Žilina nečakane vyhrala v Birminghame

Hráči Žiliny sa tešia po góle Vladimíra Leitnera v zápase 4. kola F-skupiny Pohára UEFA Aston Villa - Žilina 1:2 (1:2).
Hráči Žiliny sa tešia po góle Vladimíra Leitnera v zápase 4. kola F-skupiny Pohára UEFA Aston Villa - Žilina 1:2 (1:2). (Autor: SITA/AP)
Jozef Kotris|4. dec 2008 o 23:00

V Birminghame si Žilinu zapamätajú. Zverencom Dušana Radolského sa podarilo v rozlúčke s Pohárom UEFA vyhrať nad Aston Villou 2:1.

BIRMINGHAM. Nečakané víťazstvo! Na Britské ostrovy cestovali bez veľkých očakávaní, ale nič nepodcenili. Futbalistom Žiliny sa v Birminghame podaril neuveriteľný výsledok, nad domácou Aston Villou vyhrali v poslednom zápase skupinovej fázy Pohára UEFA 2:1.

O góly slovenského vicemajstra sa postarali skúsení Leitner a Štyvar, za domácich znižoval Delfouneso.

((prehlad))

Zlepené góly

Na Žilinčanoch bolo síce na začiatku zápasu cítiť rešpekt pred slávnym súperom, hrali kŕčovito akoby si uvedomovali, že postup je len v teoretickej rovine. Už po dvanástich minútach pustili do vážnejšej šance Younga, o chvíľu pred Knightom zachraňoval Perniš.

Žilinčania sa však po štvrťhodine osmelili a podaril sa im parádny kúsok, ktorý zaskočil tribúny, súpera i trénera O'Neilla.

((goly))

Z prvého pokusu slovenského tímu sa presadil Leitner, jeho center smerujúci na bránku sa pokúsil tečovať Štyvar, ale lopty sa nedotkol a skončila za americkým brankárom Bradom Guzanom.

O tri minúty bolo 2:0, Adauto sa pohral s Cuellarom, posunul Pekaríkovi a od Štyvara smerovala lopta opäť do bránky domácich.

V 28. min zachránil Žilinčanov od hroziacej pohromy druhý asistent rozhodcu Larsen, ktorý správne videl Harewooda v postavení mimo hry.

((nastup))

Po ofsajde sa presadil

Následne však Žilinčania nestačili vzadu na Harewooda, ktorý hlavou priťukol mladému Delfounesovi a ten strelil svoj prvý gól medzi mužmi Aston Villy. Sedemnásťročný futbalista odohral zápas po prvý raz v základe, do včera nastúpil v Pohári UEFA iba na pätnásť minút.

Žilinskí fanúšikovia ani v Birminghame nezabudli na problémy slovenského futbalu a skandovane nadávali na prezidenta futbalového zväzu Františka Laurinca.

Trvalo to však iba chvíľku a po niekoľkých sekundách opäť pokračovali v mohutnom povzbudzovaní svojho tímu.
Do druhého polčasu Žilinčania nastúpili s jasne defenzívnou taktikou, snažili sa ubrániť víťazstvo. Uvedomovali si však, že iba brániť nie je z ich pohľadu bezpečné a už v 52. min Adauto po Štyvarovej prihrávke z dvadsiatich metrov vypálil a Guzan iba vytlačil loptu na roh.

Vyše štyridsaťtisícový štadión Villa Park bol zaplnený do troch štvrtín a od začiatku v hľadisku bolo počuť početnú skupinu žilinských priaznivcov. Tí povzbudzovali svojich obľúbencov aj po hodine hry, keď si slovenský vicemajster dovolil držať loptu v strede poľa. Žilinčania si ju prihrávali a hráči Aston Villy sa iba prizerali. Hostia boli dôrazní predovšetkým v obrane, kde exceloval Pekarík.

Žilinčanom v závere dochádzali sily, ale tesné víťazstvo si aj pomocou faulov udržali napriek tomu, že od 79. min hrali bez vylúčeného Leitnera.

Dušan Radolský (tréner MŠK Žilina): "Som rád, že sme aj vo štvrtom zápase hrali dobre a konečne sa na nás aj usmialo šťastie v situáciách pred bránkou súpera. Je len škoda, že je koniec cesty, ale na druhej strane som rád, že sme získali cenné skúsenosti, ktoré budú dôležité v budúcnosti. Takéto víťazstvo sa vysoko cení nielen na Slovensku, ale aj v Európe. Sme veľmi šťastní, že sme takýmto spôsobom ukončili kalendárny rok. Dali sme viac gólov ako súper, a preto sme vyhrali. Myslím si, že za bojovnosť sme si zaslúžili zvíťaziť.”

Karol Belaník, športový riaditeľ MŠK Žilina: "Všetci sme veľmi šťastní, že sa nám podarilo na pôde Aston Villy zvíťaziť. Dali sme dva rýchle góly a hoci sa domácim podarilo znížiť, v druhom polčase sme víťazstvo ubránili. V závere nám už ubúdali sily, prechodová fáza viazla a napokon sme aj s trochou šťastia dosiahli cenný skalp anglického veľkoklubu. V šatni vládne obrovská radosť, hráči si vychutnávajú historické víťazstvo, ktoré patrí medzi najväčšie úspechy slovenského klubového futbalu. Sme radi, že sme takýmto spôsobom ukončili jesennú časť, teraz už v lietadle môžeme začať s oslavami."

Peter Štyvar, útočník MŠK Žilina: "Pred gólom Adauto pekne potiahol loptu cez stred, nahral to Pekimu na krídlo a ja som to tam po jeho prihrávke "šupol". Víťazstvo má pre nás veľkú cenu, hoci teraz už vieme, že Slavia doma prehrala s Hamburgom a tým pádom sme mimo postupovej hry. Prišli sme sem zvíťaziť a sme radi, že sme tento cieľ splnili."

Aston Villa (Angl.) - MŠK Žilina (SR) 1:2 (1:2)

Góly: 28. Delfouneso - 16. Leitner, 19. Štyvar, ŽK: 29. Osbourne (Aston Villa), rozhodujú: Berntsen - Raestad, Larsen (všetci Nór.)

Aston Villa: Guzan - Reo-Coker, Knight, Cuellar, L. Young - Gardner, Osbourne, Salifou, A. Young - Delfouneso, Harewood

Žilina: D. Perniš - Šourek, Piaček, Vomáčka, Leitner - Zd. Štrba, Pečalka - Pekarík, Adauto, Jež - Štyvar

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Žilina nečakane vyhrala v Birminghame