Podľa Shiffrinovej to nebolo nebezpečné. Magoni: Preteky zrušil nefungujúci časomer

Mikaela Shiffrinová.
Mikaela Shiffrinová. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|27. nov 2021 o 18:30 (aktualizované 27. nov 2021 o 18:45)

Preteky v Killingtone sa môžu nahradiť.

KILLINGTON, BRATISLAVA. Bránky sa povievali zľava – doprava. Pod vplyvom silného vetra sa hýbali aj ochranné siete. K tomu sneh a hmla.

„Preteky sú zrušené,“ rozhodli organizátori Svetového pohára v Killingtone.

V americkom stredisku bol na programe druhý ženský obrovský slalom sezóny. Už keď sa posunul štart prvého kola o tridsať minút neskôr, značilo to určité ťažkosti.

Napokon sa preteky odštartovali, ale dokončilo ich len deväť pretekárok, vrátane slovenskej lyžiarky Petry Vlhovej. Desiata Meta Hrovatová sa už medzi bránky nepustila.

Shiffrinová: Nebolo to nebezpečné

Už z úvodných obrázkov v americkom Killingtone bolo vidieť, že podmienky sú na hrane regulárnosti. Štart obrovského slalomu posunuli nižšie ako pred dvoma rokmi.

Jedno kolo v najtechnickejšej disciplíne trvá vyše minúty. Vlhová zašla svoju jazdu pod päťdesiat sekúnd, čo je typické skôr pre bežný slalom.

Z ďalších ôsmich pretekárok sa pred Slovenku dostala len Tessa Worleyová, na ktorú Vlhová stratila 0,18 sekundy.

Prekvapujúco až na poslednom deviatom mieste bola Mikaela Shiffrinová, ktorá na líderku stratila 1,38 sekundy. Američanka napriek tomu chcela, aby preteky pokračovali.

„Síce je veľmi veterno, ale nemyslím si, že je to nebezpečné. Je to ťažký boj s vetrom, ale je to šport pod holým nebom,“ priznala Shiffrinová pre televíziu ORF.

„Bolo to hektické. Rozhodnutie, že odštartujeme padlo v krátkom čase. Podmienky boli náročné, ale nemyslím si, že to bolo nebezpečné. Lyžovanie bolo vcelku príjemné, hoci sme toho veľa nevideli. Občas fúkalo viac, inokedy menej,“ vravela Michelle Gisinová.

Vlhová si zopakovala Semmering

Po približne tridsiatich minútach sa chvíľu zdalo, že preteky budú pokračovať. Vedľa Slovinky Mety Hrovatovej, ktorá bola oblečená v zimnom overale, sa pripravovala americká lyžiarka.

Na drese mala písmeno C, ktoré nosia predjazdkyne. Ani ju však organizátori na trať nepustili. Preteky zrušili.

Podľa talianskeho trénera Livia Magoniho za to nemusí len nepriaznivé počasie. Preteky sú zrušené, pretože nefunguje časomer. Je neuveriteľné, že sa to deje vo Svetovom pohári," cituje Magoniho portál Neveitalia.

Môže za zrušené preteky počasie alebo nefungujúci časomer? „Aj, aj," odpísal Vlhovej tréner Matej Gemza.

To, či sa budú nahrádzať, je zatiaľ otvorené. Naposledy sa čosi podobné stalo v decembri v Semmeringu.

Aj tam pre brutálny vietor zrušili obrovský slalom pred začiatkom druhého kola. Pre Vlhovú to bola obrovská smola. Po prvom kole totiž bola na vedúcej pozícii.

V Killingtone bola druhá, ale s reálnou šancou bojovať o víťazstvo. V americkom stredisku boli veterné problémy aj pred dvoma rokmi, vtedy Vlhová skončila v skrátenom obrovskom slalome šiesta.

Preruší v slalome nadvládu Shiffrinovej?

V nedeľu je v Killingtone na programe klasický slalom (1. kolo o 15.45 hod, 2. kolo 18.45 hod). Naposledy v ňom Slovenka dvakrát suverénne vyhrala v Levi.

Síce je veľmi veterno, ale nemyslím si, že je to nebezpečné. Je to ťažký boj s vetrom, ale je to šport pod holým nebom.


Mikaela Shiffrinová

„Cítim sa spokojnejšia, šťastnejšia a veľmi silná, čo sa týka môjho tela. Keď sa toto všetko spojí dokopy, z diaľky to možno vyzerá, že som zmenila štýl,“ načrtla Vlhová.

V Killingtone skončila v slalome piata a následne tri razy druhá. Zakaždým zvíťazila Američanka Shiffrinová. Jej dominanciu bude chcieť Vlhová prerušiť.

„Kiežby sa nám to podarilo. Urobíme to tak, aby sme boli čo najvyššie. Bude to však nový deň a nové preteky. Uvidíme až na mieste, aké budú podmienky a ako to dopadne,“ priznal Gemza.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Podľa Shiffrinovej to nebolo nebezpečné. Magoni: Preteky zrušil nefungujúci časomer