Znamienko plus má Brazílčan, mínus dostali Balkánci

Brazílsky stopér. Mohol by byť prínosom.
Brazílsky stopér. Mohol by byť prínosom. (Autor: Veronika Janušková)
Sportnet|20. jan 2012 o 00:00

V Moldave si v stredu poriadne posvietili nielen na miestne druholigové mužstvo, ale aj na jeho corgoňligového sparringpartnera MFK Košice.

V Moldave si v stredu poriadne posvietili nielen na miestne druholigové mužstvo, ale aj na jeho corgoňligového sparringpartnera (berme to tak len z toho hľadiska, že Moldava hrala doma) MFK Košice. Poriadne preto, lebo osvetlenie bolo nastavené hneď na dva zápasy. Oba kluby mali totiž k dispozícii hráčov na dve jedenástky, a elektrinu v takom prípade nebolo treba šanovať.

KOŠICE. Dvojzápas išiel obom mančaftom k duhu, aj keď si ho vyžiadali skôr Košičania. Na test nových záujemcov o tričko s logom MFK je deväťdesiat minút málo, tréner Ladislav Šimčo potreboval dať potenciálnym posilám väčší priestor, aby vytiahli svoje tromfy.

Najmä „cudzinecké oddelenie“ MFK má začiatkom roka plné ruky práce, na stole má hneď niekoľko žiadostí o pridelenie „zelenej karty“ v Čermeli.

Najskôr si ju podal futbalovo zaujímavý stopér z Brazílie Joao Carlos Ferreira Cardoso, a do „šóru“ zaňho sa postavili dvaja bosnianski útočníci Adis Hasečič a Haris Fazlagič, i ďalší futbalista so stopérskou kvalifikáciou Srb Igor Begovič. Brazílčan dostal príležitosť v prvom zápase (z pohľadu Košičanov 0:1), Balkánci sa predstavili v „odvete“ (4:3).

Prišiel v zanedbanom stave

Ako sa testovaní hráči javili v očiach trénera Šimča? Začnime brazílskym stopérom, ktorý, ako sa zdá, by mohol byť pre mužstvo prínosom.

„Vidno na ňom, že je to Brazílčan. Techniku má výbornú, ale prišiel k nám v dosť zanedbanom stave, musí ešte popracovať na kondícii a všeobecnej príprave.“

Znamienko plus za jeho menom je však výraznejšie. „Má totiž veľmi dobrú, konštruktívnu rozohrávku, a môžem povedať, že v tejto činnosti je zo všetkých našich obrancov najlepší. I pozične je na tom v poriadku, videl som uňho dobré veci, ktoré by sa dali v našom mužstve využiť,“ plusku mu dáva aj tréner Šimčo.

„Aj keď v druhom polčase bol už trochu problém, lebo mu dochádzali sily. Mal problémy v osobných súbojoch, slabšie dostupoval k protihráčom, aj v hlavičkových súbojoch mal rezervy. Ale myslím si, že tieto resty vo fyzickej pripravenosti by mohol v krátkom čase dohoniť.“

A čo horúca balkánska krv? „Ten najmladší z nich, ročník deväťdesiatjeden, na poste stredného obrancu, vyzerá dobre stavaný, fyzicky kvalitne vybavený, ale na rozdiel od Brazílčana Cardosa, má veľký problém práve v rozohrávke. Nepôsobil na mňa takým dojmom, že by vedel priniesť nejakú pozitívnu zmenu do nášho mužstva. Podobne sú na tom aj obaja ofenzívni futbalisti z Bosny, podhrotoví ofenzívni hráči. Nie som o nich presvedčený, že by mali byť pre nás prínosom, navyše, na týchto postoch to máme dobre obsadené, je tam Kamil Kuzma, Uroš Matič, ak bude zdravotne v poriadku, Skvašík, i Karaš je tam použiteľný, skôr by sme potrebovali klasických útočníkov,“ vraví tréner Šimčo.

Medzi nich by mohol zapadnúť Michal Peňaška, ktorý sa v Košiciach objavil ešte pred príchodom legionárov.

„Môžem povedať, že zo všetkých útočníkov, ktorých sme skúšali, urobil na mňa práve on najlepší dojem. Aj keď to nie je klasický hrotový hráč, dá sa s ním pracovať, a myslím, že v krátkom čase by sa mohol na tomto poste zorientovať. Je to pracovitý, zodpovedný chlapec, a na porade s prezidentom nášho klubu sa rozhodneme, čo bude s ním ďalej.“

Stále nepresvedčili

O dres áčka sa usilujú aj niekoľkí vlastní mladíci, ale tréner má z ich snahy zatiaľ rozpaky.

„Ide najmä o tú druhú vlnu, mladší hráči, ktorí nehrávali pravidelne v základnej zostave. Stále mi u nich chýba väčšia snaha presadiť sa v A-mužstve. Nechcem to však ešte uzatvárať, lámať nad nimi palicu, pretože, ak nerátam nefutbalové podmienky v Bardejove, zápasy s Moldavou boli pre nás vlastne prvou vážnejšou hernou previerkou v príprave.“

Ďalšia čaká Košičanov v sobotu v Liptovskom Mikuláši. „Tam zo zahraničných hráčov, ktorí k nám prišli na skúšku, zoberieme zrejme iba Brazílčana Cardosa.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Znamienko plus má Brazílčan, mínus dostali Balkánci