Pálffy o hráčoch ako Slafkovský: Píše sa o nich až príliš. Ešte nič neukázali

Žigmund Pálffy.
Žigmund Pálffy. (Autor: TASR)
Sportnet|25. aug 2022 o 13:15

Legendárneho útočníka teší, že slovenský hokej má perspektívu.

BRATISLAVA. V máji oslávil 50. narodeniny a o pár dní si so spoluhráčmi zaspomínal na titul z majstrovstiev sveta 2002 v Göteborgu. Žigmund Pálffy si po skončení kariéry užíva život.

V rozhovore pre iSport.cz priznal, že vo vedení slovenského hokeja sa už neangažuje a má radosť z posledných úspechov slovenských hokejistov. 

„Som rád, že máme veľkú perspektívu a budúcnosť, aj keď nemáme až toľko hráčov. Dúfam, že to chalani pretavia na ľade to, čo sa o nich píše u na Slovensku. Je toho podľa mňa až moc... Ešte nič neukázali,“ hovoril Pálffy. 

Dúfa, že Slafkovský ostane nohami na zemi

Bývalý krídelník a výnimočný strelec si myslí, že zatiaľ je predčasné stavať mladých hráčov do pozície osobností a médiá im venujú prehnanú pozornosť.

„Držím im palce. Hlavne tým trom, ktorí boli na drafte (Juraj Slafkovský, Šimon Nemec a Filip Mešár – pozn. red.). Dúfam, že to ukážu na ľade. Bolo už veľa hráčov, ktorí boli na drafte jednotkami, ale moc im to nevyšlo. Viete, ako skončili... Dúfam, že to dobre dopadne a potiahnu slovenský hokej, pretože sú to mladí chalani,“ myslí si. 

So Slafkovským sa Pálffy stretol v lete aj osobne. Mladý útočník sa stal najlepším hokejistom Slovenska v uplynulej sezóne.

Na olympiáde ho vyhlásili za najužitočnejšieho hráča turnaja, vybojoval bronzovú medailu a zahral si aj na svetovom šampionáte vo Fínsku.

„Je skromný. Dúfam, že zostane nohami pevne na zemi. Dôležité bude, ako zareaguje Montreal. Akých bude mať spoluhráčov, koľko priestoru dostane na ľade. Či vôbec dostane príležitosť... Viete, aká je Kanada. Je tam veľký tlak,“ vravel Pálffy, ktorého v lete uviedli do Siene slávy slovenského hokeja.

Podľa neho bude Canadiens tlačiť na Slafkovského, aby hral od začiatku. Inak by to z ich strany vyznelo ako zlyhanie. 

„Budú chcieť ukázať, že si ho právom vybrali ako jednotku draftu. Aby to nevyzeralo, že manažérsky zlyhali.“

Pri vstupe do NHL si zavaril

Pálffy mal náročnejší vstup do NHL. Už v lete roku 1992 bol v prípravnom kempe New York Islanders.

Do Ameriky letel ako majster Československa. Titul získal s Duklou Trenčín. V play off vtedy strelil v 13 zápasoch 18 gólov.

S Islanders mal podpísaný kontrakt. Lenže na NHL nebol pripravený. Pociťoval jazykovú bariéru a ďalšie problémy.

Ešte pred štartom sezóny sa zbalil a vrátil sa domov. Za Trenčín odohral ešte jednu sezónu.

Vtedy s ním vedenie Islanders dokonca rozviazalo kontrakt. 

„V tom čase by nikto nestavil na to, že bude ešte vôbec hrať NHL, tak si to tam zavaril. A možno tomu neveril ani on sám," cituje nhl.com Pálffyho agenta Jaromíra Henyša.

Pálffymu sa do NHL podarilo vrátiť a jeho kariéra bola úspešná. Dnes vníma veľký rozdiel v tom, ako sú mladí slovenskí hráči pripravení na NHL. 

„Poviem to na rovinu. My sme v jeho rokoch neboli takto pripravení. V tom sa hokej posunul. On (Slafkovský) je pripravený neskutočne. Navyše vie dobre po anglicky,“ doplnil majster sveta z Göteborgu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Pálffy o hráčoch ako Slafkovský: Píše sa o nich až príliš. Ešte nič neukázali