V minulosti vyhrala neférové preteky, chcela skončiť. Cez víkend zdolala i Vlhovú

Clara Direzová sa teší v cieli nedeľňajších pretekov obrovského slalomu.
Clara Direzová sa teší v cieli nedeľňajších pretekov obrovského slalomu. (Autor: TASR/The Canadian Press via AP)
Nikola Baďová|5. dec 2023 o 11:15

Ďalšie preteky obrovského slalomu sú na konci decembra.

BRATISLAVA. Z ťažkých nedeľňajších podmienok v obrovskom slalome v Mont-Tremblant vyťažila francúzska lyžiarka Clara Direzová, ktorá sa vyšvihla na štvrté miesto. 

Po prvom kole bola trinásta. Od pódiového umiestnenia ju delilo iba šesť stotín sekundy. 

„Nie som z toho frustrovaná, že mi chýbalo tak málo na pódium. Úprimne, som veľmi šťastná. Toto štvrté miesto je ako pódium. Už tri roky sa trápim. Vôbec som to nečakala. Je to úžasné,“ neskrývala emócie v rozhovore pre La Dauphine. 

Vyhrala podvodom?

Francúzka pritom nie je v kolotoči Svetového pohára žiadny nováčik. Dvadsaťosemročná reprezentantka má za sebou dokonca jedno víťazstvo v prestížnom seriáli, keď vyhrala preteky paralelného obrovského slalomu v Sestriere pred takmer štyrmi rokmi. 

Preteky však vyvolali vlnu diskusií. Od osemfinále sa šlo iba na jednu jazdu. Kto sa na štarte postavil do modrej dráhy, mohol už pomaly oslavovať. V porovnaní s červenou dráhou bola rýchlejšia.

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová vypadla v šestnásťfinále, Shiffrinová s Holdenerovou v osemfinále. 

„V paralelných pretekoch je vždy jedna dráha výhodnejšia. V Sestriere to bola modrá dráha, najmä v posledných šiestich bránkach. Bolo to neregulárne a Petra bola frustrovaná," naznačila pre RTVS Veronika Velez-Zuzulová.

Výsledky v Sestriere mnohých pobúrili. Až 17 z 20 jázd sa skončilo triumfom lyžiarky na modrej trati. Pretekárky i tréneri hovorili o podvode. Po veľkej kritike Medzinárodná lyžiarska federácia musela urobiť zmeny.

Prekvapujúco zvíťazila Francúzka Clara Direzová pred Rakúšankou Elisou Mörzingerovou, v dueli talianskych reprezentantiek o tretiu priečku Marta Bassinová zdolala Federicu Brignoneovú.

Petra Vlhová sa odvtedy na štart paralelného obrovského slalomu nepostavila. „Zhodnotili sme, že je to nebezpečná disciplína, čo sa týka zranení a nie je pre náš tím až taká obľúbená. Nemáme k nej vrelý vzťah,“ priznal asistent trénera Matej Gemza. 

Takmer skončila

V ďalších sezónach sa Direzová trápila. Predstavila sa prevažne v pretekoch obrovského slalomu a ak sa prebojovala do druhého kola, tak skončila v tretej desiatke. 

Nevedela sa presadiť medzi najlepšími a dokonca uvažovala nad koncom kariéry. 

„Vraciam sa na úroveň, ktorú som mala predtým. Cítim to. Aj moje štartové číslo sa zlepšuje. Nemôžem sa dočkať ďalších pretekov.“ 

VIDEO: Clara Direzová a jej radosť

Nový ročník SP totiž odštartovala mimo elitnej tridsiatky. V Söldene mala číslo 43. a umiestnila sa na 20. mieste. Dokonale využila čerstvo pripravenú trať v druhom kole, keď sa posunula o desať miest. 

Bodovala i v Killingtone (27.) a v prvom obrovskom slalome v Mont-Tremblant nazrela do najlepšej desiatky (10.). Výborné výkony ju vrátili späť do nasadenej elitnej tridsiatky, kde sa vrátila po úspešnej sezóne 2019/2020. 

„Našla som riešenie. Mám sebavedomie, ktoré mi ukazuje, že to ide. Najprv to bol Sölden, potom Killlington a teraz v Kanade. Desiate miesto som získala so štartovým číslom 42. a na druhý deň som bola štvrtá. Je to výborné,“ tešila sa.

Veľká motivácia

V kanadskom stredisku zaznamenala najlepšie výsledky v disciplíne. Umiestnenie v najlepšej desiatke zaznamenala už iba raz. Pred štyrmi rokmi v Lienzi skončila na siedmom mieste. 

„Všetko ide podľa plánu. Zvládla som lyžovanie, aké som chcela. V Mont-Tremblant som sa bavila vo všetkých štyroch jazdách. Jedno po druhom sa krásne spojilo. Keď som si siahla na dno síl, mala som viac radosti a viac sebavedomia do ďalšieho kola. Bol to stopercentne pozitívny víkend. Je to neuveriteľné.“

Ďalšie preteky čakajú francúzsku lyžiarku na konci roka v rakúskom Lienzi. Stredisko patrí k jej najobľúbenejším. 

„Lienz ma veľmi baví. Neviem sa dočkať. Teraz si však vychutnám tento úspech a potom sa vrátim k tréningu. Budem naďalej pracovať, aby sme dosiahli ďalší dobrý výsledok.“ 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»V minulosti vyhrala neférové preteky, chcela skončiť. Cez víkend zdolala i Vlhovú