripomínajú ich slávnu minulosť. Snáď už iba pamätníkom. Bez ohľadu na to, či išlo o terajší Mestský park alebo areál Lokomotívy v Čermeli. Na hru takých tenistov akými boli v jednotlivých generáciách Vladimír Mačuha, Juraj Bartoš, člen siene slávy Slovenského tenisu, Ladislav Kmetz, Imrich Kmetz, Milan Kňazovický, Karol Krizso, Magdaléna Kmetzová a mnohí ďalší, na ktorých sa chodilo dívať veľa fanúšikov. Tých mien je naozaj veľa a sú dôkazom toho, že z každej generácie na východnom Slovensku vyšlo množstvo kvalitných tenistov, ktorí sa presadili v celom Československu. Košice sa v tých rokoch mohli chváliť aj vynikajúco zorganizovaným a obsadeným turnajom O štít mesta Košice. Zanikli síce telovýchovné jednoty VSS a VSŽ, tenisové dvorce a oddiel už neexistujú ani v Čermeli, ale košická tenisová škola má stále závideniahodné úspechy. Veď v roku 2019 v ankete o tenistku roka sa na prvých troch miestach umiestnili Viktória Kužmová, Anna Karolína Schmiedlová a Jana Čepelová, všetky pritom vyrástli na dvorcoch v Košiciach. Nemôžem nespomenúť ani niektorých z tých, ktorí šírili slávu prešovského tenisu, napríklad Peter Frič, Anton Frič, Juraj Lyach, Jozef Lyach, Branislav Breza a ďalší, z Levoče Róbert Felber, z Vranova Bartolomej Feník.“

Tento šport si vyžaduje kvalitné kurty i haly. Tie prvé skôr ubúdajú, aspoň v Košiciach. Tie, ktoré sa nachádzali v mestskej časti Košice–Západ sa zmenili na neveľké golfové ihrisko.

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Zo 750 detí sa profesionálom stane jedno, vraví viceprezident tenisového zväzu