Zjazdári idú po roku pauzy do Söldenu

Prokop Slováček|27. okt 2007 o 00:00

V Söldene otvoria novú sezónu Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní. Dnes je obrovský slalom žien, zajtra mužov. SP sa uskutoční v tejto sezóne aj v Špindlerovom Mlyne.

BRATISLAVA. Dážď, teploty nad nulou, zúfalstvo organizátorov a zrušené úvodné preteky Svetového pohára. To bol vlaňajší obrázok z rakúskeho Söldenu, ktorý sa tento rok určite nebude opakovať. Snehu na ľadovci Rettenbach je dosť, očakáva sa slnečný, no mrazivý víkend.

Dnešný obrovský slalom žien a zajtrajší obrovský slalom mužov (oba od 9.45) odštartujú seriál pretekov Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní. Postupne bude v hre 31 zimných stredísk, finále bude hostiť talianske Bormio. Obhajcami celkového prvenstva vo Svetovom pohári sú Rakúšanka Nicole Hospová a Nór Aksel Lund Svindal (na snímkach SITA a REUTERS).

Preteky budú aj v Česku

Opäť po dvoch rokoch to nebudú mať na preteky Svetového pohára ďaleko ani slovenskí fanúšikovia. Začiatkom nového roka, 5. a 6. januára, je v Špindlerovom Mlyne na programe slalom a obrovský slalom. Práve v slalome majú najlepšie výsledky Veronika Zuzulová a Šárka Záhrobská, ich súboj so svetovou špičkou bude lákadlom pre divákov. Počet prihlásených už prekročil tridsiatku, takže konkurencia svetová určite bude.

Navyše to môžu byť nadlho posledné vrcholné preteky blízko Slovenska, českí organizátori o budúcoročný termín pre ženy bojujú, termín pre mužov v najbližších rokoch asi nebude možné získať.

„Na Slovensku, v Jasnej, bude tento rok Európsky pohár mužov, v ďalšej sezóne rovnaká súťaž žien. Pravdepodobne v Jasnej alebo vo Vrátnej. To sú naše prvé kroky k tomu, aby sme sa časom stali jedným z adeptov na usporiadanie Svetového pohára,“ povedal generálny sekretár Slovenského lyžiarskeho zväzu Peter Brüll.

Zmeny v štartovom poradí

Po kritike najlepších pretekárov i trénerov zmenila Medzinárodná lyžiarska federácia na túto sezónu pravidlá o štartovom poradí v zjazde a Super-G. Líder Svetového pohára nebude štartovať až ako tridsiaty v poradí a na poriadne rozbitej trati. Najlepšia sedmička mužov a žien si na základe žrebu rozdelí štartové čísla od 16 do 22. Pretekári z 8. až 15. miesta dostanú čísla od 8 do 15, zvyšným z najlepšej tridsiatky vyžrebujú čísla 1 – 7 a 23 – 30.

Geniálne lyže

Výrobcovia lyžiarskeho výstroja prídu pred každou sezónou s nejakou technickou novinkou. Tento rok sa možno na svahoch objavia „geniálne“ lyže, ktoré si dokážu podľa potreby a hlavne samy prevoskovať sklznicu. Vymysleli ich britskí vedci zo sheffieldskej univerzity a podľa testovania majú byť rýchlejšie až o osem percent oproti terajším modelom. Podľa šéfa vývojového tímu Andyho Harlanda by mali lyže používať na vrcholných podujatiach, predávať by ich mali už začiatkom roku 2008.

Princíp fungovania je jednoduchý. V priestore viazania je zásobník na tekutý vosk, ktorý je pôsobením hmotnosti lyžiara distribuovaný miniatúrnymi trubičkami na sklznicu. „Osempercentný nárast v rýchlosti môže byť rozhodujúci,“ citovala agentúra ČTK Andyho Harlanda. Testovacie jazdy podľa neho ukázali, že na lyžiach sa dá vyvinúť rýchlosť až 120 km/h, čo je vraj v priemere o kilometer viac ako u lyží bez samomazacieho systému.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdári idú po roku pauzy do Söldenu